Ahir es va constituir a Vic la Comissió 2014 per commemorar els fets de 1714 a Catalunya

Representants de diferents àmbits socials, culturals, polítics i institucionals es van reunir ahir a l’Ajuntament de Vic per començar a definir un gruix d’actes commemoratius tant de l’àmbit institucional com científic i també popular

L’alcalde de Vic acompanyat de totes els representants que van assistir ahir a la reunió constitutiva de la Comissió 2014.
L’alcalde de Vic acompanyat de totes els representants que van assistir ahir a la reunió constitutiva de la Comissió 2014

Ahir al vespre va quedar constituïda la comissió organitzadora dels actes commemoratius del 300 aniversari dels fets del 1714 que van suposar la pèrdua de les llibertats polítiques i de la sobirania del poble català. La Comissió 2014 està presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i en formen part representants de la societat civil, entitats, partits polítics i institucions que  treballaran per configurar un programa d’actes divers i plural que arribi a la ciutadania a partir de tres nivells: l’institucional, el científic i el popular.

 

La comissió està formada, apart de l’alcalde, pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López, i també pels regidors Anna Erra i Toni Serrat; pel director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; Elisabet Farreras, alcaldessa de Montesquiu i consellera comarcal, Anna Seijas, gerent del Consell Comarcal d’Osona, Josep M. Font, d’ERC; Iban Lapeira de SI; Santi Ponce, historiador i professor de la UVic; Mn. Pere Casas, rector de l’ermita de Sant Sebastià; Arnau Martí d’ICV; Josep Anglada i Marta Riera de la PxC; Xevi Rovira, tinent d’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer; Antoni Ylla-Català, president del Patronat d’Estudis Osonencs; Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya; David Colomer i Jordi Ortiz, d’Òmnium Cultural; Aleix Andreu de l’Associació Cultural Espai Cat i Ramon Ripoll de la CUP. La seva configuració està oberta a noves incorporacions.

 

A la reunió van sorgir diferents idees que s’hauran d’ordenar i concretar en els propers mesos. Així doncs es va determinar que es faria una segona reunió pel mes d’abril on cada representant hauria pogut parlar amb els seus col·lectius i que per tant es podrien posar sobre la taula les diferents propostes. Així doncs es va parlar de realitzar conferències, publicacions i actes populars alguns d’ells vinculats a l’ermita de Sant Sebastià que és on es va signar el Pacte dels Vigatans.