Aquest divendres, s’ha presentat el programa Viajove d’aquest 2013
Aquest any, la principal novetat és que els joves que s’hi inscriguin podran realitzar itineraris formatius a través de cursos de petit format
Aquest divendres, el Vicjove ha acollit la presentació del programa Viajove per aquest 2013. Una trentena de joves que participen al programa han estat presents a l’acte, que ha estat encapçalat pel regidor d’Urbanisme, Josep Rafús, juntament amb dos educadors del Via Jove, Jacint Crosas i Cristina Bertran.
Viajove és un programa impulsat des de Pla de barris del centre històric i la Calla. És finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu i té l’objectiu d’oferir un acompanyament i orientació en el procés de la inserció laboral dels joves de 16 a 25 anys. Rafús ha explicat que la realització d’aquest programa “és una aposta que fem des de l’Ajuntament per treure els joves de l’atur”.
El programa treballa amb els joves en quatre àmbits. En primer lloc, en el de les competències professionals: s’ajuda als joves a conèixer les seves habilitats, objectius laborals i com millorar les seves competències en funció de la demanda laboral. En aquesta línia, s’organitzarà una setmana de tastets d’oficis “perquè els joves visitin empreses de la comarca perquè coneguin diverses professions”, ha explicat Cristina Bertran. En segon lloc, se’ls ensenya a fer currículums, conèixer diferents canals de cerca de feina, com preparar una entrevista de feina, etcètera. I, en tercer lloc, se’ls ajuda a obtenir el certificat ACTIC (Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació), expedit per la Generalitat de Catalunya.
La principal novetat del Viajove d’aquest any és que els joves podran realitzar diversos itineraris formatius a través de cursos de petit format, com els d’horticultura o auxiliar de la llar. En el cas del curs d’horticultura ecològica, consta de 30 hores de formació teòrica i pràctica on els joves aprendran a gestionar el seu propi hort. “Seran parcel•les cedides per l’Ajuntament de Vic situades a les Casasses”, ha explicat Jacint Crosas. Pel que fa al curs d’auxiliar de la llar, són 56 hores de formació durant les quals el jove aprendrà aspectes generals de neteja, atenció als infants o a la gent gran.
Durant l’any passat, van participar al Viajove un centenar de joves, dels quals un 12% van trobar feina mentre que la majoria dels restants van seguir amb estudis de formació diversa, com els que s’ofereixen a través dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).
El Viajove es treballa conjuntament amb les regidories d’Ensenyament i Joves de l’Ajuntament de Vic. És anual i es realitza en tres edicions (febrer, maig i setembre).