30 Festival Internacional de Música de Cantonigròs
El certamen es desplaça a L’Atlàntida de Vic i tindrà lloc del 19 al 22 de juliol
Aquest dijous, s’ha presentat el 30è Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que tindrà lloc del 19 al 22 de juliol al teatre L’Atlàntida de Vic. 26 grups corals i 13 de dansa procedents de 24 països del món participaran al certamen. En total, aquestes xifres signifiquen que al voltant de 2000 persones procedents de Xina, Filipines, Veneçuela, Argentina, Noruega, Israel, Rússia o Romania, entre d’altres, competiran al Festival.
El president del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, Josep M. Busquets, ha explicat que el trasllat a la capital d’Osona es deu a motius econòmics: “Hem hagut de buscar una solució transitòria que ens permetés seguir celebrant el Festival ja que no disposàvem dels recursos per seguir a Cantonigròs”. Busquets ha afegit que Vic, que ha donat suport al Festival des del primer any concedint diverses ajudes molt importants així com un dels seus premis artístics, “ens va oferir L’Atlàntida, que és un dels millors teatres que té Catalunya, perquè celebréssim els 30 anys”. Per la seva banda, el regidor de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Joan López, ha destacat en la roda de premsa celebrada a Vic que la ciutat “està especialment orgullosa d’acollir el Festival”. El director general de la Fundació L’Atlàntida, Lluís Vila d’Abadal, ha manifestat que “és un repte organitzatiu per L’Atlàntida, però tenim la sort de tenir uns partenaires amb una experiència de 29 anys”.
El Festival oferirà durant quatre dies un extens programa d’alta qualitat musical. La soprano navarresa Maria Bayo oferirà el concert inaugural en una actuació conjunta amb la Coral Canigó, la Coral Sant Jordi i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, sota la direcció de Manel Valdivieso. Bayo ja havia actuat al Festival de Cantonigròs el 2007, coincidint amb el 25è aniversari. “El Festival de Cantonigròs té un mèrit extraodinari perquè reuneix a molts països i nacions. I en un moment com l’actual, la unió de tots és precisament el que hem de buscar”, ha manifestat Bayo en la roda de premsa de presentació al Palau de la Música Catalana de Barcelona.
Al concert inaugural s’homenatgeran compositors catalans que aquest any celebren aniversaris, com Frederic Mompou, que es commemora el 25è aniversari de la seva mort, i del qual s’interpretarà Combat del somni i Xavier Montsalvatge, que se celebra el centenari del seu naixement, i es cantarà Cinc cançons negres. També es podran sentir fragments de l’obra coral simfònica de Pau Casals El Pessebre. A més, Bayo juntament amb les dues corals, interpretarà fragments poc coneguts de Peer Gynt d’Edvuard Grieg.
A banda dels homenatges al concert inaugural, el Festival també té present al compositor català Ricard Lamotte de Grignon, que fa 50 anys que va morir, i posa com a obra obligada a la competició de cors infantils la seva obra Gats així com a Cristòfor Taltabull, amb l’obra obligada Madrigal en la competició de cors mixtos. El director artístic del Festival, Lluís Vila ha declarat que malgrat “estiguem en l’època de la comunicació i poguem veure coses de tot el món amb molta facilitat, no té res a veure presenciar en directe un cor filipí o un grup de ballet de nens xinesos per molt que els hagis pogut veure anteriorment en pantalla”.
El Festival al carrer i a d’altres indrets
Una de les novetats en la programació és l’Off Festival. Es tracta d’un calendari d’actuacions al marge de les competicions i concerts oficials que tindran lloc en diversos escenaris exteriors de la ciutat, com en carrers i places. Aquestes actuacions s’emmarquen en el projecte Art de pas, que ha s’ha posat en marxa recentment a Vic. “Ens agradaria que la ciutat respirés el Festival”, ha explicat el regidor de Cultura i Ciutadania de Vic.
Per altra banda, l’Off Festival també programa actuacions en hospitals i centres per a la gent gran tant de Vic com de Manlleu. “L’objectiu és fer extensible el Festival de Cantonigròs a totes les persones que, per les seves limitacions, no hi poden ser presents”, explica Busquets.
Tot i el canvi d’escenari, el Festival manté el seu caràcter amateur i la seva idiosincràsia particular que el fan únic al món. Així, els participants segueixen allotjant-se en cases particulars de 13 poblacions d’Osona i de les comarques del voltant. “El Festival aconsegueix mobilitzar els pobles i les comarques de l’entorn de Cantonigròs”, ha destacat Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat, que ha afegit que “és necessari que Catalunya tingui somnis com aquest perquè sinó seríem molt pobres, no en termes de primes de risc, sinó en riquesa cultural”.
El cartell de la Pilarín
Un any més, el Festival ha comptat amb la col·laboració de la il·lustradora vigatana Pilarín Bayés per al disseny del cartell. Pilarín ha estat l’artista dels cartells del primer any, el desè, el vintè i en l’actualitat, del trentè. En aquesta ocasió, el Festival ha considerat més que oportú comptar amb el talent de la ninotaire coincidint amb l’Any Pilarín, que commemora els 50 anys de dibuixant i els 70 del seu naixement a la ciutat de Vic.
En 30 anys, 83 països han passat per Cantonigròs
Des de l’any 1983 que va néixer el Festival Internacional de Música de Cantonigròs fins l’actualitat, 83 països dels 5 continents han participat al certamen. En relació al nombre d’agrupacions, hi ha participat 1.348 cors i grups de dansa i, pel que fa al nombre de participants individuals, són 67.350 persones. En 29 anys, es calcula que prop de mig milió de persones han assistit com a públic al Festival. “La internacionalització és molt evident en aquests moments. És el Festival per autonomàsia del món coral. Ha arribat el punt que a festivals d’Europa ja se senten cançons catalanes cantades per grups que han vingut en alguna ocasió al Festival”, ha conclòs Busquets.