“Refugi 4. Perill de bombardeig”, un documental que recupera la memòria històrica dels refugis antiaeris a Vic
El documental elaborat per l’Ajuntament de Vic fomenta la difusió de l’element patrimonial més important que es conserva a la ciutat del temps de la Guerra mitjançant testimonis de cinc vigatans i vigatanes
Aquesta tarda s’ha presentat el documental “Refugi 4. Perill de bombardeig” en memòria de totes les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil. Elaborat per l’Ajuntament de Vic, el document té l’objectiu de recuperar, protegir i difondre el patrimoni memorial tal com ha exposat la regidora de Cultura, Susagna Roura. “Es tracta d’un documental de marcat caràcter pedagògic, que centra la seva temàtica en els refugis antiaeris, donant a conèixer la història de la rereguarda catalana durant la Guerra Civil”, ha afegit.
El Refugi antiaeri número 4 de Vic és el punt de partida d’aquesta producció documental, l’element patrimonial més important que es conserva a la ciutat del temps de la Guerra Civil. A partir d’aquest element, es presenta la història de la rereguarda en el moment dels bombardejos de l’aviació franquista, des de l’organització de la defensa passiva als efectes de la guerra, amb causa de víctimes civils.
El documental, de 13 minuts de durada, conté bibliografia general sobre el tema objecte del treball i, sobretot, conté referència a l’extens estudi publicat el 2018 a la revista Ausa “Vic sota les bombes. Els bombardejos aeris sobre la ciutat de Vic durant la Guerra Civil (1938-1939)”, realitzat per l’historiador i professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas, que ha detallat els objectius del document durant la presentació feta a la Sala Ramon Montanyà de l’Atlàntida.
En la presentació feta en el marc de l’Aula d’Extensió Universitària d’Osona, Susagna Roura ha remarcat que un element destacat del treball audiovisual són les “entrevistes orals realitzades per fomentar la memòria històrica”. En el treball es presenta el testimoni de cinc persones que van viure la Guerra Civil i la postguerra a la capital d’Osona: Conxita Alemany, Maria Cambra, Quimet Font, Manel Gausa i Avelino Ruiz. El seu testimoni, preservat en aquest documental, aporta un contingut molt valuós a la peça audiovisual.
També s’ha documentat l’entrevista a una persona familiar d’una de les víctimes dels bombardejos a Vic, Aina Amat, així com a l’arxiver municipal, Francesc de Rocafiguera.
A la presentació hi han participat les persones implicades en el desenvolupament d’aquesta peça documental han participat a la sessió. Josep Casanovas, que ha parlat sobre els objectius del documental; el director de la Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic, Miquel Bigas, ha detallat com s’ha fet la reconstrucció en 3D del refugi; el realitzador i muntador del documental, Albert Bagué, i Aina Arnat que ha explicat com va conèixer la història del seu besavi, víctima d’un bombardeig a la ciutat.
- “Refugi 4. Perill de bombardeig” es pot veure íntegrament en aquest enllaç.
Edició especial de les visites guiades del diumenge
Els propers diumenges 11 i 18 d’abril a les 12 del migdia s’oferiran visitades guiades amb grups reduïts, seguint les mesures sanitàries vigents, que inclouran la visualització del documental “Refugi 4: Perill de bombardeig”.
Les visites, totalment gratuïtes, tenen com a temàtica els bombardejos a Vic durant la Guerra Civil i van a càrrec de l’historiador Josep Casanovas.
Per participar-hi cal reserva prèvia trucant al 93 886 20 91 o entrant a www.victurisme.cat.
Fitxa tècnica del documental
Testimonis: Conxita Alemany Bonvehí, Aina Amat Castells, Maria Cambra Sánchez, Quimet Font Fàbregas, Manel Gausa de Mas, Francesc de Rocafiguera Garcia i Avelino Ruiz Clemente.
Realització i muntatge: Albert Bagué i Cambra.
Disseny gràfic i animacions:
- La Farinera, Centre d’Arts Visuals de Vic: Miquel Bigas Tañà i Albert Bonvehí Solé.
- Gamma d’Arquitectura SLP: Adrià Mas Baurier i Mauro Mas Pujó.
- Arkham Studio: Lluís Moreno i Raül Arjona.
Locució: Lena Casanoves Giol.
Música: Nazari Giol Prat i Ferran Giol Gort.