Aplicacions mèdiques o agrícoles de la fotònica, a l’Àgora d’opinió amb Lluís Torner
Lluís Torner, fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), serà el ponent convidat a la propera Àgora d’opinió, que tindrà lloc dijous 31 de maig a la sala Sert de l’edifici El Sucre de Vic
Lluís Torner, fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), serà el ponent convidat a la propera Àgora d’opinió, que tindrà lloc dijous 31 de maig a la sala Sert de l’edifici El Sucre de Vic. Com en les darreres edicions, el format serà àgil, en forma de matinal amb esmorzar inclòs. Les inscripcions gratuïtes per a un fòrum que enforteix vincles entre l’emprenedoria, la universitat, l’empresa i l’administració ja s’han obert i es poden formalitzar aquí.
La xerrada de Torner portarà per títol ‘Recerca de frontera: futur i aplicacions de la fotònica’. L’encapçalament al·ludeix al fet que es parlarà de recerca pionera, “que encara no ha fet ningú més al món”, aclareix Torner, conegut pels seus dots divulgatius. És catedràtic en Física i ha estat guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol el 2009, el Premi de Lideratge de l’àmbit global de la Optical Society of America el 2011 i el Premi Nacional de Recerca l’any 2016. El centre que dirigeix, amb seu a Castelldefels, és considerat líder internacional en el seu àmbit de recerca. A l’ICFO, hi treballen enginyers, físics, químics, biòlegs i matemàtics, sovint en estreta col·laboració amb personal mèdic. I és que, segons Torner, un dels àmbits de recerca és “la diagnosi per a la imatge”, que permetrà desenvolupar “estris que detectin marcadors de malalties” en fase molt embrionària i sovint de manera no invasiva. Es pot tractar d’avenços en el camp “cardiovascular, cerebral o de l’envelliment, i pot permetre lluitar, per exemple, contra l’ictus”. En agricultura, també es treballa en aplicacions “molt interessants, que estan vinculades a la sensònica”. En aquest cas, serien “estris que mesuren remotament la humitat del camp, el nivell de nutrients d’un terreny o bé el seu nivell de maduració”.
La ciència de la llum
La fotònica és la ciència i la tecnologia de la generació, control i detecció de fotons, que són partícules de llum. L’anomenada ciència de la llum està vinculada a la vida quotidiana, ja que s’utilitza als telèfons mòbils, ordinadors portàtils, instruments mèdics o il·luminació. Estem envoltats d’objectes que impliquen la fotònica, una de les set tecnologies transversals definides per la Unió Europea. Alguns exemples serien els escàners de codis de barres, material mèdic utilitzat durant les cirurgies, maquinària de confecció per làser, càmeres de visió infraroja o holografies.
L’Àgora d’opinió sempre té com a eix central la conferència d’un ponent destacat de l’àmbit empresarial, social, cultural o científic, que propicia un col·loqui obert per compartir i contrastar opinions. El fòrum l’impulsen Creacció, la UVic-UCC, el Casino de Vic, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona i la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona.