Campament reial i Cavalcada de Reis 2021, amb més màgia que mai

La Comitiva dels Reis d’Orient quedarà instal·lada en un Campament Reial de l’1 al 4 de gener al recinte firal de Vic i la cavalcada només es podrà veure per la televisió

Cavalcada de Reis de Vic (imatge d'arxiu). Foto: Toni Anguera.
Cavalcada de Reis de Vic (imatge d'arxiu). Foto: Toni Anguera

 

La màgia dels Reis d’Orient aquest any serà més palpable que mai a Vic, amb la instal·lació d’un Campament Reial perquè els nens i les nenes puguin veure de molt a prop tot el seguici, i la 77a Cavalcada que només es podrà veure des de la tele a www.vic.cat, EL 9 TV i Canal Taronja, per indicació de Ses Majestats i seguint la normativa vigent de la Generalitat. Tenint en compte l’actual situació epidemiològica, els Reis d’Orient aplicaran la seva màgia per evitar aglomeracions als carrers i a les places de la capital d’Osona, seran invisibles als ulls i només es deixaran veure si es fa a través de la tele i des de casa. Melcior, Gaspar i Baltasar asseguren que treballaran incansablement tota la nit del 5 de gener per arribar a totes les llars i que, un any més, faran tot el possible per fer realitat els desitjos de petits i grans.

 

Enguany, excepcionalment, la comitiva dels Reis d’Orient arriba a Vic amb uns dies d’antelació. Del divendres 1 al dilluns 4 de gener de 2021 estarà instal·lada en un Campament Reial al recinte firal i tothom qui ho vulgui la podrà visitar gratuïtament de les 5 de la tarda a les 9 del vespre prèvia reserva obligatòria a campamentreial.vic.cat. El Campament Reial, on Melcior, Gaspar i Baltasar acabaran de preparar els regals que repartiran durant la nit de Reis, estarà obert a la visita d’infants i adults que vulguin conèixer de primera mà els últims preparatius abans de la nit més màgica de l’any.

 

La visita al Campament Reial consistirà en un recorregut guiat de 15 minuts de durada seguint totes les mesures de seguretat vigents. En el transcurs de l’itinerari pels més de 5.000 metres quadrats a l’aire lliure, el públic podrà observar els diferents elements i alguns dels personatges que integren la tradicional Cavalcada de Reis a la ciutat, una de les més antigues i emblemàtiques de Catalunya que enguany arriba a la seva 77a edició.

 

 

Què es podrà veure al Campament Reial?

 

Al Campament Reial hi haurà instal·lades les vuit carrosses que habitualment acompanyen les dels tres Reis Mags: la carrossa de “Vic, ciutat a la mesura humana”, la de l’Estrella, la del carbó, la de l’Astròleg, la dels Carters Reials i les de l’or, l’encens i la mirra. Les carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar també estaran aparcades dins del Campament. Tot i que no es pot assegurar que els Reis d’Orient es puguin veure durant la visita al Campament, s’ha treballat per garantir que els 7.000 nens i nenes de fins a 12 anys de Vic puguin accedir al recinte al llarg dels quatre dies.

 

A banda de les carrosses, al Campament també s’hi podran veure els patges que preparen l’espígol, les teieres, les escales, els fanalets, els ventalls, els carretons i les bústies on es recullen les cartes. Tots ells són elements indispensables i tradicionals de la Cavalcada de Reis, plens de simbologia i de significat.

 

Al final del campament hi haurà el patge Berenguer i la patgessa Dolça que recolliran les cartes dels infants. També hi haurà el carretó dels xumets perquè aquells nens i nenes que estiguin preparats per deixar-los, els puguin lliurar. Per tant, aquest any la recollida de les cartes per a Ses Majestats serà diferent –no es farà als diferents barris de la ciutat i la casa Masferrer- i només es rebran al Campament Reial els dies i horaris indicats.

 

Al darrer tram del recorregut pel recinte firal hi haurà les projeccions de les pel·lícules que s’han editat aquests darrers anys amb motiu de la Cavalcada de Reis de Vic: “Sempre tornen”, “La meva nit de Reis” i “El secret més ben guardat”. D’aquesta manera es vol fer un recordatori del que ha estat sempre la Cavalcada de Reis a Vic, una il·lusió compartida per moltes generacions de ciutadans i ciutadanes, i un espectacle de llum, foc, música i color.

 

L’entrada al Campament Reial es farà per la part posterior del recinte firal, per l’avinguda dels Països Catalans. A l’inici del parc de l’Horta Nova hi haurà un accés d’entrada i, a continuació, a la part posterior del recinte s’hi habilitarà el segon accés. Es recomana arribar 10 minuts abans de l’hora reservada i seguir les indicacions de l’organització per facilitar el bon desenvolupament de la visita al Campament. La sortida es farà per l’avinguda del Mercat.

 

 

Els protagonistes d’un Campament Reial ple de màgia

 

Els personatges més rellevants:

 

Melcior

Es diu que prové de Median, a les penínsules Àrabiga i del Sinaí, al sud de Jordània, a banda i banda del golf d’Aqaba. El Rei Blanc és de pell clara i, té l’aspecte més vell, amb la barba i els cabells completament blancs. La seva ofrena és l’or.

 

Gaspar

Es diu que prové d’Assam, a les valls del riu Brahmaputra, que forma part dels regnes musulmans de l’Himàlaia. El Rei Ros té els cabells castanys i la pell clara. La seva ofrena és l’encens.

 

Baltasar

D’origen africà, es diu prové de Núbia, a cavall entre Egipte i Sudan. El Rei Negre és de pell fosca i va vestit segons l’estil dels àrabs. La seva ofrena és la mirra.

 

El patge Berenguer i la patgessa Dolça

Són els Carters Reials. Els ambaixadors dels Reis que s’encarreguen de recollir les cartes del nens i nenes de Vic i també els xumets d’aquells infants que vulguin fer el pas de deixar-los.

 

 

 

El patge Astròleg

Gran aliat dels Reis, observa els astres de l’univers i n’estudia la seva influència. Ajuda fer possible la màgia dels Reis, aquella que els permet ser en un mateix moment a diferents llocs, i que enguany farà possible que siguin invisibles als ulls a simple vista la nit més màgica de l’any.

 

 

Les teieres: Llum i foc

 

Una de les principals característiques de la cavalcada de Vic és la nombrosa presència de les teieres, encapçalades per les grans teieres majors ja que els nostres avantpassats associaven el sol amb el foc. El sol era símbol de font de vida. Per això trobem que dins els rituals relacionats amb el culte a l’astre sol el foc n’és l’element central.

 

Des dels inicis de la cavalcada a la dècada dels 40, la presència de les teieres ha estat indiscutiblement un del trets propis dels Reis de Vic. En la tradicional cavalcada hi ha unes 350 teieres. És per això que enguany s’han repartit 15.000 fanalets perquè es posin a finestres i balcons de casa per mantenir l’essència de la llum i el foc en una Cavalcada excepcional.

 

 

Tres ventalls acompanyen a cadascun dels Reis. Formats per un mànec de fusta culminats amb els escuts i plomes de colors propis per cada un dels Reis -vermell per Melcior, blau per Gaspar i verd per Baltasar-. Els ventalls són instruments d’origen molt antic que tenien la funció de venerar una autoritat.

 

 

Al llarg de la cavalcada tradicional s’hi troben uns 80 banderins. Depenent dels seus colors o de l’escut que porten tenen diverses funcions. Normalment és l’element que encapçala un grup de teiers o de música.

 

 

 

El carro dels xumets o de les pipes

 

És una incorporació molt recent a la cavalcada però ja ha esdevingut un element imprescindible. El carro recull els xumets que entreguen als Reis els nens i nenes. Infants valents, que es desfan del seu tresor més preuat i que fan saber a tothom que s’han fet grans. Tradicionalment, els responsables de fer avançar aquest carro són els carreters, que acostumen a anar acompanyats pels caçaxumets o caça-pipes, personatges que recolliran els xumets i pipes de la mainada.

 

 

 

La crema de l’espígol

 

La presència de l’espígol al Campament Reial prové de la tradicional crema de l’espígol que es fa la Nit de Reis, un ritu d’orígens ancestrals. Al braser de l’espígol s’hi crema aquesta planta semiarbustiva. La flaire de l’espígol cremat pel foc rogenc fa recuperar records d’infantesa a aquelles persones que, amb uns quants anys a l’esquena, rememoren les cavalcades de desenes de dècades anteriors.

 

Joan Amades explica que a la planta de l’espígol se li ha donat un cert poder purificador. Durant el solstici d’hivern trobem diferents costums vinculats amb els ritus de la fertilitat vegetal: els manats d’espígol encesos, el soroll de carraus i esquelles, les típiques falles d’Isil o l’arbre de Nadal i el Tió.

 

 

 

Els Fanalers reials

 

Darrera de les carrosses dels Reis, i en les cavalcades habituals, s’hi troben els fanalers reials: dos fanalers per cada Rei. Són uns ajudants del Rei i del seu Patge que els acompanyen en els seus desplaçaments, ja sigui en carrossa o a peu. El nom de fanalers els ve donat perquè porten un fanal il·luminat al capdamunt d’una vara.

 

Què cal tenir en compte del Campament Reial?

  • Serà de l’1 al 4 de gener de 5 de la tarda a 9 del vespre al Recinte Firal.

  • Cal inscripció prèvia i es pot sol·licitar gratuïtament a partir del 28 de desembre al web campamentreial.vic.cat.

  • Cada infant pot anar acompanyat per un màxim de dues persones adultes.

  • S’accedirà al Campament Reial per l’avinguda dels Països Catalans (per la part posterior al Recinte Firal).

  • A l’inici del parc de l’Horta Nova hi haurà el primer accés i, seguidament, a la part posterior del Recinte Firal s’hi habilitarà el segon accés.

  • La sortida del Campament Reial serà per l’avinguda del Mercat.

  • Cal respectar el tram assignat i l’horari d’entrada i sortida. No es permetrà entrar en un tram horari diferent a l’escollit.

  • Hi haurà vuit franges per dia: 17 h, 17:30 h, 18 h, 18:30 h, 19 h, 19:30 h, 20 h, i 20:30 h.

  • Es recomana arribar 10 minuts abans de l’hora reservada.

  • S’han de seguir les indicacions de l’organització per facilitar el bon desenvolupament de la visita al Campament Reial.

  • El recorregut tindrà una durada d’uns 15 minuts i cal respectar l’itinerari fixat.

  • Cal seguir les mesures de seguretat vigents.

  • Al final del recorregut es podran entregar les cartes i els xumets.

  • El Campament Reial es podrà visitar sempre i quan les mesures vigents ho permetin.

 

Plànol Campament Web.jpg

  • Plànol d'accés al recinte firal

 

 

 

 

Una Cavalcada retransmesa per la televisió

 

El 5 de gener, la nit de Reis els nens i nenes acostumen a anar a dormir aviat, emocionats i amb l'esperança que l'endemà quan s'aixequin els Reis hauran passat per casa deixant els regals més esperats. Potser no tots els que demanaven, però algun potser sí. I si l'actitud i el comportament durant l’any no ha estat d'allò més ideal, s’arrisquen a trobar un tros de carbó.

 

Somnis i desitjos que els nens i nenes escriuen en les cartes que adrecen a Ses Majestats. Desenes de cartes que enguany s’hauran lliurat al patge Berenguer i a la patgessa Dolça al Campament Reial i que recolliran de manera més o menys exhaustiva els regals més ansiejats per la mainada.

 

El proper dimarts 5 de gener de 2021, doncs, a Vic es farà la 77a Cavalcada de Reis, carregada com mai de misteri i de màgia i durant la qual tot pot ser possible. Melcior, Gaspar i Baltasar aquest any han demanat a tots els nens i nenes de Vic que facin bondat i segueixin la Cavalcada per la televisió, des de casa seva, ja que és molt important fer cas de les mesures de seguretat actuals per contenir la propagació de la pandèmia i evitar aglomeracions als carrers i places de la ciutat. La Cavalcada es podrà seguir només per www.vic.cat, EL 9 TV i Canal Taronja en una retransmissió màgica i plena de sorpreses.

 

Per acompanyar-los en la seva ingent tasca, els Reis de l’Orient han fet arribar més de 15.000 fanalets a la ciutat perquè tothom els posi als balcons i a les finestres de casa seva per contribuir a il·luminar els carrers i guiar la comitiva reial. Amb la llum dels fanalets es donarà escalf a tots els patges que durant la nit hagin de repartir els regals. Uns 5.000 fanalets s’han repartit als centres educatius de la ciutat i la resta s’hauran fet arribar associacions de veïns, comerços, residències i centres hospitalaris de Vic. Per donar exemple, el passat dissabte 26 de desembre ja va arribar com de costum el fanaler a la ciutat, per encendre un fanal a la façana de l’Ajuntament de Vic i il·luminar la casa consistorial.

 

La comitiva reial d’aquest any serà un xic diferent, més lleugera que l’habitual, i els Tres Reis es desplaçaran amb carruatges tirats per cavalls. L’arribada a totes les cases de Vic està garantida.

 

L’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, serà la persona encarregada de rebre Ses Majestats a la casa de la ciutat i donar-los la benvinguda oficial en representació de tota la ciutadania. Al final de la retransmissió es podrà seguir el discurs reial que acabarà amb les tradicionals paraules “A dormitare, a la nonne” per convidar els nens i les nenes a anar a dormir ben d’hora. També es tiraran petards des del campanar de l’Ajuntament com a agraïment a la generositat dels Reis.

 

Què cal tenir en compte de la Cavalcada?

  • La 77a Cavalcada de Reis de Vic serà el dimarts 5 de gener de 2021.

  • Només es podrà seguir des de casa i serà retransmesa en directe per www.vic.cat, EL 9 TV i Canal Taronja.

  • La comitiva reial serà més lleugera i els reis es desplaçaran amb carruatges tirats per cavalls.

  • S’han repartit més de 15.000 fanalets perquè tothom els pengi als balcons i finestres de casa, dels quals 5.000 s’han fet arribar a tots els centres educatius de la ciutat i la resta, a associacions de veïns, comerços, residències i centres hospitalaris de la ciutat.

  • L’alcaldessa Anna Erra rebrà Ses Majestats a l’Ajuntament i al final de la retransmissió hi haurà el discurs reial.