A Vic, el segon trimestre del 2020 s’han fet 2.717 contractes

A causa de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, la contractació va ser gairebé la meitat de la que es va produir en el mateix període del 2019

Parc d’Activitats Econòmiques de Vic.
Parc d’Activitats Econòmiques de Vic

Els efectes de la crisi sanitària, convertida també en crisi econòmica i social, s’estan deixant palpar en les estadístiques de contractació i atur del segon trimestre del 2020. La ciutat de Vic no n’ha quedat al marge i, segons dades de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, òrgan de Creacció, la contractació que hi ha hagut entre l’abril i el juny d’aquest any ha sigut pràcticament la meitat de la que hi va haver en el mateix període del 2019. En el cas dels contractes temporals, la variació interanual ha sigut d’un -45,4% i, pel que fa als indefinits, d’un -48,76%. Amb tot, en xifres absolutes, durant el segon trimestre a Vic s’han formalitzat 2.717 contractes, amb un 85,6% de temporalitat.

 
Per durada del contracte, més de la meitat, 1.679 (54%) han sigut de durada determinada. A continuació vénen els indefinits, dels quals n’hi ha hagut 392 (12,61%) i els temporals de més de tres mesos, amb 383 contractes (12,32%). En penúltima posició trobem els contractes temporals d’entre un i tres mesos, dels quals se n’han formalitzat 368 (11,84%) i tanquen la llista els contractes temporals de menys d’un mes, que han sigut 287 (9,23%).
 
Pel que fa a les dades de l’atur i dels demandants d’ocupació analitzades per l’Observatori, s’observa que a Vic, el mes de juny hi havia un total de 3.007 persones aturades. Això significa una taxa d’atur del 13,2% (sobre aturats i ocupats residents). En aquest cas, la variació interanual ha sigut de +33,1%.
 
Les persones demandants d’ocupació, ja sigui perquè estaven aturades o principalment perquè es trobaven en situació d’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) el mes passat van ser 6.278, xifra que suposa el 27,3% sobre la població incorporada al mercat de treball. En aquest cas, la variació interanual és del +124,9%. El juny del 2019, els demandants d’ocupació total eren 2.791 persones. Des de l’Observatori es fa notar que per primer cop baixen els ocupats residents a Vic mentre el municipi se situa per damunt del pitjor moment de la crisi anterior en volum de demandants d’ocupació.
 
Al web de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona també es poden consultar comparatives amb altres municipis d’Osona i altres comarques d’ocupació i atur i contractació.