EIX 3. FOMENTAR EL BENESTAR I LA QUALITAT DE VIDA A LA CIUTATUn dels reptes més importants de tota ciutat és garantir que ningú quedi enrere. Perquè de res serveix que hi hagi oportunitats, empreses, llocs de treball, turisme, o qualsevol altre indicador de prosperitat, si un barri o un grup de persones no hi poden accedir. El nostre model de ciutat es basa en la cohesió social, que ens interpel·la a tots els vigatans, des dels veïns, fins als comerços, entitats o administracions, en un treball en xarxa on tota la ciutat és educadora, és saludable, i promou l’esport, la cultura i la cohesió social.https://pam.vic.cat/pla-dactuacio-municipal/eix-3-fomentar-el-benestar-i-la-qualitat-de-vida-a-la-ciutathttps://pam.vic.cat/@@site-logo/logo-ajuntament-vic.svg
Un dels reptes més importants de tota ciutat és garantir que ningú quedi enrere. Perquè de res serveix que hi hagi oportunitats, empreses, llocs de treball, turisme, o qualsevol altre indicador de prosperitat, si un barri o un grup de persones no hi poden accedir. El nostre model de ciutat es basa en la cohesió social, que ens interpel·la a tots els vigatans, des dels veïns, fins als comerços, entitats o administracions, en un treball en xarxa on tota la ciutat és educadora, és saludable, i promou l’esport, la cultura i la cohesió social.
43%
Qualitat educativa a la ciutat
Vic és ciutat educadora i és per això que apostem un model de ciutat compartit, d'equitat i d'igualtat d'oportunitats. Volem com a ciutat ser referent i obrir l'educació més enllà de les aules i poder ser referents d'un territori on la diversitat és un punt de riquesa.
Impulsar projectes de la petita infància (3)
2027
19%
Cada curs escolar es valoren els projectes educatius que s'ofereixen a la comunitat educativa de la ciutat. Els centres poden anar dirigits directament a un nivell educatiu, a una etapa educativa, al professorat o bé a les famílies
Cal fer l'acompanyament al projecte Magnet que s'inicia el curs 23-24 i tindrà una durada de 4 anys a l'escola Vic Centre. El compromís des de la regidoria d'educació és total i treballarem amb el Soci col.laborador el centre BETA i l'escola tot allò necessari per tirar endavant el projecte i l'aposta pedagògica que l'acompanya
La segregació escolar sempre ha estat una preocupació de l'Ajuntament, treballem juntament amb el departament d'educació i la Fundació rosa sensat diferents estratègies per millorar-la. Ara ens cal un estudi en profunditat per prendre decisions diferents ja que el flux migratori és molt elevat i desestabilitza constantment els percentatges.
25%
Oferir propostes formatives i pedagògiques als professionals (2)
2026
Des de la Regidoria programarem 1 sessió de treball i sensibilització als professionals relacionats amb el mon educatiu i social per poder empoderar i sensibilitzar amb la mirada interseccional.
L'accessibilitat i la formació musical són un eix de cohesió i de talent que cal preservar i fomentar. Amb la tarifació social donem accés a tot tipus de famílies i obrim les portes a l'excel.lent treball pedagògic que es porta a terme a l'escola de Música i conservatori de Vic.
Cal repensar projectes educatius lligats amb els centres educatius per tal que la formació musical sigui universal a alguna etapa de la vida dels infants de la ciutat
0%
Consolidar de la nova Escola de Noves Oportunitats (Albir) (3)
2026
El conveni amb la Fundació Albir ha de permetre a la ciutat tenir una porta oberta per a tots els joves i poder-los reorientar formativament i laboralment. Conveni noves formacions inversions transport post-obligatòria
L'Ajuntament de Vic ha des ser presents en els òrgans de govern establerts per la fundació per incidir i acompanyar a totes les decisions estructurals, econòmiques i pedagògiques de l'escola Albir.
100%
Dotar la ciutat amb un centre de formació integrat de referència (2)
2024
escola d'art nous espais al IES Vic Sectoritzar els espais actuals de l'IES Vic per obtenir dos centres independents: formació professional i formació secundària obligatòria i batxillerat
La taula estratègica ha de ser una eina per poder planificar l'oferta d'ensenyaments postobligatoris i professionalitzadors a les necessitats reals del territori, del teixit productiu i de les inquietuds del jovent.
En aquesta taula hi participen els centres eductius de formació post-obligatòria de la ciutat per planificar i coordinar-nos en l'orientació de l'alumnat jove de la ciutat
cada curs escolar serà necessari desenvolupar les jornades Capsula consolidades dins la comarca com la fira en petit del saló de l'ensenyament a la comarca d'Osona i el Girafeina, una fira de recerca de talent que es porta a terme conjuntament amb la cambra de comerç i el consell comarcal.
50%
48%
Desplegament polítiques d'igualtat i LGTBI+
Des de la regidoria d'igualtat de l'Ajuntament, a través de l'oficina tècnica d'igualtat de gènere i LGTBI+, treballem pel desplegament de les polítiques d'igualtat i LGTBI+ tant a nivell intern de l'estructura municipal i de les seves àrees, així com en les polítiques públiques de ciutadania. L'oficina es visualitza com a eix vertebrador d'aquestes polítiques conjuntament amb la prestació del servei d'informació i atenció a les dones (SIAD) i el servei d'atenció integral LGTBI+ .
Reforç i transversalització de polítiques d'igualtat i LGTBI+ (1)
2023
25%
Potenciar l'oficina tècnica d'igualtat de gènere i LGTBI+ i els seus serveis ( SIAD i SAI ) per millorar i impulsar les polítiques d'igualtat i LGTBI+ des de la participació i transversalitat en els diferents departaments i amb la ciutadania.
Revisar i actualitzar el conveni amb el Consorci d'Osona de Serveis Socials, dotar de nous recursos de finançament i humans a l'oficina en el marc d'aquest conveni.
25%
Impulsar i millorar les polítiques d'igualtat i LGTBI+ en les actuacions municipals i de ciutadania (3)
2023
70%
Revisar i actualitzar les actuacions transversals i de ciutadania de la regidoria d'igualtat
Treball amb els centres educatius de la ciutat des d'una perspectiva coeducativa, reconeixent la diversitat sexual i identitats de gènere, el rebuig als estereotips de gènere i rebuig a la societat patriarcal. Assessorar i acompanyar a la regidoria d’educació i als centres educatius amb eines i formació per corregir i erradicar les violències masclistes i lgtbifòbiques.
Treball transversal de totes les àrees de l'ajuntament per a l'elaboració d'actuacions per a sensibilitzar i incloure la perspectiva de gènere i LGTBI+ en totes les seves actuacions. Aportar el reconeixement a l’aportació de les dones en els diferents àmbits de la vida quotidiana, visualitzar el treball de cures, lluitar contra les desigualtats i discriminacions de les dones i persones LGTBI.
Document marc per a la coordinació i treball en xarxa dels recursos que intervenen en les situacions de violència masclista a la citutat de Vic, en el marc del circuit comarcal i el Protocol marc per a una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista.
60%
67%
Envelliment amb qualitat de vida
L'allargament de la vida i l'envelliment progressiu de la població són una realitat a Europa i suposaran un dels reptes principals del segle XXI. Es treballa per un envelliment actiu, com a clau per combatre l'aïllament de les persones grans, i fomentar el viure amb sentit, dignitat i suport al final de la Vida.
Fer efectiva la integració social i sanitària en l'atenció (2)
2027
Participació en grups d'experts per revisar i fer propostes de millora de fluxos i disminuir els temps per accedir el grau de dependència i a les prestacions
50%
Difusió i coneixement de la cartera de seveis adreçada a les persones grans (3)
2024
Desplegament de polítiques del Pla Local d'Habitatge
Augmentar la borsa d’habitatges de lloguer assequible (2)
2027
75%
Captar a través de campanyes de difusió, habitatges privats, per destinar-los a lloguer assequible explicant els avantatges que tenen els propietaris d'utilitzar aquest servei. Així mateix captar habitatges per la borsa a través de subvencions destinades a l'arranjament d'habitatges per incorporar-los a la borsa de lloguer assequible. (programa IN-VIC).
Publicació de les bases per la subvenció IN-VIC, dotada en 100.000 euros per l'any 2025 i 2026
50%
Disminuir el nombre de pisos buits (1)
2027
100%
Estudiar carrers de la ciutat per detectar pisos buits i contactar amb els propietaris a fi de posar-los al mercat mitjançant un lloguer assequible, fomentant la posada en marxa de l'habitatge en qüestió.
Unitat d'inspecció per detectar els infrahabitatges i sobreocupacions, així com les practiques irregulars que es generen al voltant. L'objectiu és millorar la qualitat de vida i dignitat dels immobles.
100%
Detecció d'infrahabitatges i sobreocupacions (1)
2027
80%
Detecció dels immobles que tot i no tenir cèdula d'habitabilitat, ni compleixin les condicions per obtenir-la es destini a habitatge, i fomentar-ne l'adequació si s'escau.
Detecció d'irregularitats establertes en la llei d'habitatge per tal de millorar el benestar de les persones que viuen en el nostre municipi, evitant l'infrahabitatge i habitatges que no compleixen amb les condicions d'habitabilitat.
80%
Millorar els edificis més envellits i fer-los accessibles (2)
2027
75%
Fomentar a través d'ajuts econòmics l'accessibilitat als habitatges per millorar el parc d'habitatges de la ciutat i fer-los accessibles a la ciutadania que ho necessiti.
Actualització i tramitació del contracte programa 2027-2031. Noves accions i compromisos en la desplegament de l'acció de la Fundació l'Atlàntida en el periode.
Subratllar la dimensió cultural i artística dels Centres Cívics, aprofundint i desenvolupant els actuals programes de Tallers i Propostes, en sincronia amb els aspectes que preveu el Pla d'Acció Cultural que tenen a veure amb la proximitat i l'estructuració de la xarxa d'agents culturals. Remarcar el rol important dels Centres Cívics en el sistema cultural de Vic.
A la biblioteca i diferents centres cívics es porten a terme tallers de suport a l'educació on el foment de la lectura és clau per a l'aprenentatge de la llengua i qualsevol matèria escolar
El projecte Flic es porta a terme de la mà del Casino de Vic i una empresa privada TANTAGORA. Fomenta la lectura als infants i joves i sensibilitza a les famílies
Organització d’actes i activitats adreçades a públics diversos. L’exemple més evident i regular son els clubs de lectura, on es creen petites comunitats de persones que mensualment es troben a la biblioteca per comentar el llibre llegit
L'activitat física i el lleure familiar, claus per a la qualitat de vida
L’esport ofereix igualtat d’oportunitats, sense exclusions per capacitat ni gènere, per això cal garantir la pràctica esportiva i l’adequació de les instal·lacions per fer-ho. Fomentar la pràctica i activitat esportiva com a factor de cohesió social i hàbits saludables.
Creació del parc esportiu a la zona del Mas de Bigas (8)
2023
Millorar i ampliar els tallers i espais amb temàtiques relacionades amb la salut a la ciutadania jove per promoure els hàbits saludables i millorar la salut dels joves de la ciutat. Arran dels resultats derivats de la Diagnosi de Salut Comunitària de la ciutat es va determinar la importància de treballar els hàbits saludables dels més joves en el treball de l'alcoholisme i les addiccions, en l'ús responsable dels dispositius tecnològics, en sexualitat o alimentació. Des de la Taula de Salut Comunitària de Vic es fa un treball integral en aquesta franja d'edat en una comissió específica on hi ha representats els agents amb més repercussió en aquest col·lectiu.
Treball transversal de totes les àrees de l'Ajuntament per l'elaboració d'actuacions per sensibilitzar a la ciutadania a favor dels hàbits saludables en totes les seves actuacions. Un treball de col·laboració en accions concretes però també d'assessorament per tal d'incloure la salut i els hàbits saludables en les actuacions habituals de la seva àrea. Coordinació d'accions transversals en matèria de comunicació i sensibilització de la salut com pot ser el programa "Entorns sense fum".
Aprovació del Pla de Salut de Vic; seguiment anual del Pla de Salut de Vic; dinamitzar la Taula de salut comunitària i les respectives comissions; continuar promovent l’App de seguretat Ciutadana; mantenir els DEA existents i les accions de sensibilització; crear/consolidar espais estables de coordinació entre els diferents seveis/àrees i regidories de l'ajuntament vinculats a la salut; continuar incorporant i consolidar les accions vinculades a la salut i el benestar que formen part dels diferents plans i/o programes elaborats per l'Ajuntament; mantenir el compliment de la legislació vigent en matèria de protecció i promoció de la salut; potenciar les accions de millora de la comunicació i/o informació entre l'administració i la ciutadania; establir una eina de coordinació entre les diferents taules ciutadanes que treballen pel benestar i la salut; mantenir l’oferta de recursos tècnics per facilitar els tràmits i gestions entre l’administració i la ciutadania.
Continuar millorant la il.luminació de zones de la ciutat Accions portades a terme per donar a conèixer els refugis climàtics; mantenir el disseny de rutes segures a la ciutat; portar a terme accions per donar a conèixer els refugis climàtics; mantenir les campanyes de sensibilització per afavorir l’ús de la bicicleta; garantir aparcaments segurs per a bicicletes; incrementar els aparcaments públics als afores de la ciutat; continuar portant a terme les accions definides a l'Ordenança de Mobilitat i Seguretat Viària; incorporar bancs complets per seure; incorporar suport visual, auditiu i/o de mobilitat sobre accessibilitat als espais i actes públics i fer-ne la difusió corresponent; portar a terme accions de promoció de l'App Turística de Vic; desenvolupar les accions contemplades en el pla d'acció redactat en el marc del Programa Urbact; continuar mantenint l'arranjament de carrers; portar a terme les accions definides al PMUS; millorar el bus urbà garantint l’accessibilitat econòmica i física; millorar els parcs infantils de la ciutat garantint l'accessibilitat i la inclusió; facilitar el transport a actes especialment dirigits a persones amb problemes de mobilitat; portar a terme les accions definides al Pla d'Habitatge; compartir les accions contemplades en el pla redactat en el marc del Programa Urbact amb la ciutadania des la perspectiva de salut; senyalitzar el temps dels desplaçaments a peu a la ciutat; treballar per a la implementació de la connexió Vic-Barcelona-Vic en bus en horari nocturn.
Continuar portant a terme les accions definides al Pla de Transició Energètica; desenvolupar les accions del Pla de Resiliència al canvi climàtic; desenvolupar les accions del Pla Director del Verd Urbà; mantenir els controls dels contaminants de l'aire; conèixer els nivells de contaminació acústica del municipi actualitzant el mapa de contaminació acústica; desenvolupar el desplegament del model de recollida amb identificació d'usuaris - Porta a porta; incorporar jardins verticals; continuar realitzant campanyes de sensibilització respecte la recollida de residus dirigides a població general i al comerç.
Continuar portant a terme accions definides al Programa Tracta'm bé; incrementar les activitats culturals als centres cívics; coordinar el Programa de Prescripció social i la Recepta salut; recuperar i revisar el Programa Factor Q; donar a conèixer els programes comunitaris existents; dinamitzar accions de promoció de la lectura des de la infància; crear un abonament cultural d'accés als diferents espais culturals; fomentar l'Escola de Música de Vic; continuar incorporant la intersectorialitat en les diferents cultures, la diversitat funcional, la perspectiva de gènere i l'edat en la programació de les diferents activitats culturals; continuar promovent el programa "Cultura i Benestar"; actualitzar i difondre el mapa d'actius de Vic; estudiar la creació d'una secció de feminismes i igualtat a la Biblioteca Pilarin Bayés.
Mantenir els tallers d’alimentació saludable per a joves; mantenir les accions de promoció de l’alimentació saludable a la infància; mantenir i promocionar els programes d’activitat física existents; mantenir les accions de sensibilització per reduir l'inici a l'hàbit tabàquic; mantenir les coordinacions respecte el Programa d'intercanvi de xeringues; mantenir el Programa PASA (Programa Alternatiu a la Sanció Administrativa); participació en la comissió de treball per a l'elaboració i seguiment; iniciar un programa d'alimentació saludable per a població adulta; portar a terme les accions definides al Programa Fes-ho bé; donar a conèixer els parcs de salut de Vic; consolidació i dinamització de l'espai municipal Patí Vic com a actiu de salut; treballar per garantir els espais sense fum a la ciutat; elaborar el protocol de recollida de xeringues a la via pública i fer-ne la difusió; portar a terme les accions que es defineixen al Pla de Prevenció de les Addiccions; instal·lar codis QR als parcs de salut; facilitar l’oportunitat d’accés econòmic a les instal·lacions esportives.
Mantenir la participació a les reunions periòdoques de Salut Mental i Addiccions d'Osona; portar a terme les accions definides al Programa "T'acompanyo"; portar a terme les accions marcades en el Programa INTABOO; organitzar tallers de gestió emocional per a joves, equips docents i famílies; mantenir la programació anual d'activitats adaptades del Projecte "Cultura i Benestar"; consolidar de la programació de Tardes Joves.
Continuar mantenint Tarda Jove; continuar organitzant tallers de promoció de la salut sexual i reproductiva; desplegar el Model d'Atenció a la Salut de les Persones Trans; treballar per a la creació d'un Punt Trànsit a Vic.
Vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà; continuar realitzant els controls sanitaris de les piscines d'ús públic; mantenir el control dut a terme des de l'Ajuntament a través de personal especialitzat; mantenir el control dels animals de companyia; portar a terme accions que fomentin el compliment de les normes per a una tinença responsable dels animals de companyia; mantenir les accions que garanteixen una correcta gestió de les colònies de gats; continuar portant a terme el control específic de plagues; continuar vetllant pel compliment del programa de manteniment, neteja, desinfecció i control analític de les instal.lacions de risc; continuar vetllant pel compliment de la normativa sanitària dels establiments on es realitzen tatuatges, micropigmentació i pírcing; vetllar pel compliment del pla de control dels establiments d’alimentació minoristes; vetllar pel compliment del Pla de verificació de les activitats de risc de la ciutat; portar a terme les accions derivades de la Policia sanitària mortuòria.
75%
Sensibilització i divulgació d'informació en matèria de salut (2)
2023
Inversió de 400.000 euros per poder arribar al màxim de famílies i afavorir així, la igualtat d’oportunitats de tots els infants de la ciutat. Programa de beques adreçat a les famílies amb fills i filles de 3 a 17 anys. Més ajut per les famílies que treballen. Beques destinades a finançar una part de les despeses escolars i de les despeses d’activitats de lleure i esportives que realitzen els infants i adolescents i unificar-les en un sol tràmit àgil i senzill.
Organització i implementació de tallers i activitats a les famílies. Des del gener del 2024 s'han portat a terme 5 grups amb un total de 50 sessions liderades per l'equip d'atenció a les famílies
En el marc del projecte socioeducatiu al medi obert de la ciutat de Vic hi ha 2 grans blocs. Per una banda el nou model i mirada de la intervenció socio-educativa al medi obert acompanyada per el treball transversal entre Benestar i familia, ciutadania, Joventut i Mediació I per l'altra la intervenció directa amb els joves amb conductes de risc.
Incorporació d'un equip format per 6 integradors/es i 3 tècnics socials per tal que pugin desenvolupar accions amb infants, adolescents i joves que fan ús de l'espai públic
Elaboració del Pla Local de Joventut pel període 2026-2031. Aquest pla és una eina de planificació estratègica pel què fa a les polítiques de joventut que s'hauran de desenvolupar en els pròxims ans.
Iniciar un procés amb joves de la ciutat, professionals, agents relacionats laboralment en l'àmbit de joventut, entitats, serveis... que concretarà les diferents propostes incloses en el pla local dels continguts en base als resultats de la diagnosi.
Articularem diferents grups de joves interessats per la seva ciutat que puguin expressar directament a l'alcalde la seva propia DAFO fortaleses, debilitats, amenaces i oportunitats que tinguin detectades des de la seva perspectiva de la ciutat on viuen