Crida a la cautela per evitar una tercera onada de pandèmia a Vic

Tot i que les dades epidemiològiques han millorat respecte a fa quinze dies, l’Ajuntament i els representants sanitaris demanen paciència i continuar limitant la mobilitat i el contacte social

Bonay, Serrarols, Erra, Morral, Espaulella i Cervós.
Bonay, Serrarols, Erra, Morral, Espaulella i Cervós

 

Les autoritats sanitàries i l’Ajuntament de Vic demanen capacitat de resiliència, paciència i molta cautela en les properes setmanes per acabar de superar la segona onada de la pandèmia i limitar al màxim la possibilitat d’una tercera onada. Aquest és el missatge que s’ha transmès a la roda de premsa quinzenal que s’ha fet avui al migdia a l’Ajuntament de Vic per presentar l’estat de la pandèmia a la ciutat. A l’acte hi ha assistit l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; la sots directora regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central, Imma Cervós; la directora assistencial del CHV, Rosa M. Morral; el director assistencial de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Joan Espaulella; la gerent de l’EAP Vic Sud, Marta Serrarols; i la directora de l’EAP Vic Nord (ICS), Berta Bonay.

 

Anna Erra ha començat la seva intervenció explicant que, tot i que en aquest moment “les dades estan millorant”, convé difondre un missatge de responsabilitat a tota la ciutadania. “La desescalada era necessària per recuperar part de l’activitat econòmica però els riscos de salut encara són alts”, ha advertit l’alcaldessa. En aquest sentit ha fet una crida explícita a tothom: “Molta prudència, molta cautela i molta responsabilitat per anar avançant”.

 

L’alcaldessa de Vic també ha desgranat algunes actuacions recents que s’han fet des de l’Ajuntament, com ara el condicionament del recinte firal El Sucre per poder-hi fer activitat esportiva, atesa la limitació d’aforament que hi ha actualment en recintes tancats. Per un altra banda, i “amb la voluntat de col·laborar amb el sector de la restauració”, s’ha concedit a 74 terrasses que ho han demanat -de les 180 que hi ha actualment a la ciutat- un augment d’ús de l’espai a la via pública per poder tenir major ocupació. L’alcaldessa també ha recordat que des de la Guàrdia Urbana s’està treballant en el control i seguiment de les mesures vigents. Des de l’1 d’octubre fins ara s’han interposat 295 denúncies per no complir les restriccions de mobilitat durant el confinament nocturn, no portar la mascareta o per consum d’alcohol a la via pública.

 

El torn d’intervencions ha continuat amb Cervós, que ha basat la seva interpretació de les dades epidemiològiques a Vic fent una retrospectiva des de l’estiu fins ara. Si s’analitzen els casos acumulats, es detecta que “tenim una dispersió de casos molt homogènia per tota la ciutat”, ha dit, per a la qual cosa és necessària una lluita col·lectiva per evitar la transmissió del virus tant en l’àmbit familiar, com en el social i el laboral. Si es pren com a referència la situació que hi havia fa quinze dies es va millorant però “en relació a quan va acabar l’estat d’alarma estem pitjor; la corba va baixant però tenim una gran incidència de casos”. Al mes d’octubre –moment d’incidència màxima- a Vic hi havia 1.300 casos.

 

La sots directora regional de l’Agència de Salut Pública a la Catalunya Central també ha informat que el percentatge de proves PCR confirmades és superior a l’11%, amb la qual cosa “tenim molts positius i una transmissió comunitària que ens preocupa i ens ocupa”. Pel que fa a la RT, a Vic en aquest moment és d’1,1 –una mica més alta que la setmana passada- “i això vol dir que la capacitat de contagi és elevada”. Imma Cervós ha repetit una vegada més: “És molt important restringir els contactes socials i reduir la mobilitat, sortir només per fer l’imprescindible perquè podem disparar-nos en qualsevol moment”.

 

La limitació de la interacció social és molt important perquè la principal distribució de casos per edats comprèn des dels 10 o 11 anys fins als 60 i escaig. Per tant, la gran majoria són persones que, tenint una gran activitat, poden ser asimptomàtiques però portadores del virus. A les escoles a dia d’avui hi ha 231 grups confinats fent quarantena (el major nombre de la Catalunya Central) i, segons Cervós, és un reflex del que passa a nivell social: “A l’escola tenim un gran nombre de casos perquè a nivell social hi ha molts casos”. A Vic en aquest moment hi ha detectats 23 brots en l’àmbit familiar, 15 en l’àmbit escolar, 7 en l’àmbit laboral i 4 en l’àmbit de les residències. Imma Cervós ha apel·lat a la capacitat de resiliència de la població, a ser forts i a fer apropaments virtuals durant el Nadal, ja que “el virus continua entre nosaltres i no el farem fora fàcilment”.

 

Rosa M. Morral ha explicat que la situació a l’Hospital Universitari de Vic (HUV) ha millorat comparat amb la de quinze dies enrere, tot i que en aquest moment hi ha 17 pacients crítics –dels quals 10 estan en situació més crítica i els altres 7 no necessiten intubació respiratòria- i 35 pacients amb COVID-19 ingressats. “La incidència de casos ingressats va baixant, tot i que no baixa al ritme que voldríem”, ha apuntat Morral. La setmana passada es va començar a reprendre activitat quirúrgica i des d’aquesta setmana ja està funcionant al 100%. “Estem fent activitat quirúrgica ordinària i extraordinària, i també activitat programada a les tardes; estem fent més del 100% per tancar l’any amb les llistes d’espera el més baixes possible”, ha exposat la directora assistencial del CHV.

 

Des d’aquesta setmana, a l’Hospital de Sant Jaume de Manlleu ja no s’hi porten pacients post-quirúrgics però el que s’ha notat a l’HUV és un augment de les urgències convencionals. Morral ha comentat que, tot i que a l’HUV encara hi ha llits disponibles, “si les coses es fan bé, esperem que la corba anirà baixant”. En aquest punt ha alertat que els professionals sanitaris estan “molt cansats” i que si la població es relaxa “una tercera onada serà molt difícil d’aguantar”. En aquest moment hi ha 21 professionals de l’HUV confinats.

 

Des de l’Hospital Universitari Santa Creu, Joan Espaulella ha comentat que el perfil de malalts que estan atenent en aquest moment és gent d’edat avançada i amb un alt grau de fragilitat. El 70% de la seva activitat és per COVID-19 i es troba repartida de la següent manera: 35 persones es troben en fase infecto-contagiosa i 33 persones estan en fase post-COVID 19 (la gran majoria pacients de més de 80 anys). Segons Espaulella, “l’activitat de consulta externa i l’activitat ambulatòria es va mantenint; som els que comencem més tard i els que acabem la cadena també més tard”. El director assistencial de la Fundació Hospital de la Santa Creu ha apel·lat al bon comportament de la ciutadania en el seu dia a dia i ha donat un toc d’alerta: “Al sistema de salut del territori li convé que no vingui una tercera onada”.

 

Serrarols ha confirmat una tendència a la millora, com ho demostren els 53 casos diagnosticats per l’EAP Vic Sud la setmana passada, xifra que representa un descens molt significatiu “i ens dóna oxigen”. Al CAP Vic Sud s’estan fent, a més a més de proves PCR, testos ràpids per a persones simptomàtiques, de manera que “podem tallar ràpid la cadena de contactes, però els testos ràpids per als contactes no ens van tan bé”. Marta Serrarols ha recomanat molta prudència a tota la gent i que es faci el possible per evitar que arribi una tercera onada ja que “estem molt cansats”, ha dit en nom de tot el col·lectiu sanitari. Segons ella, cal buscar “un equilibri entre els que ens ve de gust fer i el que podem fer” i ha demanat “prudència i calma, perquè això és una carrera de fons”. També ha afegit que s’està notant un increment en casos d’angoixa i de por entre els pacients a l’hora d’adaptar-se a la situació actual.

 

En la mateixa línia, Bonay ha destacat que durant les entrevistes dels professionals s’està detectant un augment de casos d’angoixa i de por, remarcant també que la incidència de casos ha anat baixant. “Estem més bé en urgències i amb ganes d’atendre altres patologies”, i ha afegit que “s’està intentant recuperar més visites presencials i patologia no vinculada amb la Covid.  Amb tot, i en la línia dels companys i companyes de professió, ha demanat evitar sortir si no és necessari i reduir l’activitat als grups bombolla.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha fet un agraïment explícit al sector sanitari que “hi està deixant la pell i la vida” i ha advertit que una tercera onada de la pandèmia no convé gens a la ciutat. En aquest sentit, ha alertat del risc que suposa tornar enrere i ha recordat que “ens cal un esforç per part de tots”.

 

Podeu veure la roda de premsa en aquest enllaç.