Panell informatiu del nivell d'ozó a Vic

A Vic no es va superar cap dia d’aquest estiu el llindar d’alerta per ozó

Una anomalia en l’equip de mesurament va afectar els avisos de superació i s’han hagut d’invalidar les dades compreses entre el 19 de juliol i el 27 d’agost

 

El passat 7 d’agost, al punt de mesurament de Vic no es va superar el llindar d’alerta per ozó troposfèric. De fet, els nivells dels mesos de juny, juliol i primers d’agost, així com també en dies posteriors, van estar sempre força baixos i per sota del llindar d’informació, puntualitza Albert Castells, regidor de Medi Ambient. Una anomalia en el funcionament de l’equip de mesurament, comunicada per l’empresa encarregada dels manteniments de l’equip, va provocar que erròniament el dia 30 de juliol es registrés una superació del llindar d’informació amb un valor de 189 µg/m³ i que el 7 d’agost se superés aquest mateix llindar en tres franges horàries (entre la 1 del migdia i les 4 de la tarda). Aquell mateix dia es va registrar també per equivocació la superació del llindar d’alerta, entre les 12 i la 1 del migdia, amb un valor assolit preocupant de 244 µg/m³. A causa d’aquesta anomalia en l’equip de mesura, totes les superacions dels llindars d’informació i alerta compreses entre el 19 de juliol i el 27 d’agost van quedar anul·lades.

Un dels mètodes alternatius que permet la normativa per avaluar la qualitat de l’aire és la modelització. En aquest sentit, des del Servei de Vigilància i Control de l’aire, per poder donar informació sobre els nivells d’ozó troposfèric en el període que s’han hagut d’invalidar les dades de l’analitzador de Vic, s’han utilitzat les dades d’ozó obtingudes amb el model Caliope del Barcelona Supercomputing Center (BSC) del període comprès entre el 19 de juliol (a partir de les 12 del migdia i el 27 d’agost (fins a les 11 del matí). L’informe relatiu a les dades d’ozó troposfèric d’aquest període es pot consultar aquí.

Les dades resultats d’aquesta modelització mostren només dues superacions del llindar d’informació al punt de mesurament de Vic. Les dues superacions corresponen al dia 1 d’agost i es van produir entre les 3 i les 4 de la tarda (amb un valor de 194 µg/m³) i entre les 4 i les 5 de la tarda (186 µg/m³). Aquestes superacions han quedat enregistrades al document de superacions del llindar d’informació 2020 i es poden consultar a la pàgina web del Departament de Territori i Sostenibilitat en aquest enllaç.