“Vernacle”: el naixement dels pobles i un nou concepte de lectura

El proper dissabte 29 de novembre es presenta a Vic el llibre il•lustrat “Vernacle” i l’exposició de les il•lustracions que l’integren

 .

 El llibre il•lustrat “Vernacle” (editorial Neurosi) és el resultat final d’un projecte comú entre els autors Joan Fossas (il•lustracions) i Gerard Fossas (textos).
El que estava pensat com un conjunt d’il•lustracions amb un petit escrit descriptiu s’ha transformat en un nou concepte de lectura basat en l’esdeveniment. Buscant adaptar-se als nous temps, s’ha concebut el llibre d’una forma molt diferent, ja que no es tracta només d’unes pàgines amb textos i dibuixos, sinó que s’hi ha afegit nous elements (com un vídeo animat amb la narració del conte, integrada dins el propi producte) que converteixen la lectura en una experiència molt més enriquidora i transversal.


El conte, en aquest cas, es converteix en una exposició de quadres amb el seu corresponents textos tot explicant el procés de creació, la simbologia associada al llibre i el significat de la llegenda dins d’un context històric europeu.


El conte “Vernacle” explica la llegenda d’Otger Cataló, considerada fundacional de Catalunya, des d’una perspectiva evocativa i èpica. No obstant, les idees associades tant a la pròpia concepció del llibre com a les que se’n desprenen van molt més enllà i tenen un sentit molt més global. En part, els temps que es viuen de reivindicació de la identitat catalana a través de la llibertat per decidir el futur i d’un discurs unificador dins la idea d’Europa, han inspirat molt el sentit d’aquesta història.


A través del poder simbòlic de les imatges i el sentit ampli que tenen les paraules, “Vernacle” s’explica la història d’Otger Cataló, la del naixement del poble català, com es podria explicar gairebé la de qualsevol altre poble. D’aquí se’n deriva l’ús del concepte “vernaclisme”, ja que des d’aquesta perspectiva s’entenen els pobles, les nacions, com a formacions que sorgeixen de forma natural, però gens espontània.


El llibre i les exposicions s’han presentat a Sant Joan de les Abadesses, a Ripoll i a Campdevànol amb una gran assistència de públic. A Vic, es pot veure al Templa Romà, des del passat 21 de novembre al 14 de desembre. I la presentació, oberta a tothom i amb la presència dels autors, es durà a terme el 29 de novembre a les 18.30h. al mateix Templa Romà.


El projecte “Vernacle” va ser una de les propostes finalistes de la Beca Ciutat de Vic 2012-2013.

 

EXPOSICIÓ:

 

Motiu: Exposició de les il•lustracions del llibre “Vernacle”

Data: Fins el 14 de desembre

Horari: De dimarts a dissabte d’11.00h a 13.00h i de 18.00h a 20.00h.

Lloc: Templa Romà de Vic


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE I DE L’EXPOSICIÓ:

 

Motiu: Presentació del llibre “Vernacle” i de l’exposició de les seves il•lustracions

Dia: Dissabte 29 de novembre

Hora: 18’30h

Lloc: Templa Romà de Vic


L’acte comptarà amb la presència dels autors, Joan Fossas (il•lustracions) i en Gerard Fossas (textos), l’escriptor i historiador Jordi Salat i del Regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Joan López Carol.