Arrenca a Vic la campanya de vacunació de la Covid-19 a Osona

Aquest matí s’ha començat a posar la primera dosi de la vacuna a una persona usuària i a una auxiliar de la residència El Nadal

Roca, Erra, Comellas, Sabater i Izquierdo.
Roca, Erra, Comellas, Sabater i Izquierdo

 

El calendari ha volgut que el 5 de gener de 2021, vigília de Reis, arribés a Vic un dels regals més esperats per tota la ciutadania. Aquest matí s’ha subministrat la vacuna de la Covid-19 a les dues primeres persones de la comarca d’Osona, a la residència El Nadal de Vic. Concretament s’ha administrat a una persona usuària d’aquesta residència -Pere Vila, de 88 anys i veí de Vic- i de l’auxiliar de clínica del mateix centre Mercè Pardo. Durant el matí d’avui dimarts s’hauran posat 162 dosis en aquesta residència i a la tarda es continuarà la vacunació en dues residències més. En total, al final de la primera jornada de la campanya es calcula que hauran rebut la primera dosi del nou vaccí de Pfizer-BioNTech entre 300 i 400 persones.

 

En la presentació de l’inici de la campanya de vacunació de la Covid-19 que s’ha fet a la residència El Nadal hi ha assistit l’alcaldessa de Vic Anna Erra; la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Teresa Sabater; el delegat de residències a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Àngel Izquierdo; la coordinadora de vacunes, Raquel Comellas; i el gerent de la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu, Jordi Roca.

 

A partir d’ara, la vacunació es farà tots els dies de la setmana, de dilluns a divendres –inclosos els festius-, i fins aquest dijous es disposarà de les primeres 975 dosis que van arribar ahir a Osona. Cada cinc dies està previst que arribi una nova comanda. La propera de que es tindrà disponible, aquest dijous 7 de gener, també serà de 975 dosis. La vacunació que comença aquesta setmana s’anirà estenent a residències –tant persones usuàries com professionals- i a professionals de la sanitat que treballen a primera línia de la comarca, ja sigui en centres de primària o hospitals. Un equip format per una vintena de professionals sanitaris i administratius de suport s’han organitzat per abastir, segons el calendari fixat, en una primera fase aquests dos grans col·lectius.

 

Raquel Comellas, infermera coordinadora de vacunes, ha explicat que l’objectiu és que en el termini d’una setmana i mitja o dues “es puguin tenir vacunades amb la primera dosi totes les residències d’Osona”. Cal recordar que per garantir l’efectivitat de la vacuna cal una segona dosi que s’ha d’administrar al cap de 21 dies de la primera. Comellas ha apuntat que aquesta vacuna surt a -80ºC d’uns congeladors de Barcelona i que quan arriba està descongelada, de manera que només es conserva cinc dies a la nevera.

 

Una de les dificultats d’aquesta vacuna és que no es pot administrar directament sinó que primer s’ha de reconstituir: es tira una dissolució d’1,8 ml de suero fisiològic al vial i aquest s’homogeneïtza movent-lo lentament deu vegades. A continuació s’extreu 1,6 ml d’aire, ja que a l’injectar el suero hi ha molta pressió, i es torna a homogeneïtzar el contingut del vial movent-lo lentament deu vegades altre cop. Abans de procedir a vacunar cal desinfectar el tap del vial amb alcohol. La vacuna es conserva durant cinc dies, a una temperatura d’entre 4 i 6 ºC, i de cada vial se n’extreuen 5 dosis.

 

Teresa Sabater, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, ha explicat que la campanya de vacunació significa “veure la llum al final del túnel, és una molt bona notícia”. Sabater no ha amagat la il·lusió que representa poder començar a combatre el virus amb una vacunació que ha començat pels col·lectius més vulnerables; “a partir d’aquí ens plantegem estendre-ho als professionals sanitaris i ho anirem ampliant”.

 

Segons la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, un dels objectius és aconseguir elevats índexs de vacunació de la població: “Esperem que hi hagi una bona resposta a mesura que la gent vagi veient que no passa res”. En aquest sentit, el nivell de consentiment dels familiars de persones usuàries de les residències fins ara és molt alt, al voltant del 90%, i ha matisat que s’actua en aquells centres on se sap que no hi ha cap brot. Sabater ha assegurat que aquesta setmana la vacunació ja serà una realitat a totes les comarques de la Catalunya Central.

 

L’alcaldessa de Vic Anna Erra, ha recordat que “comencem l’any amb noves restriccions però per a Vic avui és una bona notícia que comenci la campanya de vacunació”. Ateses les dates en què ens trobem, “és un petit regal de Reis, un primer pas per protegir tots els avis i les àvies de la ciutat” ha expressat l’alcaldessa. Erra ha recordat que la vacuna és “una alenada d’esperança, una bona notícia per encetar l’any” però ha aprofitat l’ocasió per fer un toc d’atenció a la ciutadania per continuar sent prudents. “Molta alerta i molta responsabilitat perquè a Vic i a la comarca venim d’unes dades epidemiològiques molt altes”, ha subratllat.

 

Mercè Pardo, auxiliar de clínica de la residència El Nadal i primera persona en vacunar-se a Osona, ha explicat que tot just ahir li van demanar per encetar la campanya de vacunació. “Al principi era una mica reticent però vaig decidir que me l’havia de posar perquè treballo amb gent de molt risc i a part de protegir-los a ells també m’havia de protegir a mi”. Per animar tota la població a vacunar-se, Pardo ha comentat: “Tots ens volem reunir, tots volem tornar a fer vida normal i, encara que serà un camí llarg, si no ens vacunem no acabarem mai”.