Assaig de ‘Refugi per a la memòria’

Accions teatralizades per homenatjar les víctimes dels bombardejos franquistes a Vic

‘El Refugi de la Memòria’, una exposició amb accions teatralitzades a la Carbonera del Col·legi d’Advocats de Vic, la proposta commemorativa per recrear escenes d’experiències viscudes durant els bombardejos

Aquest mes de febrer Vic retrà homenatge a les víctimes dels quatre bombardejos de l’aviació franquista durant la Guerra Civil a través del ‘Refugi per a la memòria’, una exposició gratuïta i oberta al públic que inclourà accions teatralitzades a càrrec d’Escènic Vic. L’acció, que tindrà lloc a la Carbonera del Col·legi d’Advocats de Vic, dona continuïtat a la iniciativa endegada l’any passat per l’Ajuntament per commemorar els bombardejos viscuts fa 79 anys.

 

La regidora de Cultura, Susagna Roura, va detallar que les accions teatralitzades “escenifiquen moments viscuts durant els bombardejos i s’aprofita l’espai de la Carbonera per reviure-les”. Roura va buscar un paral·lelisme amb la situació actual dels refugiats i va remarcar que “Vic se segueix postulant com a ciutat d’acollida com ja ha fet en molts moments de guerra”.

 

L’espai on té lloc la proposta, la Carbonera del Col·legi d’Advocats de Vic, és un dels elements més singulars i que la doten d’una atmosfera real. El degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera, va agrair “la gran feina de recuperació de l’espai per part dels tècnics de l’Ajuntament”.

 

‘Refugi per a la memòria’ està basat en el text ‘Vic sota les bombes’, obra de Jaume Dinarès, que narra el bombardeig del 23 de desembre de 1938 i que es troba a l’arxiu municipal. La seva filla, Jackeline Dinarès, serà una de les encarregades de fer la narració en off, juntament amb Antoni Ylla-Català. Dinarès es va mostrar convençuda que el seu pare estaria molt content que es coneguessin les seves vivències. “Recordava quan les bombes van caure al Col·legi de l’Escorial, i en aquell moment anava amb el seu germà pel carrer Montserrat. La imatge de la por, la pols i els morts pel carrer no se li esborraven de la memòria”, va explicar.

 

Els encarregats de donar forma a aquesta proposta de l’Ajuntament de Vic són els alumnes d’Escènic Vic, que han estat dirigits per Montse Rodríguez i han treballat amb una dramatúrgia basada en fets reals, a partir del llibre trobat a l’arxiu.

 
 

Visites teatralitzades gratuïtes amb reserva

 

Les visites teatralitzades, gratuïtes, tindran lloc aquest cap de setmana, 10 i 11 de febrer, en tres sessions al matí – 10:00h, 11:00h i 12:00h­— i tres sessions a la tarda–17:00h, 18:00 i 19:00h–. A causa de les limitacions de l’espai, no accessible per a persones amb mobilitat reduïda, és imprescindible reservar entrades a l’Oficina de Turisme, presencialment en el seu horari d’obertura o bé al telèfon 93 886 20 91.

 

L’exposició, també d’accés lliure, es podrà visitar entre el 13 i el 16 de febrer, de 6 de la tarda a 8 del vespre, i el 17 i 18 de febrer, d’11 del matí a 2 del migdia i de 6 de la tarda a 8 del vespre.