EIX 2. PROMOCIÓ I PROJECCIÓ DE LA CIUTATLa ciutat de Vic té un sentiment de catalanitat molt arrelat que enorgulleix els vigatans i que no només volem preservar i potenciar, sinó que el volem transmetre a les noves persones que cada any escullen la nostra ciutat per viure-hi, treballar-hi o establir-hi el seu negoci, o com a atractiu turístic, cultural o social. Consolidarem Vic com a destí turístic de qualitat, potenciant el turisme cultural, esportiu i familiar. Sense oblidar que l'oferta de fires a la ciutat cal consolidar-la i alhora adaptar-la a les noves tendències i reptes, perquè Vic sap molt bé com fer conviure la tradició amb la innovació.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/eix-2-mantenir-lessencia-i-identitat-de-la-ciutat-i-ser-referents-de-catalanitathttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
La ciutat de Vic té un sentiment de catalanitat molt arrelat que enorgulleix els vigatans i que no només volem preservar i potenciar, sinó que el volem transmetre a les noves persones que cada any escullen la nostra ciutat per viure-hi, treballar-hi o establir-hi el seu negoci, o com a atractiu turístic, cultural o social.
Consolidarem Vic com a destí turístic de qualitat, potenciant el turisme cultural, esportiu i familiar. Sense oblidar que l'oferta de fires a la ciutat cal consolidar-la i alhora adaptar-la a les noves tendències i reptes, perquè Vic sap molt bé com fer conviure la tradició amb la innovació.
61%
Consolidació del model turístic de qualitat
Creació i millora del producte turístic i la connectivitat amb el patrimoni (9)
2023
Anualment es programa l'oferta de visites guiades: visites vinculades al Vicpuntzero, visites temàtiques dels diumenges, les visites al Punt d'Interès Artesanal, als comerços emblemàtics i les novetats.
La Ruta Turística senyalitzada pel centre històric és l'eina que l'Ajuntament posa a disposició dels visitants per descobrir el centre històric. Consta de 30 punts d'interès a través dels quals s'informa sobre el patrimoni, la història i curiositats de la ciutat. La Ruta Turística es pot seguir amb els textos publicats a la Guia del Visitant que es reparteix gratuïtament a l'oficina de turisme i que està editada en quatre idiomes. També es pot seguir amb una aplicació mòbil que a més dels textos conté filmacions i imatges dels interiors dels edificis de la Ruta.
Amb el pas del temps i la incorporació de nous recursos el contingut de les audioguies per la visita al centre històric han quedat desfasats i han deixat de promocionar-se. Cal actualitzar el contingut i tornar-lo a gravar a càrrec d'alguna empresa especialitzada. Els equips vells, que es llogaven als usuaris a l'oficina de turisme també han quedat desfasats. El sistema que es recomana actualment és la utilització dels telèfons mòbils dels propis usuaris.
Vic és eminentment una ciutat barroca i es vol posar de relleu aquest període en la promoció del Patrimoni. En aquest context, una de les accions importants és el disseny d'una Ruta que posi de relleu el patrimoni barroc i que a través d'aquest patrimoni es pugui explicar la vida de la ciutat en aquella època i què en queda avui en dia. El disseny de la Ruta va a càrrec dels tècnics de l'Oficina de Turisme que també fan una formació als guies i la Ruta s'inclou en l'oferta de visites a la carta i es programa esporàdicament dins el cicle de visites dels diumenges.
L'acció de Portes Endins es porta a terme des de l'estiu de 2023 amb l'objectiu d'obrir espais del patrimoni interessants que estan habitualment tancats per falta de recursos. Amb la col·laboració de l'Oficina de Turisme s'obren alternativament una estona els diumenges al matí de juny a setembre. Progressivament s'hi van afegint nous espais.
Es projecta crear paquets d'entrades amb els diferents recursos turístics (Museus, Catedral, Vicpuntzero, Atlàntida....) per tal de augmentar les vendes i les visites als espais.
Perquè els recursos turístics puguin fer la seva funció han de ser accessibles i garantir un "Turisme per a tothom". Des de l'Oficina de Turisme s'ha de promoure la participació dels espais en el Programa d'Accessibilitat Turística, començant per la pròpia Oficina de Turisme.
El Pla Estratègic de Turisme vigent finalitza el 2025 i correspon la seva revisió de cara als propers quatre anys (2025 - 2029). Per la redacció del Pla nou es sol·licitarà una ajuda tècnica a la Diputació de Barcelona.
83%
Competitivitat i millora continua en la destinació (3)
2023
35%
Competitivitat i millora continua en la destinació
Millora de la senyalització turística de la ciutat, amb especial èmfasi al centre històric. Substitució/eliminació d'aquella senyalització de la ruta, emplaçaments i edificis emblemàtics que estigui malmesa, mal ubicada o errònia.
La tasca de guiatge requereix d'un reciclatge permanent i de la preparació per mostrar els recursos turístics nous, per això cada vegada que s'obra un espai nou al turisme es convoca una sessió de formació pels guies turístics. També es mostra als agents turístics de la ciutat i als treballadors municipals que hi estan vinculats.
L'Oficina de Turisme de l'Ajuntament de Vic està adherida al programa Biosphere a través de la Diputació de Barcelona, una certificació de qualitat per a un turisme responsable i sostenible. La distinció es renova anualment i obliga a assolir una millora permanent.
100%
Consolidació i pla de gestió de Vicpuntzero (6)
2023
A més de l'experiència turística Vicpuntzero a l'església de la Pietat s'hi realitzen regularment activitats culturals. Segons el conveni amb la parròquia de la Pietat l'Ajuntament pot disposar lliurement de l'espai de la capella fonda on s'hi projecta l'audiovisual "Un viatge pel temps i l'art" dins la programació del Vicpuntzero. En canvi les activitats a la nau central i a la resta de l'església s'acorden en el marc de la comissió de seguiment Ajuntament-Parròquia de la Pietat i és aquesta última qui té l'última paraula.
L'audiovisual immersiu que es mostra dins de l'experiència Vicpuntzero, creat el 2021 i titulat "Un viatge pel temps i l'Art", és l'activitat més atractiva i ben valorada. Però després d'aquests anys cal ampliar l'oferta i es projecta un nou audiovisual immersiu amb la incorporació dels últims avenços tecnològics perquè el projecte mantingui la seva capacitat d'atracció. El nou audiovisual se centrarà en l'època del barroc a Vic i en el context de Catalunya, seguint la línia de promoció recomanada en el Pla Estratègic de Turisme de posar en valor aquesta època tan fonamental per la ciutat. A més d'un objectiu promocional, el nou projecte ha de tenir també un fort component divulgatiu i pedagògic.
Realització de campanyes de promoció de la ciutat posant en valor el seu patrimoni cultural a través d'una forta presència en revistes especialitzades i mitjans de comunicació. Es programen reunions amb la taula de turisme per plantejar campanyes de ciutat i captar nous nínxols de turisme especialitzat.
Consolidació de l'oferta de fires i adaptar-la a les noves tendències
Transformar l'oferta familiar del Nadal (3)
2024
81%
Transformar l’oferta familiar del Nadal a la ciutat, passant del model Saló de la Infància centralitzat, cap a un conjunt d’activitats transversals amb diferents propostes culturals, artístiques i esportives per els infants.