18 explotacions ramaderes han estat guardonades en les diferents categories dels Premis Vaca d’Or

5 explotacions premiades són d’Osona

Tots els guardonats a la Vaca d’Or impulsada per FEFRIC.
Tots els guardonats a la Vaca d’Or impulsada per FEFRIC

 

Ahir va tenir lloc el lliurament de premis de la Vaca d’OR que impulsa la Federació Frisona de Catalunya FEFRIC, dins el marc de la seva assemblea general que va reunir nombrosa representació del sector. La iniciativa va premiar un total de 18 explotacions en diferents categories. Així, Can Feliu de Campllong va ser la guanyadora de la Vaca d’Or en Producció; Can Viudet va ser l’explotació premiada en la categoria de genètica; Ramaderia Can Thos es va emportar el premi pel què fa genètica i producció; i, finalment, Mas la Roca va ser la guanyadora absoluta en la categoria de morfologia.

 

L’acte va comptar amb la presència de la presidenta de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats Montserrat Rovira; el regidor de Món Rural, Josep Rafús, el President de la Fefric, Agustí Prat, i la responsable de Produccions Lleteres i Extensives del Servei d’Ordenació Ramadera del DAAM, Emma Rodríguez.

Els guanyadors de les diferents categories han estat:

 

Premis Vaca d’Or – Producció


1. Can Feliu de Campllong (Gironès)
2. Caseta d’en Fermí (Osona)
3. El Campgran (Osona)
4. El Pinos Nou (Osona)
5. Maians (Osona)

 

Premis Vaca d’Or – Genètica


1. Cal Viudet (Alt Urgell)
2. Ramaderia Can Thos, S.L (Maresme)
3. Mas La Cavalleria (Osona)
4. Cooperativa la Fageda (Garrotxa)
5. Mas Isern (Osona)

 

Premis Vaca d’Or – Morfologia


1. Mas La Roca (AFRIG) (Ripollès)
2. Cal Diligent (AFAUC) (Alt Urgell)
3. Ramaderia Anibal (AFTP) (Lleida)
4. Cal Marquet (AFAUC) (Alt Urgell)
5. La Clota (AFAUC) (Cerdanya)

 

Premis Vaca d’Or – Genètica i Producció

 

1. Ramaderia Can Thos, S.L (Maresme)
2. Cal Viudet (Alt Urgell)
3. Mas La Cavalleria (Osona)


L’Assemblea General de la Federació Frisona de Catalunya FEFRIC celebrada l’any 2005 va acordar establir uns premis anuals per incentivar i motivar el mateix sector. Aquesta iniciativa també es va fixar que es portaria a terme el dia que se celebra l’Assemblea General anual.

D’aquesta manera, els premis de la Vaca d’Or hi opten totes aquelles explotacions que tinguin els millors índexs Genètics i de Producció que s’elaboren a partir del Llibre Genealògic i el Control Lleter.

 

Fins a la segona edició es donaven premis a les 10 millors explotacions en PRODUCCIÓ, i a les 10 millors en GENÈTICA. Posteriorment, de la tercera edició fins la setena, es premiaven les 5 millors en PRODUCCIÓ, les 5 millors en GENÈTICA i les 5 millors en MORFOLOGIA. Ara, a la vuitena edició s’hi afegit una nova categoria que premia les 3 millors explotacions GLOBALS de Catalunya.

 

La classificació en PRODUCCIÓ es basa en un Índex Tècnic Econòmic (IF)que elabora cada any la FEFRIC segons les dades del C.L. de l’últim any. És un índex que té en compte la quantitat i qualitat de la llet produïda per vaca present en l’explotació.

 

La classificació en GENÈTICA es basa en un índex anomenat ICO que elabora CONAFE a nivell d’estat Espanyol i des de la FEFRIC es fa el rànquing d’explotacions per Catalunya. Aquest índex és una combinació dels índexs genètics compostos de producció (57%), morfologia (29%) i funcionalitat (14%).

La classificació per MORFOLOGIA es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques vives, de les explotacions que combina 16 caràcters descriptius primaris agrupats en 4 regions (Estructura i Capacitat (25%), Estructura Lletera (15%), Braguer (40%) i Potes i Peus (20%)).

 

La classificació GLOBAL es basa en l’index IGP (Index de Genètica i Producció) en el que la Genètica (ICO/ DTICO) té un pes del 40% i la Producció ( IF/DTIF)del 60%.