Antonio Jurjo, Elisabet Franquesa, Francisco Gallardo i Cristina Molas

“A la nit activa el silenci’”, nova campanya per afavorir la salut i la bona convivència a Vic

Per tal de prevenir incidents i possibles danys es podrà sancionar amb fins a 900 euros qui no llenci petards correctament per Sant Joan i Sant Pere

 

L’Ajuntament de Vic promou, per primera vegada, una campanya preventiva per conscienciar dels efectes nocius per la salut dels sorolls nocturns. La campanya “A la nit activa el silenci” té l’objectiu de seguir promovent la bona convivència entre el veïnat en una època en què es fa més vida al carrer i a les terrasses.

 

Tal com destaca la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, els sorolls a la nit són un dels conflictes que poden perjudicar la convivència a l’estiu i per això es fomenta la campanya pedagògica que té la finalitat que es prengui consciència que el descans i la tranquil·litat també milloren la salut.

 

“La salut és l’epicentre de les nostres vides”, ha subratllat Franquesa, tal com s’ha après de la pandèmia i de l’objectiu de seguir treballant per una ciutat saludable. Per això la nova campanya pedagògica per activar el silenci a la nit promou missatges pedagògics des del punt de vida de la salut i del benestar personal.

 

Agents cívics i de la Guàrdia Urbana s’ocuparan de difondre els beneficis que suposen activa rel silenci a la nit tal com ha exposat la responsable dels agents cívics, Cristina Molas. “Els agents cívics nocturns vetllaran perquè es compleixi la campanya i es farà pedagogia en els espais més concorreguts i on se soler rebre queixes per sorolls”, ha afirmat Molas.

 

El material informatiu de la campanya, que podeu consultar en aquest enllaç, estarà visible en diversos espais i parcs públics, llocs de pas d’oci nocturn i establiments d’oci nocturn, bars i restaurants per promoure el silenci a la nit de forma conjunta.

 

La contaminació acústica pot comportar danys com l’estrès, alteracions del son o alteració de la freqüència cardíaca tal com es llista a continuació.

 

El soroll excessiu pot produir...

Deteriorament auditiu

  • Pèrdua d’audició parcial o temporal

  • Percepció de xiulets

  • Fatiga auditiva

 

Danys psicosocials

  • Problemes d’atenció i memòria

  • Alteracions del son i el descans

  • Dificultat de comunicació

  • Ansietat i estrès

 

·        Alteracions de…

  • La freqüència cardíaca i la tensió

  • El ritme respiratori

  • La gestació i la menstruació

 

Unes revetlles de Sant Joan i Sant Pere més segures

L'Ajuntament de Vic també ha iniciat una campanya informativa dels tipus de petards que es poden tirar  per celebrar les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere, quan és tradició la celebració de les respectives revetlles i que el veïnat encengui fogueres i llenci petards o d’altres productes pirotècnics.

 

L’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, ha especificat que es treballa per prevenir possibles danys i accidents. Per això els dies 23, 24 i 28 i 29 de juny queda prohibit tirar petards de categoria F3 a a la plaça Major o del centre històric. “Es protegeix no només a nivell acústic el veïnat del centre històric sinó també les persones que passegen o estan en terrasses de bars o restaurants”, ha remarcat Jurjo.

 

A la resta de places i espai públic de la ciutat caldrà seguir les següents indicacions tenint en compte les categories dels petards:

 

·         Petards de categoria F1. Es poden tirar a mínim 1 metre de persones i mobiliari urbà.

·         Petards de categoria F2. Es poden tirar a mínim 8 metres de persones i mobiliari urbà.

·         Petards de categoria F3. Es poden tirar a mínim 15 metres de persones i mobiliari urbà. Estan prohibits a la plaça Major i a places del centre històric.

 

Per garantir la seguretat cal respectar una distància mínima de 150 metres respecte als centres hospitalaris per llençar petards i altres articles pirotècnics. Tampoc es poden fer esclatar en elements estructurals ni on puguin provocar molèsties a la resta de la ciutadania.

 

Es recorda que no es poden llençar coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses, no es poden llençar mai petards contra ningú, no es poden encendre petards dins les cases, no es poden llençar ni manipular petards des de balconades ni finestres, no està permès llençar petards en el mobiliari urbà i als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals i tancar portes i finestres.

 

L’incompliment d’aquestes mesures es pot sancionar amb fins a 900 euros de multa.

 

Per la seva banda, el representant de Protecció Civil, Francisco Gallardo, ha recordat que tot i que cal seguir les mesures sanitàries és important no fer servir gel hidroalcohòlic en cas de manipular pirotècnia. A més, ha recalcat que les mascaretes més apropiades són les de cotó, ja que les quirúrgiques són de paper i polipropilè, uns materials gens adequats amb el magnesi de la pirotècnia.