Dues campanyes de polítiques socials de Vic al Banc de Bones Pràctiques de Catalunya
“A Vic, xips per a tots” i “Tardes d’estiu al carrer” s’inclouen al BBP dels governs locals de Catalunya que difon les bones pràctiques a municipis catalans per estimular la innovació i la qualitat dels serveis a la ciutadania
La campanya d’identificació d’animals domèstics “A Vic, xips per a tots” i “Tardes d’estiu al carrer, pas a pas cap a la convivència” obtenen el reconeixement del Banc de Bones Pràctiques (BBP) dels governs locals de Catalunya. Amb aquesta distinció a les polítiques socials, es considera que les dues campanyes promogudes per l’Ajuntament de Vic són un referent innovador i de qualitat que serveixen de referència a d’altres ajuntaments i entitats del país.
A Vic, xips per a tots
Fomentar la tinença responsable i la identificació de gossos, gats i fures al cens de al ciutat són dos dels objectius d’aquesta campanya iniciada l’any passat. Amb “A Vic, xips per a tots” es promou l’estalvi del 50% del cost en la implantació dels microxips de les mascotes si hi ha el compromís dels propietaris de censar els animals. D’aquesta manera, es facilita el compliment de la legislació vigent i s’eviten abandonaments i pèrdues d’animals.
La campanya inclou un treball en xarxa entre el consistori i tots els centres veterinaris de la ciutat gràcies al quan s’han pogut implantar xips i censar 154 animals domèstics en el primer any de la campanya. Per una banda, l’Ajuntament de Vic segueix apostant per la gestió integral dels animals de companyia. Per l’altra, treballa amb els centres veterinaris i col·labora estretament amb les associacions animalistes que vetllen pel benestar animal i amb persones voluntàries que tenen cura de les colònies de gats urbans.
Tardes d’Estiu al Carrer
El projecte socioeducatiu gratuït parteix del treball entre diferents agents de la comunitat per afavorir i promocionar la convivència a diferents places i parcs de la ciutat de Vic a les tardes de juny i juliol. “Tardes d’estiu al carrer” consisteix en la realització d’un conjunt d’activitats de lleure i esport obertes als infants i joves d’entre 8 a 25 anys. D’aquesta manera, s’amplia l’oferta d’oci i temps lliure al mateix temps que es dona resposta a la necessitat de determinats infants que no participen d’altres espais però que sí que ocupen l’espai públic.
La iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Vic i l’Associació Tapís s’emmarca en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural impulsat per l’Obra Social La Caixa.
Banc de Bones Pràctiques
El Banc de Bones Pràctiques va néixer l'any 1999 impulsat per la Fundació Carles Pi i Sunyer amb la col·laboració dels municipis i institucions vinculades al món local. A partir d'aquesta data el Banc s'ha anat renovant de forma periòdica per actualitzar les pràctiques i millorar la recollida, avaluació i difusió de les experiències que poden servir de referència per afrontar un context de crisi i canvis institucionals.
El principal objectiu del BBP és promoure la millora i la innovació amb la difusió d’experiències i la reflexió i l’intercanvi de coneixement sobre polítiques locals d’àmbit social.