Dilluns, 28 de juny, es commemora el Dia internacional per a l'alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals.
Tot i començar a veure la llum amb la millora de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, les necessitats socials, desigualtats i discriminacions, continuen aflorant de manera persistent i en col·lectius que d’entrada estan sent més vulnerabilitzats.
Algunes persones LGTBI poden haver viscut al llarg d’aquests mesos de pandèmia situacions d’especial vulnerabilitat a la seva llar, que ja existien però que la crisi sanitària ha accentuat: aïllament i soledat de la gent gran LGTBI, adolescents LGTBI revivint amb més intensitat conflictes familiars LGTBI-fòbics, separacions o situacions de violència entre parelles del mateix sexe, manca de tractaments hormonals per a persones trans o situacions de precarietat econòmica i necessitat social. Aquestes i d’altres vivències han provocat quadres d’angoixa, estrès o depressió i segueixen requerint el suport per part dels serveis públics especialitzats i entitats LGTBI.
Tanmateix, i segons dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia fins el 21 de juny, les incidències registrades a Catalunya per violències LGTBI-fòbiques ascendeixen a 90, atenent també a les sis agressions que hi va haver l´últim cap de setmana de maig a la ciutat de Barcelona.
Així, i com a dada rellevant, recollida també per l’Observatori, dir que la violència per LGTBI-fòbia va augmentar a Catalunya l’any 2020 un 25% en relació a l’any 2019. És la xifra més alta en els últims 5 anys i com és habitual les agressions majoritàriament es donen a l’espai públic amb repunt a les xarxes socials. L’informe sobre l’Estat de LGTBI-fòbia a Catalunya (OCH) es publicarà cap el segon semestre de 2021.
El Govern de la Generalitat ha aprovat un acord que reivindica i defensa els drets de les persones LGBTI+ i que es concreta en el manifest pel Dia per l’alliberament LGBTI+, a proposta de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes.
Enguany les entitats del CNLGBTI a través de la comissió de coordinació, ens proposen avançar en la campanya de visualització dels drets LGBTI amb una acció adreçada a fer "els cims pels drets LGBTI". Aquesta acció té la finalitat de posar la bandera de l'arc de Sant Martí en el cim o lloc emblemàtic dels municipis (far, pont, platja, campanar, ermita, ...).
La idea del cim té el paral·lelisme amb l’esforç de la pujada per aconseguir la fita, el camí costerut d’uns drets que gràcies a la constància d’entitats i administracions, any rere any, d’ençà d’aquell no gaire llunyà 2014, hem estat treballant conjuntament per assolir.
Es per això que des del Consell Comarcal d’Osona, l’Ajuntament de Vic i l’Ajuntament de Manlleu conjuntament amb l’Associació TALCOMSOM, s’ha organitzat un acte institucional, aquest diumenge 27 a les 17:00 al Monestir de Sant Pere de Casserres, com a lloc emblemàtic de la Comarca, on s’ha convidat a regidors i regidores dels diferents municipis, entitats i ciutadania a participar, per tal de visibilitzar aquest treball conjunt pels drets de les persones LGTBI.
En l’acte és llegirà la Declaració institucional, en motiu del 28 de juny de 2021, Dia per l’alliberament LGTBI. La lectura de la declaració anirà a càrrec de l’associació TALCOMSOM i la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vic, Núria Vergés. Per visibilitzar la tasca feta des de l’oficina d’igualtat de gènere i LGTBI, i en concret des del SAI d’Osona es farà la presentació de l’avaluació del Pla Marc per a la Igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere a Osona, a càrrec de la Consellera d’Igualtat M. Teresa Espadaler. L’acte serà amenitzat durant la cloenda amb música en directe a càrrec de la cantant compositora Laura Luceño i una visita guiada al Monestir de Sant Pere de Casserras.
Per poder participar de l’acte no cal confirmar assistència, però sí per la visita guiada.
Reserva de plaça visita al Monestir cal adreçar un correu a vicdones-siadosona@vic.cat
Us convidem a tots i totes a assistir-hi !