“Vic, ciutat cuidadora” s’expandeix per crear sinergies amb altres projectes de ciutat
La segona edició inclou activitats culturals per fomentar la participació ciutadana i incentivarà la conscienciació als centres de secundària de Vic
‘Vic, ciutat cuidadora’ torna per segon any consecutiu després d’una primera edició amb gran acollida. La principal novetat, fruit de la demanda de les entitats participants, és el creixement i diversificació de la programació per incloure-hi activitats i actes culturals de projectes de ciutat, com la Setmana de la Música Religiosa, a més de les habituals conferències i cursos.
“La transversalitat de ‘Vic, ciutat cuidadora’ està directament vinculada a l’atenció a les persones, especialment, d’aquelles que es troben amb dificultats”, ha destacat el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, remarcant que aquest és un dels aspectes claus de la regidoria que encapçala. “Estem molt satisfets amb els resultats que vam obtenir l’any passat, tant des del punt de vista de la participació ciutadana com per la creació de xarxa entre entitats que no es coneixien anteriorment i que han coincidit en aquest projecte”, ha reblat Solà.
El director de la Càtedra de Cures Pal·liatives IOC/UVic-UCC, Dr. Xavier Gómez-Batiste, ha revelat que a la ciutat de Vic es calcula que hi ha unes 650 persones amb malaltia avançada, i, que d’aquestes, aproximadament el 25% tenen afegides característiques socials que les fan més vulnerables, com ara pobresa o soledat no volguda. En aquest sentit, Gómez-Batiste ha remarcat que “aquest any volem reforçar la part assistencial, treballant-ho conjuntament amb les organitzacions assistencials i els voluntaris, per tal de poder atendre millor i de forma més intensa les persones que es troben en aquesta situació”.
En aquesta segona edició hi destacarà el treball directe amb centres de secundària i instituts. La professora de l’Institut Jaume Callís, Pepi Andreu, ha detallat que es realitzarà a través de la formació dels equips docents i dels pares i mares i amb xerrades que convidaran a la reflexió i a la conscienciació dels alumnes. “Tenim la voluntat que aquest tema passi a formar part de les agendes dels centres escolars”, ha afegit Andreu.
El representant de l’organització d’Amics de la Gent Gran, Miquel Àngel Núñez, ha remarcat la importància del projecte per a l’entitat que servirà per aportar-hi l’experiència dels trenta anys de l’entitat treballant en aquest camp.
Consolidació i expansió del projecte
En la segona edició de ‘Vic, ciutat cuidadora’ es treballarà per la consolidació d’aquest projecte referent que ja ha despertat l’interès d’altres ciutats catalanes, com Manresa o Ripoll, on es podria expandir en properes edicions. “Cada any, el projecte va creixent i es va enriquint gràcies a les aportacions de tots els agents implicats”, ha explicat Gómez-Batiste.
De la mateixa manera, des de la Càtedra de Cures Pal·liatives IOC/UVic-UCC, s’impulsarà que el “Vic, ciutat cuidadora” esdevingui una tesi doctoral per tal de poder estudiar i valorar de forma rigorosa els impactes socials que té el projecte.
‘Vic, ciutat cuidadora’ va endegar-se l’any passat i pretén millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de vida, i per l’altra, promoure el suport social i la qualitat de vida de les persones que ho pateixen. El projecte és fruit de la col·laboració directa de l’Ajuntament de Vic amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).