Comença el cicle de conferències sobre Ramon d’Abadal i de Vinyals amb motiu del 50è aniversari de la seva mort

L’historiador Ramon Ordeig recorda a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic la figura de l’historiador i medievalista vigatà il·lustre

 

Divendres es va encetar, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, el cicle de conferències que forma part dels actes d’homenatge a Ramon d’Abadal i de Vinyals (Vic, 1888-Barcelona, 1970) amb motiu del 50è aniversari de la seva mort. La conferència inaugural, titulada Ramon d’Abadal i de Vinyals, historiador vigatà, va anar a càrrec de l’historiador de l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, Ramon Ordeig, i va estar presidida per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la regidora de Cultura, Susagna Roura.

L’alcaldessa Anna Erra va donar la benvinguda als assistents presencials i al públic que seguia l’acte en streaming, i va destacar que aquest cicle de conferències és una gran oportunitat per aproximar-se a l’obra i la figura d’un gran coneixedor de la història d’aquest país. “El que més es coneix és el que més s’estima. Ramon d’Abadal era molt osonenc però alhora un vigatà il·lustre, gran estudiós i profund coneixedor de la història medieval de Catalunya. És un goig poder recordar vigatans nostrats com ell”.

La regidora de Cultura, Susagna Roura, va convidar tot el públic no només a seguir el cicle de conferències que es farà durant aquest mes d’octubre sinó també a visitar l’exposició que es pot veure al Museu Episcopal de Vic fins al novembre.

L’historiador Ramon Ordeig va centrar la seva conferència en un repàs exhaustiu i cronològic de la biografia personal i professional de Ramon d’Abadal, el qual “no perdé mai la seva identitat vigatana i la connexió amb les entitats culturals de la ciutat”. Exposat a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, a la galeria de vigatans il·lustres, Ordeig va qualificar d’Abadal com a “un dels millors medievalistes catalans”. Autor de nombrosos i exhaustius estudis i publicacions, a d’Abadal pertanyen obres com ara Els primers comtes catalans -el seu llibre més conegut i del qual se n’han publicat més edicions-, els 15 volums de Catalunya Carolíngia o El bisbe Abat Oliba i la seva època, “una monografia que va causar un gran impacte entre els erudits”, segons Ordeig.

El conferenciant també va destacar d’Abadal la seva dedicació a la política i al periodisme, essent director del periòdic La Veu de Catalunya, i va fer referència en diverses ocasions a la finca familiar El Pradell, de Gurb, a la qual l’unia un fort vincle sentimental. Ordeig també va incloure en la seva exposició algunes anècdotes de caire personal viscudes amb l’homenatjat.

Anna Erra va tancar l’acte donant les gràcies a Ordeig per “aquesta lliçó magistral” i va destacar de Ramon d’Abadal i de Vinyals: “Tenim l’honor que sigui un vigatà il·lustre i és un orgull que al cap dels anys es pugui fer brillar la seva obra, de la mateixa manera que personatges com ell han fet brillar la nostra ciutat i han permès donar a conèixer la història del nostre país”.

Els cicle de conferències continuarà aquest divendres 23 d’octubre, a les 7 de la tarda, al Museu Episcopal de Vic, amb la ponència Ramon d’Abadal i de Vinyals: la història i el poder del dret, a càrrec de Tomàs Montagut (UPF). El divendres 30 d’octubre, a les 7 de la tarda, al Temple Romà hi haurà la tercera i última conferència del cicle: “Són uns homes determinats els qui bufen la història”. Ramon d’Abadal i de Vinyals i el seu segle XX, a càrrec de Francesc Vilanova i Vila-Abadal (UAB). Totes les conferències es poden seguir de forma presencial amb reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Vic, al telèfon 93 886 20 91, i també en directe per streaming a www.ateneudevic.cat

 

Paral·lelament, aquests dies també es pot veure l’exposició Ramon d’Abadal i de Vinyals, investigador de la nostra història, que es va inaugurar dissabte passat i es podrà visitar al Museu Episcopal de Vic fins al 22 de novembre.