L'alcaldessa Anna Erra i la ninotaire Pilarín Bayés (imatge d'arxiu)

Crida perquè la ciutadania pengi lectures de fragments de prosa o poesia a les xarxes per Sant Jordi

El mes d’abril marca moments clau de la futura biblioteca Pilarín Bayés, ninotaire vigatana que avui compleix 79 anys

L’atípica celebració de la Diada de Sant Jordi d’aquest any ha impulsat múltiples iniciatives a distància per recordar que el 23 d’abril és el dia internacional del llibre, de la lectura i de les roses. Per això, l’Ajuntament de Vic enguany proposa que el dia de Sant Jordi la ciutadania pengi a les xarxes socials (Instagram o Twitter) la lectura d’un fragment de prosa o poesia que els agradi especialment o amb el qual vulguin transmetre algun missatge.

 

Una iniciativa que té l’objectiu de continuar fomentant la lectura i que es fa extensiva a tothom que tingui ganes de compartir-ho amb altra gent des del confinament. Es recomana que les gravacions de les lectures tinguin una durada aproximada d’un minut de durada i que es pengin amb #SantJordiacasa i s’etiqueti l’Ajuntament de Vic (@aj_vic).

 

El plaer de la lectura i el que aporta en situacions difícils com l’actual són valors que es volen preservar. “La nostra cultura no s’entendria sense el llegat cultural, literari i bibliogràfic i les tradicions que tenim i, en dates com Sant Jordi, cal potenciar-lo i fer-lo evident”, comenta l’alcaldessa, Anna Erra.

 

 

Pilarín Bayés avui compleix anys donant nom a la futura biblioteca

 

La ninotaire vigatana Pilarín Bayés, que dóna nom a la futura biblioteca de Vic, va néixer tal dia com avui, el 21 d’abril de 1941. A les portes de celebrar el seu vuitantè aniversari, l’any 2021, amb aquesta efemèride sembla tancar-se un cercle en què el mes d’abril està intrínsecament vinculat no només als llibres i a Sant Jordi sinó també a l’origen de la biblioteca Pilarín Bayés.

 

Va ser el 8 d’abril del 2016 quan el ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat la construcció del nou equipament cultural, finançada per la Diputació de Barcelona i per un pla viable d’inversió municipal. Al cap de vint-i-un dies, el 29 d’abril, es publicaven les bases de la primera fase del concurs arquitectònic d’idees que va acabar el mes de juny i al qual es van presentar 56 propostes.

 

Un any després, el 5 d’abril del 2017, ja es va mostrar públicament i per primera vegada la imatge exterior de la nova biblioteca. El 20 d’abril del 2018 es va lliurar el projecte executiu acabat, després d’intenses reunions de seguiment de treball entre la gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vic, i l’estudi d’arquitectura BCQ. El projecte es va donar a conèixer a tota la ciutat amb l’exposició Construïm la nova biblioteca de Vic.

 

L’any passat, el mes de juny, van començar les obres de construcció de la biblioteca. Abans de l’actual situació, que ha fet alterar molts calendaris, la previsió era de 26 mesos d’obres, a banda del temps necessari per fer el trasllat dels més de 80.000 volums, el mobiliari i retocs finals. Si la previsió inicial era obrir la biblioteca Pilarín Bayés a finals de la tardor del 2021, no es descarta que finalment pogués ser el 23 d’abril del 2022.