Del 14 de setembre al 4 d’octubre es podran votar les propostes del veïnat de la zona Verda del Merma de Vic

Dels 17 projectes finalistes als pressupostos participatius cadascú en podrà escollir un màxim de tres al web www.decidim.vic.cat

Cartell de les votacions dels pressupostos participatius de Vic.
Cartell de les votacions dels pressupostos participatius de Vic

A partir del 14 de setembre i fins al 4 d’octubre es podran votar 17 de les propostes fetes pels veïns i veïnes de la zona verda del Merma als pressupostos participatius de Vic d’aquest any, amb una partida destinada de 200.000 euros. L’exposició virtual de tots els projectes (inclòs el llistat dels que no s’han acceptat i el motiu pel qual han estat rebutjats) es podrà consultar a partir del 14 de setembre al mateix web on també es podrà fer la votació: www.decidim.vic.cat. Les persones que no disposin d’internet podran emetre el seu vot al Centre Cívic Can Pau Raba (c/ Raval Cortines, 24) o bé a l’Oficina de Turisme (plaça del Pes, s/n).

 

Cada persona podrà votar un màxim de tres projectes, ordenant-los de l’1 al 3 segons les prioritats (opció 1, la més prioritària; i opció 3, la menys important). El vot és confidencial però no anònim. Per poder votar cal ser major de 16 anys i estar empadronat a la zona Verda del Merma de Vic. Els barris que formen part de la zona són: Caputxins, Vic Nord, Sant Llàtzer, Quatre Estacions, i part nord i est del centre històric. El llistat de carrers inclosos en aquesta zona es podrà consultar també a www.decicim.vic.cat.

 

 

Un procés marcat per l’excepcionalitat

 

Entre els mesos de febrer i març, els veïns i veïnes de la zona del Merma van fer 64 propostes a través d’internet o amb butlletes que s’havien de validar, agrupar, crear-ne de noves i millorar a les taules de propostes programades per a l’última setmana de març. Degut a la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia, aquestes sessions es van anul·lar i van ser els tècnics municipals i l’equip de govern qui, de forma excepcional, van acabar validant les propostes que finalment aniran a votació.

 

De les 64 propostes presentades, 32 s’han retirat perquè superaven el pressupost de 200.000 euros, eren de manteniment, condicionaven altres pressupostos o bé no eren viables tècnicament. Tot i així, encara que es descartin aquests projectes, l’equip de govern els coneix i els té en compte ja que són una prioritat ciutadana.

 

Les altres 32 propostes s’han agrupat per acabar concretant-se en 17, que seran les propostes que acabarà votant la ciutadania. Aquests projectes s’emmarquen en el foment de la mobilitat sostenible, les intervencions per millorar el canvi climàtic i mitigar les altes temperatures de l’estiu amb refugis climàtics, l’accessibilitat a les voreres, la promoció del comerç, i el foment de la cultura i l’educació.

 

Aquesta és la cinquena edició dels pressupostos participatius, i la quarta que es fa en base a la distribució per les zones de les colles de la Festa Major de Vic. “Després de la gran tasca i la implicació que han mostrat els veïns i les veïnes fins ara, tot i els impediments i entrebancs sorgits per culpa de la pandèmia, estic segur que les votacions del setembre seran un èxit de participació”, comenta Josep-Ramon Soldevila, regidor de Participació, Ciutadania i Barris. Segons ell, “els projectes finalistes són d’un gran nivell i milloraran sense cap mena de dubte els barris de la zona del Merma”.

 

L’execució dels pressupostos participatius és una de les accions per desenvolupar l’objectiu operatiu de foment de la participació ciutadana, recollit a l’Eix 1 (Ciutat amb una administració oberta, moderna i propera) del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023.