Votació favorable per entrar el punt d’urgència al Ple

ANC, Òmnium i l’equip de govern, partidaris que l’espai de davant del Sucre fos la plaça de l‘U d’Octubre

ERC-Som Vic anuncia la seva abstenció pel canvi de nomenclàtor i Capgirem Vic vota en contra que aquest canvi es tracti al ple com a punt d’urgència

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va explicar al ple d’ahir que fa temps que s’està treballant en la comissió de l’1 d’octubre per “trobar consensuadament un espai de la ciutat on posar el nom de l’U d’Octubre de 2017”.

 

Aquesta tasca es treballa en la comissió liderada pel regidor de l’equip de govern Toni Serrat i on hi estan representats ERC-Som Vic, Capgirem Vic, ANC Vic, Òmnium Osona i el CDR Vic.

 

Serrat va detallar que de les propostes finalistes dins de la comissió quedava un indret proposat per una entitat perquè portés el nom de l’U d’Octubre: l’espai de davant del Consell Comarcal. Aquesta proposta arribava després que la comissió hagués descartat altres indrets o hi hagués una negativa veïnal, com és el cas del carrer del Virrei Avilés i la plaça de l’Estació. En aquest sentit, Toni Serrat va posar en valor aquest espai on hi ha El Sucre dient que va ser col·legi electoral el dia del referèndum, un espai de trobada i punt d’inici d’una de les manifestacions més multitudinàries viscudes a ciutat i comarca el passat 20 de setembre i encapçalada per alcaldes i alcaldesses de tota la comarca, seu del govern comarcal d’Osona i amb diversos serveis de l’Ajuntament de Vic.

 

Per tot això, tres dels grups presents a la darrera convocatòria de la comissió de l’U d’Octubre de 2017 –equip de govern, ANC Vic i Òmnium Cultural- van estar d’acord en proposar aquest canvi de nom al ple, i que Vic pogués tenir la plaça de l’1 d’octubre un any després que se celebrés el referèndum.

 

ERC-Som Vic, que no estava present a la reunió de treball, va poder tractar el tema telefònicament amb Serrat i, Capgirem Vic, que sí que hi era presencialment, va demanar poder-ho tractar en la seva assemblea i donar resposta, com la resta de representants de la comissió, el passat divendres al matí. Tot i així, Toni Serrat, va lamentar que coneguessin el seu posicionament publicat en mitjans de comunicació i xarxes socials el passat dijous, un dia abans del que s’havia acordat i sense informar-ne directament.

 

Al ple d’ahir, la regidora d’ERC-Som Vic, Maria Balasch, va subratllar que “el més important no és el lloc concret que porti el nom de l’’U d’Octubre, sinó que hi hagi consens entre partits i entitats”.

 

Joan Coma, regidor de Capgirem Vic, va acusar l’equip de govern de “petar-se el consens” que hi havia en aquest tema i va reclamar “consens per portar a votació una proposta el ple del 8 d’octubre en lloc de poder tenir una fotografia el dia 1 d’octubre”. Coma també va desacreditar les enquestes dels carrers de Virrei Avilés i de la plaça de l’Estació. A més, va recordar que eren partidaris de posar el nom de l’U d’Octubre a la nova Biblioteca de Vic.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, va retreure als partits polítics independentistes que “no són capaços de posar-se d’acord ni per anomenar a un espai amb el nom de l’U d’Octubre, i encara seran menys capaços de tirar endavant les propostes per la hipotètica República Catalana”.

 

Des de Vic per a Tots, Arnau Martí, va queixar-se que el seu grup polític no hagués estat convidat a formar part d’aquesta comissió: “Diuen que l’1-0 va de democràcia, i en el referèndum també van participar-hi persones no independentistes, moltes d’elles impactades per les imatges de violència registrades en els col·legis electorals. Els grups no independentistes també tenim dret a donar la nostra opinió”.

 

El regidor no adscrit, Benjamí Dòniga, va respondre a Capgirem Vic que el fet que es vulgui posar el nom de l’U d’Octubre a un espai de la ciutat li sembla molt bé. “La llibertat d’expressió és una màxima per mi i demano a Capgirem que no carregui contra la meva persona”.

 

Ja en el torn de rèplica, Toni Serrat, va exposar que la nova Biblioteca de Vic passés a anomenar-se U d’Octubre com proposava Capgirem Vic en un comunicat, no era cap de les propostes a debat, i suposava l’aturada d’un procés participatiu que ja està en marxa per decidir-ne el seu nom.

 

Anna Erra, alcaldessa de Vic, va lamentar la situació que s’estava vivint al ple dient que no s’estava donant la millor imatge a la ciutadania. “Volíem inaugurar el nou espai el mateix 1 d’octubre pel simbolisme que representa però serà millor que aturem el debat uns instants per reflexionar-ho conjuntament”. D’aquesta manera, Erra va aturar el ple per poder parlar a la Sala de Consellers amb representants de les entitats sobiranistes, CDR, ERC-Som Vic i Capgirem Vic, membres de la comissió.

 

En reprendre’s el ple, l’alcaldessa de Vic va anunciar que es retirava el punt de l’ordre del dia a fi de poder-ho debatre amb el major consens.

 
 

Aprovació definitiva del projecte de la nova biblioteca

 

El projecte executiu de la nova biblioteca de Vic va ser aprovat per unanimitat, el darrer pas per esdevenir realitat i iniciar-se’n la seva construcció la propera primavera.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va assenyalar la impossibilitat de llegir exhaustivament el projecte final, per la seva àmplia extensió, i va demanar el motiu pel qual el pressupost del projecte des del seu inici havia incrementat en 600.000 euros i s’havien perdut 900 m2 d’urbanització.

 

En aquest sentit, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que l’increment del pressupost es devia a “la duplicació de la capacitat d’aparcament”, i que la reducció dels metres quadrats tenia el seu origen en l’augment de l’espai destinat a la vorera, que “no són directament de la biblioteca”. A més, va afegir que s’havien tingut dos mesos per llegir el projecte executiu des de la seva aprovació inicial.

 

 

S’aprova el Pla d’Acció Ambiental

 

Tots els grups polítics del consistori van votar a favor de l’aprovació del Pla d’Acció Ambiental, un document marc que recull les polítiques en matèria de medi ambient que regiran al municipi en els propers anys.

 

El regidor de Medi Ambient, Josep-Ramon Soldevila, va repassar el procés que havia passat el Pla d’Acció Ambiental, que es va enriquir amb les aportacions ciutadanes recollides dins del Fòrum Ambiental de Vic celebrat l’any passat. “El pal que presentem és per 10 anys amb opció a ser prorrogable”, va especificar Soldevila.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va celebrar l’aprovació del pla i es va mostrar content amb l’entesa a què s’havia arribat: “Volem reclamar que no quedi arraconat en un calaix; que ens el creguem i el portem a terme”.