Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a Vic

L’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC i el CCCB engeguen un projecte que inclou una sèrie d’activitats culturals i artístiques destinades a les persones malaltes i als seus cuidadors

Salvador Simó, Susagna Roura, Jordi Villà i Teresa Pérez.
Salvador Simó, Susagna Roura, Jordi Villà i Teresa Pérez

La ciutat de Vic acollirà una prova pilot amb l’objectiu de fomentar el benestar i la participació en la societat de les persones amb demència i Alzheimer a través de l’art i de la cultura.  Un projecte promogut per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que han presentat aquest migdia la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura; el vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà; el codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó; i la responsable del CCCB programa Alzheimer, Teresa Pérez.

 

L'art és un dret humà bàsic i té un impacte positiu en el benestar i la participació social de les persones amb demència, com mostra l'evidència científica. Tanmateix, “Vic com a ciutat inclusiva, d'art i cultura” ha treballat en aquest projecte pilot on persones amb demència i Alzheimer i les seves persones cuidadores puguin gaudir de diverses activitats relacionades amb l’art i la cultura a la nostra ciutat, ha detallat Susagna Roura. ”L’Alzheimer i la demència són malalties que toquen de prop a molta gent i el programa ha d’esdevenir una oferta cultural per ajudar a créixer a tothom, no només a persones malaltes i cuidadores”,  ha conclòs Roura.

 

Al programa ‘Art i cultura pel benestar i la participació social de persones amb demència a la ciutat de Vic’ també hi participen el Museu Episcopal de Vic, el Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic), el Museu de l'Art de la Pell (MAP); les orquestres de l'ESMUC i l'Orquestra Inclusiva de la UVic-UCC; el Cineclub; així com els artistes Ju, Marta Roma, Susanna Pérez i Victor González.

 

Per la seva banda, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC liderarà una recerca per evidenciar l'impactes del projecte en les persones i els cuidadors. Un projecte que dóna continuïtat al projecte CCCB programa Alzheimer iniciat al CCCB l’octubre del 2010, sobre el que la Càtedra de Salut mental va fer una avaluació que evidenciava el seu impacte positiu en l'àmbit de benestar i participació social.

 

En aquest sentit, la responsable del programa Alzheimer del CCCB, Teresa Pérez, ha reivindicat que “des del món de la cultura tenim moltes coses a dir respecte la qualitat de vida de la gent, un repte social molt important ara i en els propers anys”. Pérez ha agraït també les complicitats teixides amb l’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya per poder portar a terme aquest projecte.

 

El vicerector de Recerca i transferència de coneixement de la UVic-UCC, Jordi Villà, ha explicat que “el projecte entronca amb la forma d’orientar la recerca des de la UVic-UCC. Es tracta d’una recerca de qualitat, diferent i amb vocació de servei a la comunitat. Els bons resultats recollits fins ara es deuen a una recerca col·laborativa i interdisciplinar”.

 

El codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó, ha subratllat que“no hi ha cap impediment perquè una persona amb demència pugui gaudir de la cultura” i ha enumerat els beneficis demostrats per la recerca en els malalts amb demència, com ara l’augment del benestar i la participació social, un major interès i atenció, o bé el trencament de l’aïllament social de la persona malalta. “Aquests beneficis també es fan extensius als propis cuidadors i al personal dels centres culturals on tenen lloc les activitats”, ha afegit Simó.

 

L’església de la Pietat acull des del passat mes de juliol i fins a final del mes d’octubre l’exposició de l’artista Manolo Gómez: ‘La Mari, el camí de les pedres’, i que ha estat produïda per L’Albergueria, Centre de Difusió Cultural del Bisbat de Vic. Aquesta és una de les activitats incloses en la programació del projecte, que s’estendrà fins l’any que ve, i que ja han visitat 6.000 persones.  

 

Actualment, la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC lidera recerques al Museu Thyssen de Madrid, l'Auditori Nacional de Catalunya, i ha assessorat la Fundación Serralbes de Portugal i la Winnipeg Art Gallery de Canadà.