Creacció resol dubtes d’autònoms i empreses de Vic i comarca

S’ha obert un servei de xat per atendre els usuaris de forma telemàtica i resoldre dubtes sobre les mesures aprovades pel govern català i el de l’Estat

Casa Convalescència, seu de Creacció (imatge d'arxiu).
Casa Convalescència, seu de Creacció (imatge d'arxiu)

L’Ajuntament de Vic, mitjançant l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció, posa a disposició d’autònoms i empreses un canal obert d’informació on es dóna resposta a diverses preguntes freqüents sobre les mesures econòmiques, laborals, de finançament i de salut pública aprovades recentment pel govern de la Generalitat de Catalunya i el govern de l’Estat espanyol sobre els efectes de l’episodi de coronavirus. A més, Creacció ha obert un servei de xat per atendre qualsevol dubte de manera telemàtica i podeu veure el vídeo de la sessió sobre l'ERTO i altres mesures laborals aquí.

En aquest espai web es dóna informació detallada i agrupada per blocs, entre els quals n’hi ha d’específics per a autònoms, empreses, treballadors, comerç i turisme. En l’apartat d’autònoms, s’especifiquen les línies d’ajuts directes que es poden demanar, compatibles entre elles, de la Generalitat de Catalunya i del govern de l’Estat espanyol. En el cas de la Generalitat, l’ajut màxim serà de 2.000 euros per sol·licitant i el tràmit s’ha de fer al web del Departament de Treball a partir de demà dimecres, 1 d’abril. La prestació econòmica per cessament d’activitat (atur de l’autònom) que ofereix el govern de l’Estat és per a autònoms que hagin tingut una caiguda d’almenys el 75% dels seus ingressos el març de 2020 en comparació a la mitjana dels últims sis mesos. La prestació serà equivalent al 70% de la base de cotització dels darrers 6 mesos.

Al www.creaccio.cat també s’informa sobre la prestació extraordinària per cessament d’activitat dels autònoms (que es pot sol·licitar fins al 14 d’abril), en quins casos es pot deixar de pagar impostos i quins es poden ajornar, si els autònoms poden deixar de pagar el lloguer i/o els subministraments bàsics, i quins són els tràmits per poder demanar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), entre molta altra informació.

Pel que fa a les empreses, es poden trobar aclariments sobre les mesures laborals, com ara la diferència entre un ERTO i un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), quin procediment s’ha de seguir per presentar un ERTO, qui el pot presentar o en què consisteix el permís laboral retribuït recuperable. En el capítol de salut pública es resolen dubtes sobre les mesures de prevenció als centres de treball (ús de mascaretes, distàncies, què fer en cas que un treballador presenti símptomes de la COVID-19...).

Respecte a les mesures econòmiques i de finançament per a les empreses, la informació facilitada gira entorn a la possibilitat d’ajornar deutes tributaris, com aconseguir més liquiditat en els propers mesos, i quines línies de finançament hi ha per part dels governs català i espanyol i per sectors (turístic, cultural, empreses innovadores...)