Inauguració de ‘Confessions religioses en diàleg’

‘Confessions religioses en diàleg’ per conèixer la diversitat religiosa de la ciutat de Vic

La segona edició del projecte pretén treballar valors com el respecte, la inclusió i la cohesió social, des de l’àmbit local i des d’una mirada laica i transversal

Aquest dimecres es va inaugurar la segona edició del cicle ‘Confessions religioses en diàleg’, un projecte que ens apropa a la diversitat religiosa de la nostra ciutat des del coneixement i el diàleg. Un espai de compromís i intercanvi entre totes les parts per apropar la ciutadania a la diversitat religiosa de la ciutat i del país. ‘Confessions religioses en diàleg’ s’emmarca en les accions de sensibilització que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament de Vic.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va celebrar l’organització d’aquesta segona edició per a continuar treballant amb les comunitats religioses, una font de riquesa de la ciutat de Vic. Erra va ressaltar que totes les propostes del programa ajuden a entendre millor la ciutat i fomenten el coneixement mutu, “la diferència no és un problema sinó un enriquiment”. En definitiva, “un cicle d’activitats per conèixer-nos millor, dialogar i afrontar reptes conjuntament per un Vic millor”, va afegir l’alcaldessa.

 

Per la seva banda, la responsable de formació, recerca i avaluació de la Direcció General d’Afer Religioses de la Generalitat de Catalunya (DGAR), Rosa Maria López Ros va destacar la completa programació del cicle de confessions i la positiva participació activa de les diferents entitats religioses de la ciutat, esdevenint un referent per altres municipis.  També va remarcar la participació per primera vegada de la ciutat de Vic a la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya organitzada per la DGAR, on la cultura i l’art s’uneixen per sensibilitzar la població entorn la diversitat religiosa.

 

El monjo budista procedent del Tibet, fundador de la Casa del Tibet a Barcelona i membre del Parlament tibetà a l’exili, Thubten Wangchen, va insistir en la importància del diàleg interreligiós “malgrat seguir camins espirituals diferents tots busquem la felicitat i el bé comú”. En aquest sentit, va destacar la feina de l’Ajuntament de Vic i el DGBAR per enriquir la ciutat i el país. Wangchen va concloure que “el diàleg ha d’estar per sobre el convèncer i el creure. Creure i tenir fe és bo, però amb coneixement“.

 

La doctora en Sociologia Maria del Mar Griera va contextualitzar la situació de Catalunya en termes religiosos, com una realitat paradoxal: un indret que abraça una àmplia diversitat religiosa en auge però on la fe i la pràctica religiosa estan en decadència. Griera va afegir que ens trobem en un món globalitzat on malgrat pensàvem que la secularització seria la norma de la modernitat, ens impacte veure que ho és el pluralisme i la diversitat religiosa. La sociòloga proposa començar a parlar de “sentit”, que remet a l’escolta, a la recerca de significat i a la part experiencial del fet religiós, enlloc de “religió”. La transformació de la religió és “un fet paradoxal que comporta riquesa, un món ple de soroll, on la recerca de la pau i la serenor és més present que mai”. 

 

Les activitats del programa “Confessions religioses en diàleg” tindran lloc fins el dia 16 de desembre, podeu consultar tota l’agenda al següent enllaç.