Compromís institucional al ple per garantir l’accés digital als infants i joves estudiants de Vic

S’inicia el projecte “Connectem-nos” per eliminar la bretxa digital i garantir l’accés als equips informàtics per a tot l’alumnat de la ciutat

Ple telemàtic de Vic d'ahir dilluns.
Ple telemàtic de Vic d'ahir dilluns

El ple municipal de Vic d’ahir dilluns va aconseguir un compromís institucional unànime per garantir l’accés digital de tots els infants i joves estudiants de Vic durant el proper curs escolar 2020-21. Mitjançant un acord acceptat per tots els grups amb representació al consistori (JxCat, ERC, Capgirem Vic i PSC) que va acabar substituint una moció presentada per Capgirem Vic, es van aprovar els següents punts:

 

  • L’Ajuntament de Vic, junt amb tots els centres educatius de la ciutat, elaborarà de manera urgent i en coordinació amb els centres una radiografia precisa i individualitzada de l’actual bretxa digital socioeconòmica per tots els cicles i cursos de l’Educació Obligatòria, pel Batxillerat i els Cicles Formatius. Aquesta radiografia es mantindrà actualitzada durant tot el curs 2020-2021.

 

  • L’Ajuntament de Vic disposarà de la partida pressupostària necessària per dotar, abans d’iniciar-se el curs 2020-21, de dispositius electrònics amb connexió a internet a tots els infants afectats per la bretxa digital socioeconòmica en tots els cursos esmentats. Es tindrà en compte que tot l’alumnat té dret a un dispositiu individual d’acord amb les necessitats pertinents del seu curs, sempre amb connexió garantida a internet.

 

  • L’alumnat, sempre que la seva condició socioeconòmica ho exigeixi, podrà disposar dels dispositius informàtics en tot moment, dins i fora del centre fins que finalitzin els estudis d’Educació obligatòria, Batxillerat o Cicles Formatius. El dret a dispositiu informàtic no es condicionarà a res més i se’n podrà disposar durant tot l’any.

 

  • Aquest compromís es va iniciar des d’ahir dilluns “vetllant perquè a la nostra ciutat no tingui cabuda la bretxa digital”, i amb els centres educatius s’establiran els mecanismes oportuns per garantir l’actualització dels dispositius.

 

Amb aquest acord, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va subratllar: “És un orgull presentar aquesta declaració, perquè per a la ciutat continua sent prioritària l’educació”. I sobre l’entesa entre tots els grups va afegir: “Donem un exemple de projecte de ciutat i de consens, hem sigut capaços de trobar aquesta connexió que a vegades manca”.

 

 

Moció sobre la gestió del procés de reobertura escolar

 

En l’àmbit de l’educació, també es va aprovar per unanimitat (21 vots a favor) la moció presentada per JxCat sobre la gestió del procés de reobertura escolar, en què es demanar el retorn a l’ensenyament presencial pensant sobretot en les conseqüències de l’escletxa social i educativa i en les dificultats de conciliació familiar. La moció també sol·licita planificar i consensuar amb tota la comunitat educativa, un procés de reobertura escolar que permeti la màxima presencialitat en totes les etapes educatives, garantint l’atenció educativa a tot l’alumnat, facilitant la conciliació familiar i vetllant per la salut de tots els membres de la comunitat educativa.

 

“Volem que el curs vinent sigui en tot el possible presencial, planificant una reobertura amb totes les garanties escolars i pedagògiques”, va comentar Elisabet Franquesa, regidora d’Educació. Josep Lluís García, regidor d’ERC, va  considerar que era una moció ”gairebé d’àmbit parlamentari” i va demanar que no es traslladessin les picabaralles entre partits parlamentaris al consistori. Dit això, va afegir que donaven total suport a la moció: “El format d’escolarització és el presencial i hem de tornar-hi, prenent totes les mesures de prevenció. Les mesures seran moltes i no seran fàcils”. Garcia també va donar suport al fet que es compti amb el món local per al procés de reobertura, “sense els ens locals no es pot avançar”, però ERC va voler matisar que s’insti a la Generalitat de Catalunya a reclamar el reforç de la coordinació amb els ens locals, en comptes del Departament d’Educació com deia inicialment la moció.

 

Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, en el seu torn va destacar: “Hem fet d’espectadors d’un espectacle lamentable com és la pugna entre els socis de govern de Generalitat. Us demanem que no traslladeu a la política municipal les vostres disputes”. Coma va considerar pertinent parlar de conciliació: “La pandèmia ha demostrat una vegada més que tot allò que passa a l’àmbit domèstic queda invisibilitzat i des de casa s’ha fet molta feina”.

 

L’alcaldessa Anna Erra va voler aclarir que “aquesta moció està portada des d’una visió totalment municipal, des de fa temps es demana aquesta taula de diàleg”. I va afegir: “Amb la voluntat de diàleg i la preocupació d’asseure’ns junts, volíem fer aquest reclam al conseller. És una preocupació de tots que les escoles puguin obrir al setembre amb la màxima confiança”.

 

 

Moció sobre la reducció de l’IVA en l’esport

 

Una altra moció que va rebre el suport de tot el consistori per unanimitat va ser la presentada per JxCat sobre l’aplicació d’una reducció de l’IVA en la prestació de serveis vinculats amb la pràctica de l’activitat física i esportiva. Aquesta moció insta el Govern de l’Estat a modificar cap a un IVA reduït del 10% la prestació de serveis vinculats amb la pràctica d’activitat física i esportiva tot deixant sense efecte la gravació fiscal del 21% en relació amb aquestes. “Mantenir un 21% d’IVA comporta no incentivar la pràctica esportiva i física; és una mesura que no només perjudica moltes famílies i el teixit esportiu, molt d’ell sense ànim de lucre, sinó que és contrari a una política de salut pública”, expressava Titi Roca, regidor d’Esports. El text també insta el Govern espanyol a crear un nou IVA híper reduït del 4% aplicable a la prestació de serveis vinculats amb la pràctica d’activitat física i esportiva en centres esportius tant públics com privats adreçats a persones amb prescripció mèdica específica feta dels Centres d’Atenció Primària.

 

Viqui Terricabras, regidora d’ERC, va anunciar el suport del seu grup a la moció “ja que es pretén pal·liar els efectes de la pandèmia i la pèrdua d’adquisició de les famílies i això pot posar en risc la pràctica de l’esport” però va instar a modificar l’IVA del 21% dels serveis bàsics com ara aigua i gas al 10% en termes generals i híper reduït del 4% a les famílies amb més vulnerabilitat. També proposava rebaixar l’IVA cultural del 10% al 4%, l’IVA dels productes d’higiene femenina del 21% al 10% i el percentatge d’aquest impost dels serveis funeraris del 21% al 10%

 

Pere Freixa, regidor de Capgirem Vic, va sumar-se a la proposta d’ERC d’ampliar l’IVA a altres productes o serveis i va afegir: “Estem d’acord que tothom tingui accés a la pràctica esportiva. L’IVA és un impost injust, que grava a tothom per igual”. La votació de la moció finalment es va aprovar tal i com estava presentada originàriament, centrada en l’esport i l’activitat física.

 

 

Mocions sobre el cooperativisme i les residències

 

Al ple d’ahir, el grup municipal d’ERC va presentar una moció per proposar l’adhesió de l’Ajuntament de Vic al Pacte de país per una economia per la vida. El regidor encarregat de presentar-la, Roger Mas, va argumentar: “Entenem que ara és més urgent i necessari que mai transformar el sistema econòmic, productiu i reproductiu. Cal un nou model econòmic, reorientar-nos cap a una economia per la vida”.

 

Sara Blázquez, regidora de Capgirem Vic, va subratllar els efectes d’un teixit socioeconòmic fràgil.   “Hem vist quines són les feines essencials, molt menystingudes pels sectors capitalistes durant anys. Cal reconstruir aquest model econòmic, que ha de satisfer les necessitats equitativament a la societat i ha de garantir béns i serveis necessaris per a la dignitat de les persones”. Blázquez va proposar un nou acord per circumscriure’l a l’àmbit municipal.

 

En nom de l’equip de govern, Josep Arimany, regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement, va recordar que el 2008 Vic es va sumar al programa Municipi cooperatiu. “És evident que cal treballar des de diferents perspectives per sortir d’aquesta crisi, que és molt forta. Apostem per aquest model cooperatiu i des de Creacció impulsem iniciatives en aquesta direcció”, va explicar. “Estem molt satisfets perquè en els dos últims anys s’han creat moltes cooperatives”, afegia. La moció es va aprovar amb l’abstenció del PSC i els 20 vots favorables de JxCat, ERC i Capgirem Vic.

 

La moció que no va prosperar (9 abstencions -d’ERC i Capgirem Vic-, i 11 vots en contra de JxCat) va ser la presentada pel PSC i defensada per la regidora Carme Tena per impulsar un model públic i de qualitat a les residències i en l’atenció a la gent gran de Catalunya. Tant JxCat com ERC van considerar que era una moció per ser més debatuda al Parlament que al ple municipal. La regidora d’ERC Maria Balasch es va encarregar de recordar a Tena l’infrafinançament que acumula Catalunya: “Les residències pateixen un dèficit d’inversió històric: 85% d’inversió de la Generalitat i un 15% de l’Estat, quan hauria de ser un 50%-50%”. Núria Homs, regidora de Benestar i Família, va matisar que l’Ajuntament de Vic no té competències en gestió de residències, “tot i que són recursos de ciutat i les tenim presents en tot moment”, i va fer una enumeració de tots els serveis, programes i activitats per a gent gran que s’estan fent a la ciutat. “Tot això s’ajusta a les demandes de les persones i no als interessos de les institucions”, va dir.

 

 

Modificació dels preus públics dels casals d’estiu

 

Un dels punts de l’ordre del dia més controvertits va ser l’aprovació provisional de la modificació de l’annex 8 de l’ordenança general de preus públics sobre la prestació dels serveis de casals d’estiu de la ciutat. La regidora d’Educació i Joves, Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, va explicar que aquest any s’han hagut d’aplicar taxes noves perquè obren més temps (del 29 de juny al 10 de setembre) i s’ha cregut oportú allargar-ho en horari de matí i tarda i amb servei de menjador per facilitar el servei a les famílies.

 

La regidora Maria Balasch (ERC) va justificar l’abstenció del seu grup “perquè aquests casals han de ser per la població que més ho necessita. No estem gaire d’acord amb les taxes. Proposem que l’Ajuntament augmenti les beques per a aquestes persones que aquest any més que mai necessiten poder sortir de casa”. La seva abstenció va anar acompanyada del prec “que cap infant o jove es quedi fora per culpa de les taxes”.

 

El regidor Joan Coma (Capgirem Vic) va mostrar-se molt crític amb les taxes i va preguntar-se quants dels 7.000 alumnes a l’educació obligatòria de la ciutat podrien anar als casals: “Per condicions econòmiques una part molt significativa es quedarà a fora i no s’estan assumint els costos per part de l’administració”. Segons ell, “les bases de les beques deixen molta gent fora, només van destinades a gent que es troba en una situació de pobresa extrema. Com a molt han de cobrar 18.000 euros anuals per unitat familiar. Està per sota del salari mitjà de Catalunya”. Coma va demanar una revisió completa del sistema de beques.

 

La regidora Carme Tena (PSC) va dir que el seu grup s’abstindria perquè considerava els preus elevats i “els ajuts aquest any seran més necessaris que mai”.

 

Franquesa va contestar als grups de l’oposició dient que “una de les premisses que hem tingut en compte des del primer moment és treure una bona carta d’ajuts” i va recordar que existeixen dos tipus de beques, un dels quals és una beca total “que tramiten des de Serveis Socials i té un cost zero”. Sobre el nombre d’inscripcions que es consideraria un èxit, Franquesa va dir que es compta amb 16 centres possibles per obrir, segons les condicions sanitàries. “L’aposta ens sembla suficient per la ciutat. La nostra premissa és vetllar perquè ningú es quedi fora en cap situació i un cop passats els casals us podrem donar comptes”, va dir la regidora.

 

L’alcaldessa, Anna Erra, va voler deixar clar que “l’aposta municipal és ampliable” i que s’ha treballat per augmentar no només els espais sinó també el nombre de joves monitors que hi treballaran. “L’aposta que hem fet creiem que donarà una gran cobertura a pares i mares que necessiten portar els seus fills i filles als casals”. El dictamen finalment es va aprovar al ple amb els 11 vots de JxCat, 6 abstencions (ERC i PSC) i els 4 vots en contra de Capgirem Vic.

 

 

Ajuts al comerç

 

Amb 17 vots a favor (JxCat, ERC i PSC) i 4 en contra de Capgirem Vic, ahir també es van aprovar les bases d’ajuts al comerç al detall i als serveis de proximitat del municipi de Vic. El regidor Josep Lluís García (ERC) va donar-hi tot el suport: “Només podem fer que aplaudir i celebrar aquest primera mesura per ajudar el comerç d’aquesta ciutat. Amb aquesta mesura aconseguirem baixar una mica la febre però en un futur caldran teràpies més agressives per ajudar el nostre comerç”.

 

Més crític va mostrar-se el regidor Joan Coma (Capgirem Vic), el qual va anunciar el vot contrari al considerar-ho “propostes una mica precipitades” abans de passar a demanar quins resultats espera l’equip de govern d’aquests ajuts i com es mesuraran els efectes que han tingut. “Som conscients que és desagradable qüestionar mesures i que alguna cosa s’havia de fer per la comerç de la ciutat, però se’ns fa difícil pensar que ajudes de 500 o 800 euros acabin d’ajudar gaire al comerç de la ciutat”. Segons Coma, als comerços amb més facturació aquests ajuts no els “solucionaran res” i en canvi, “per als comerços que necessiten una ajuda real aquests diners no els serviran per a res concret”. El regidor de Capgirem Vic va argumentar: “Tenim por que el fet que no s’acabi d’ajudar els comerços ni s’hagi exigit que aquests ajuts siguin finalistes no siguin una ajuda indirecta comercial a la banca i als grans tenidors. Aquests diners aniran a pagar lloguer i a eixugar deutes pagats a la banca i a grans propietaris”.

 

La regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, va replicar: “Abans d’establir el Pla de Suport al Comerç, ens vam reunir amb els comerciants i vam constatar la necessitat de crear ajuts ràpids i directes. Aquest ajut no es pot fer servir per pagar cap crèdit, per tant cap ajut a la banca”. Piella va anunciar el compromís de crear una taula al consistori per parlar i avaluar aquestes accions destinades a dinamitzar el comerç local i de proximitat de la ciutat. Pel que fa a la negociació dels contractes de lloguer dels locals comercials i establiments, la regidora va aclarir: “Ens vam posar a disposició de llogaters i de les deu peticions que hi va haver només vam haver d’intervenir en dos casos. La majoria s’han posat d’acord en renegociar els preus i han arribat a acords molt satisfactoris per les dues bandes”.

 

Segons la regidora de Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç, “l’objectiu principal és donar suport al comerç de proximitat. Aquests ajuts se supervisarà a què van, els beneficiaris hauran de presentar factures. I a part de les comprovacions que es faran, des de Creacció es farà un pla de suport, acompanyament i orientació perquè és evident que per a alguns comerços aquests ajuts són poca cosa però l’important és l’acompanyament”.

 

Erra va subratllar: “La prioritat era ajudar totes les associacions i entitats que han patit aquesta pandèmia. L’Administració aquí és on s’ha d’endeutar i ha d’oferir aquest acompanyament. Si és una ajuda perquè puguin continuar obrint ja és un aspecte positiu d’aquesta ajuda universal”. I afegia l’alcaldessa: “Si volem que el comerç continuï ens semblava que era una tirita necessària i que calia, i evidentment estem oberts a moltes altres solucions. De moment hem començat amb aquesta que ens ha semblat oportuna i necessària”.

 

Un altre dels dictàmens que va prosperar, va ser l’aprovació de l’expedient de modificació de crèdits. Amb tot hi va haver una partida que va despertar l’interès entre els grups de l’oposició. Concretament va ser la partida que feia referència als 151.326 euros que van quedar de romanent en l’adequació del camí de La Guixa. El pressupost inicial era de 250.000 euros però finalment va suposar molt menys cost ja que les obres van ser realitzades pels serveis municipals de l’Ajuntament. El regidor Josep Lluís Garcia (ERC) va manifestar: “Proposaríem que aquest tipus d’obres es fessin d’aquesta manera”. L’alcaldessa, Anna Erra, va contestar-li que “hi ha coses que s’han de licitar i altres que es poden fer amb mitjans propis, i en aquest cas va ser així” i va garantir que el projecte executat era el que s’havia establert.

 

Per la seva part, Pere Freixa, regidor de Capgirem Vic, va dir que el seu grup no veia clar que sobressin tants diners tot i aprovar que el romanent es destini a ajudes al petit comerç, remarcant que en la seva opinió haurien de ser ajudes directes. “No volem que rebi ajudes qui més truqui a la porta sinó qui més ho necessita”, va dir.

 

Erra va acabar concloent: “Sobre l’ajuda de Vic Comerç estem a favor de l’asociacionisme i una part va a un conveni perquè els comerços associats puguin fer arribar la compra al domicili mitjançant les entitats ADFO i Areté. Nosaltres apostem per l’associacionisme, és la marca del comerç de la ciutat”.

 

 

Memòria del síndic i delegació al regidor Arimany

 

El primer punt del ple d’ahir va ser donar compte de la memòria del síndic de greuges municipal de gener a desembre del 2019. Joan Sala, síndic de Greuges municipal de Vic, va exposar algunes dades com ara  que l’any passat va atendre 99 casos (82 queixes i 17 assessoraments). De les 82 queixes rebudes, 67 van ser admeses i d’aquestes, 30 van ser acceptades totalment. Va donar servei a 75 veïns i veïnes de Vic i a 7 d’Osona, entre altres, i el mes de maig va ser el mes amb mes casos atesos (la mitjana mensual va ser de nou casos). El tema de l’empadronament va ser un dels que va posar sobre la taula en referir-se als casos tractats. En aquest punt, tant ERC com Capgirem Vic, van recordar el dret constitucional a empadronar-se de tot ciutadà i ERC va manifestar les traves amb què es troben molts ciutadans a l’hora de fer-ho a Vic. Tots els grups polítics, i també l’alcaldessa Anna Erra, van agrair al síndic Joan Sala la feina feta fins ara.

 

També es va donar compte al ple de la delegació especial al regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement i primer tinent d’alcalde Josep Arimany com a interlocutor per a l’impuls i la negociació en matèria d’infraestructures ferroviàries.

 

Des de l’Ajuntament de Vic es vol continuar treballant en formular propostes i peticions de millora del servei de RENFE davant les autoritats competents i afectades per les línies i trens que gestiona RENFE, així com també vetllar pel acords pendents i les propostes fins ara incomplertes per desdoblar la línia R3 del tren. Aquesta històrica mancança, de la qual se’n va començar a parlar als anys vuitanta al govern de la Generalitat i amb nombrosos estudis fets i no executats pel govern de l’Estat espanyol des de principis del 2000, perjudica greument el desenvolupament econòmic i social dels ciutadans de Vic, de la comarca d’Osona i de totes les poblacions per on passa la línia R3 del tren. Arimany va agrair la confiança i va assegurar: “Ens posarem a treballar de forma immediata”.