407 testos fets, amb 5 positius asimptomàtics, en el primer dia de cribratge intensiu als CAP de Vic
Demà dimecres, de 3 a 7 de la tarda, es continuaran fent testos ràpids d’antígens a persones majors de 16 anys per detectar casos asimptomàtics positius i tallar cadenes de transmissió
Aquest matí ha començat, a les carpes situades al CAP Nord i al CAP Sud de Vic, el cribratge intensiu que Salut ha programant per avui dimarts i demà dimecres a la ciutat per detectar tants casos asimptomàtics com es pugui i així poder tallar possibles cadenes de transmissió de la pandèmia. En aquest cas es realitzen, de forma gratuïta, testos ràpids d’antígens, els quals permeten tenir resultats de forma gairebé immediata, en menys de 20 minuts.
En la primera jornada s’han fet 407 testos d’antígens (230 al CAP Nord i 177 al CAP Sud) amb 4 casos positius asimptomàtics al CAP Nord i 1 al CAP Sud.
Amb motiu de l’inici d’aquest cribratge, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; la sots directora regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, Imma Cervós; la directora de l’EAP Vic Nord (ICS), Berta Bonay; i la gerent de l’EAP Vic Sud, Marta Serrarols han explicat l’objectiu d’aquestes proves massives i han demanat la màxima participació de totes les persones majors de 16 anys.
Anna Erra ha recalcat tres missatges. El primer és que es té “una nova oportunitat a Vic per trobar els casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió”. El segon missatge de l’alcaldessa és de responsabilitat: “És un cribratge universal i fem una crida a la responsabilitat de tothom qui no hagi passat la malaltia perquè vingui”. Finalment, el tercer missatge ha sigut que cal frenar la pandèmia: “Hem de combatre junts la pandèmia i ens cal la força i la responsabilitat de tothom”.
En la mateixa línia, Cervós ha fet èmfasi en el triple objectiu d’aquests cribratges massius que s’estan organitzant aquesta setmana tant a la Catalunya Central com a tot el país. D’una banda pretenen aconseguir la participació ciutadana per a detectar d’una manera ràpida els casos asimptomàtics. De l’altra, “és una oportunitat per tallar la cadena de transmissió” a més a més de detectar els brots i les fonts de contagi. I, en últim lloc, Imma Cervós ha afegit que el cribratge té una finalitat informativa, “perquè tothom sàpiga en quin moment de la pandèmia ens trobem”.
A Vic, la RT en aquest moment està baixant i es troba a 0,9. “Això vol dir que una persona amb simptomatologia no té tanta capacitat d’infecció com dues setmanes enrere; estem agafant un bon camí, però hem de mantenir aquesta capacitat de control del virus”, ha subratllat la sots directora regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central. Per aquest motiu és molt important fer un aïllament correcte i seguir adequadament la quarantena que indiquin els professionals sanitaris. Segons ella, “les dades estan millorant però hem d’esperar aquesta setmana perquè el comportament de la ciutadania respecte a l’obertura de les activitats és molt rellevant; l’impacte el sabrem a final de la setmana”.
Bonay ha exposat que el cribratge ha anat a bon ritme amb bona afluència de persones. “La gent que ve a fer-se el test marxa ja amb el resultat, sap si és positiva o negativa, i això agilitza molt tot el circuit de diagnòstic, confinament i recerca de contactes”, ha explicat.
Serrarols ha afegit que al CAP Sud hi ha hagut més participació de la que s’esperava amb 177 testos fets i un únic cas positiu. “Sembla que la ciutadania respon a aquests cribratges, volem arribar a com més gent millor i, si detectem cadenes de transmissió, poder-les tallar”, ha ressaltat. Segons Marta Serrarols, en aquesta primera jornada molta gent gran ha acudit al cribratge, un públic objectiu que no era el que es buscava al cribratge de l’agost.
Els cribratges intensius es reprendran demà dimecres, dia 2 de desembre, de 3 a 7 de la tarda, tant a les carpes del CAP Nord (plaça Divina Pastora, 6) com a les del CAP Sud (passatge Pla del Remei, 10). Per poder-se fer la prova, que és gratuïta, cal tenir 16 anys o més i facilitar noms i cognoms, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI).
El cribratge intensiu de Vic forma part de la campanya que Salut està fent aquests dies a diversos municipis de Catalunya. En el cas de Vic, és la segona experiència en testos massius. Del 26 al 28 d’agost al barri del Remei es van fer 994 proves PCR, mitjançant les quals es van detectar un 5,6% de casos positius asimptomàtics. A aquesta primera experiències s’hi podran sumar els 5 casos positius asimptomàtics dels primers 407 testos d’antígens realitzats avui als dos centres d’atenció primària de la ciutat.