Actuacions per estar al costat del poble ucraïnès
L’Ajuntament de Vic facilita la difusió d’actuacions per estar al costat del poble ucraïnès davant l’allau de trucades i oferiments de la ciutadania
A dia d’avui 23 persones d’Ucraïna que es trobaven a Catalunya quan va començar el conflicte bèl·lic han estat acollides a l’alberg Xanascat de Vic, tal com s’informava dilluns 28 de febrer.
L'Ajuntament de Vic amb l'objectiu de coordinar i amb col·laboració amb organismes oficials, Creu Roja i entitats ha habilitat un circuit d'atenció per a les persones d'Ucraïna que arribin a Vic per conèixer la situació i les necessitats, com facilitar les gestiones necessàries per romandre a Catalunya amb garantia i seguretat.
Viviu a Vic i allotgeu a persones d'Ucraïna?
Escriviu a ucraina@vic.cat o trucar al telèfon 93 702 72 82.
- L'Oficina Municipal d'Acollida assessora i facilita les gestiones per romandre a Catalunya amb garantia i seguretat.
- Es donarà hora perquè responsables de l'Oficina Municipal d'Acollida recullin dades i s'atenguin les primeres necessitats i s'informi dels circuits oficials per regularitzar la situació.
- Se citarà tothom qui ho sol·liciti la mateixa setmana.
L'objectiu de l'Ajuntament de Vic és coordinar amb les entitats i organismes oficials els circuits que s'articulin perquè les unitats familiars ucraïneses es puguin acollir al programa com a persones refugiades.
Vols facilitar allotjament a persones d’Ucraïna que siguin aquí o que arribin les properes setmanes?
Es pot escriure a comiteacollida.igualtat@gencat.cat o trucar al telèfon 012.
El telèfon 00 34 93 214 21 24 des de l'estranger inclou atenció en ucraïnès.
Estàs a la zona de conflicte i necessites informació o atenció?
Es pot escriure a emergencies.exteriors@gencat.cat o trucar al telèfon 012.
Vols col·laborar i fer aportacions econòmiques?
La manera més efectiva de canalitzar l'ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats especialitzades que ja treballen sobre el terreny, en la línia que estableixen la majoria d'organtizacions internacionals.
Seguin indicacions de la Generalitat, es posa a disposició una llista d'algunes ONG catalanes i els organismes multilaterals que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna. Podeu consultar-la a http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina/.
E
ls recursos econòmics recollits a través de la crida d’emergència es destinaran a:
▪ Assistència en les rutes de fugida. Cobertura de necessitats bàsiques: alimentació, salut, higiene, atenció psicosocial, protecció, serveis sociojurídics de persones desplaçades forçades a països de primera acollida (Polònia, Hongria, Romania, Moldàvia i/o Eslovàquia).
▪ Es treballarà per identificar com poder desplegar assistència humanitària en origen: desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès.
▪ Es treballarà per a la identificació d’accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, en un enfocament de cooperació de municipi a municipi.
Anna Erra, alcaldessa de Vic, ressalta que “Vic és ciutat d’acollida” i es posen a disposició tots els serveis de la ciutat perquè les persones acollides puguin passar el mal tràngol de la millor manera possible.
A Vic hi ha una comunitat d’unes 70 persones ucraïneses i s’ajuda a establir-hi contacte des de l’Ajuntament de Vic.
Informació actualitzada: 19 d'abril de 2022