Alfonso Raffin, Manuel del Pozo i Javier López encapçalen les sessions matinals d’aquest dijous
Alfonso Raffin ha parlat de les causes que han impulsat a la societat a fer ús dels combustibles i els diferents efectes que aquests han causat i causaran en un futur en el Medi Rural, el Medi Ambient i l’Alimentació a nivell mundial.
La primera ponència de la jornada d’avui dijous s’ha titulat “Veritats i fal.làcies dels Biocombustiles i els seus catastròfics efectes sobre les produccions animals espanyoles” que ha anat a càrrec del director de Projectes i de Desenvolupament de l’àrea de làctics de Perdigao-Eleva, Alfonso Raffin. El mediàtic ponent ha parlat de les causes que han impulsat a la societat a fer ús dels combustibles i els diferents efectes que aquests han causat i causaran en un futur en el Medi Rural, el Medi Ambient i l’Alimentació a nivell mundial. Un altre dels temes d’interès que Raffin ha exposat han estat les conseqüències en el sector ramader de l’estat espanyol. En aquest sentit, ha fet referència a les possibles solucions per tal d’intentar pal•liar aquests efectes. Tot i fer declaracions molt contundents sobre l’estat actual dels sector, el ponent s’ha mostrat optimista i ha intentat conscienciar a la societat sobre els temes d’esclafament global i l’ús dels biocombustibles. “Les darreres orientacions en la política agrària comunitària en els mercats de la llet i de la carn. Repercussions pel sector productor” ha estat la següent ponència, encapçalada per Manuel del Pozo, membre de la Comissió Europea. Del Pozo ha estructurat la seva presentació en tres parts diferenciades. En primer lloc, l’evolució de la Política Agrària Comú (PAC) fent referència a les diverses reformes que ha patit al llarg del anys. En segon lloc, ha fet una anàlisi força exhaustiva de la situació actual del vacum de llet i de carn a Europa i, finalment, ha argumentat la situació i les perspectives de futur del sector ramader. Una ponència que ha resultat ser molt útil pels assistents ja que els ha permès tenir una perspectiva més globalitzada del present. Després d’una merescuda pausa amenitzada per un deliciós esmorzar, el congrés Eurovacum ha continuat les seva activitat amb una taula rodona en què, novament, Alfonso Raffin -juntament amb Javier López, gerent Nacional d’ASOPROVAC- ha parlat de la “Situació dels Mercats de boví en el món de la llet i la carn. Una visió globalitzada”. Durant la sessió s’ han esmentat les xifres sobre producció làctica, les tendències dels mercats i estadístiques de preus. A més a més, s’han explicat els diferents models de producció juntament amb els seus avantatges i inconvenients corresponents. Tal com indica el mateix títol de la ponència, s’ha tingut molt en compte en tot moment la visió global del sector i la seva evolució.La última ponència del matíl, “El valor saludable de la matèria grassa de la llet i les estratègies alimentàries per millorar la qualitat nutricional”, ha anat a càrrec de Yvan Larondelle, de la Universitat Catòlica de Lovaina-la-Nueva. Larondelle ha explicat la situació alimentària de la llet i diferents mites que ha portat durant molt temps. Per tal d’aclarir-ho, ha exposat un seguit de raons que explicava els beneficis del producte per la salut humana i la variació de les característiques de la llet en funció de la varietat animal.Vic, 12 de juny de 2008