Comença el curs amb més espais segurs a l’entorn de les escoles de Vic

En total hi ha 7.122 places escolars d’Educació Infantil, Primària i Secundària en uns centres adaptats a tots els protocols de Salut

Miquel Maydeu, director del Sagrat Cor, i la regidora Elisabet Franquesa.
Miquel Maydeu, director del Sagrat Cor, i la regidora Elisabet Franquesa

 Avui ha començat el curs escolar 2020-21 amb 7.122 places escolars a Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària de Vic. El nombre de places a Educació Infantil i Primària és de 4.791, xifra que significa una disminució de l’1,56% respecte el curs 2019-2020. En canvi, a Educació Secundària hi ha 2.331 places escolars, dada que suposa un augment del 3,35% respecte el curs anterior.

 

Elisabet Franquesa, regidora d’Educació, ha comentat que s’ha iniciat un curs atípic però que els claustres de tots els centres educatius de Vic “han treballat com mai per seguir tots les protocols de seguretat”. Així mateix, ha afegit: “Des de l’Ajuntament hem contribuït en tot el possible perquè tot sigui el màxim de fàcil i de segur”.

Una de les principals novetats d’aquest curs és l’ampliació d’espais més segurs, eixamplant voreres i pacificant el trànsit de cotxes, a l’entorn de les escoles de la ciutat. L’objectiu és augmentar la seguretat viària mitjançant actuacions urbanístiques i de reordenació de l’espai públic, prioritzant la mobilitat activa (a peu o en bicicleta) i sostenible (autobús-autocars) d’acord l’eix de Ciutat Saludable del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023.

Un dels exemples més recents i destacables és el tram experimental que l’Ajuntament ha creat a la ronda Camprodon i a l’avinguda Bernat Calbó per afavorir una mobilitat més sostenible i saludable. Avui, primer dia d’escola, a la ronda Camprodon s’ha notat molt menys trànsit de cotxes. Tret d’alguns moments puntuals, segons Franquesa “és d’agrair a la població de Vic que la gent ha fet cas de les recomanacions i no hi ha hagut embussos destacables”. En aquest sentit, la Guàrdia Urbana ha subratllat que hi ha hagut molta afluència de gent que ha anat a peu fins a les escoles i que s’han vist més patinets i bicicletes.

Les actuacions fetes fins ara per augmentar la seguretat viària als entorns escolars de Vic són les següents:

·         Col·legi Sagrat Cor. Al carrer Narcís Verdaguer i Callís s’ha ampliat la zona de vorera, de manera que els vianants guanyaran superfície pera desplaçar-se. Per a reduir la velocitat dels vehicles s’ha construït un pas de vianants elevat a davant de les dues portes d’accés al centre educatiu (ubicades una davant de l’altre, a cada costat del carrer). Es preveu reubicar el pas de vianants que hi ha a la cruïlla amb el carrer Pare Huix, per tal de millorar l’itinerari de vianants i augmentar-ne la seguretat.

·         Escola Fedac Vic (Pare Coll). S’ha eliminat l’aparcament ubicat a davant dels punts d’accés dels alumnes, habilitant l’espai com a vorera. També s’ha reubicat l’aparcament de bicicletes i de motos, així com una plaça per a vehicles per a persones amb mobilitat reduïda, que estaven davant dels accessos del centre, al passatge de Joan Puig. Es preveu protegir el pas de vianants que hi ha al carrer Pare Coll, a la intersecció amb la ronda Camprodon, per tal d’augmentar també la seguretat dels vianants que creuin per aquest pas i reduir la velocitat dels vehicles que s’incorporin al carrer Pare Coll.

·         Escola Guillem de Mont-rodon. S’ha eliminat un carril de circulació del carrer de Sant Miquel Xic, passant a tenir un únic carril en sentit carrer Julià Fàbregas. El carril eliminat i la zona d’aparcament situada més a prop de l’escola passaran a ser zona per a vianants. També s’habilita un carril bici de doble sentit de circulació que s’uneix amb el carril bici de l’avinguda Bernat Calbó. Alhora, es preveu habilitar un itinerari per a vianants segur des de l’aparcament de Sant Miquel Xic fins al centre educatiu.

·         Escola Sentfores. S’ha eliminat la tanca de fusta que separa la vorera de la zona d’aparcament, per a millorar la seguretat a l’hora d’accedir a la vorera dels vehicles estacionats, i s’ha instal·lat part de la tanca a davant de la sortida de l’escola per evitar que l’alumnat accedeixi a la calçada directament. Es preveu millorar l’accessibilitat del carrer Pla del Maset amb els carrers Canonge Ramis i Pau Vila, i pacificar les velocitats del carrer Pla del Maset amb la construcció d’un pas de vianants elevat a la intersecció amb el carrer Canonge Ramis i amb la reordenació de l’aparcament.

·         Institut Jaume Callís. S’ha habilitat un itinerari per a vianants a l’accés del centre educatiu que dona a l’aparcament per augmentar la seguretat dels alumnes que enguany accediran per aquest nou punt d’accés.

 

Seguretat i confiança

El nou curs escolar serà, degut a la pandèmia, excepcional en molts aspectes, però s’ha iniciat amb normalitat. Tots els centres educatius de Vic s’han preparat i adaptat a les noves mesures dels Departaments de Salut i Educació, han treballat els protocols de seguretat i higiene i, per tant, el curs pot arrencar amb la màxima confiança per part de les famílies i de l’alumnat.

La regidora Franquesa ha comentat que tots els centres han iniciat el curs a ple rendiment i que només en una escola hi ha dos professors confinats al seu domicili per ser contacte d’una persona positiva. En aquest cas, els dos grups s’han reorganitzat però més enllà d’això, i d’algun alumne puntual que no ha començat perquè es troba en situació de confinament, “no hi ha hagut cap incidència destacable”.