Representants de les diferents institucions

EADA i UVic amplien el seu acord estratègic

L'acte va comptar amb l'assistència del tinent d'alcalde i regidor adjunt d'alcaldia, Josep Arimany

El rector de la Universitat de Vic (UVic), Jordi Montaña, i el President del Patronat de la Fundació Privada Universitària EADA, David Parcerisas, han segellat un annex al conveni d’adscripció de l’escola de negocis a la UVic signat ara fa tres anys. L’acte va tenir lloc ahir a la tarda a la Sala de Juntes de la Secretaria d’Universitats i Recerca sota la presidència de Lluís Jofre, director general d’Universitats, amb la participació de Josep Arimany, en representació del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i la presència dels principals directius d'ambdues institucions acadèmiques i de la Fundació Universitària del Bages.

Fins ara la consideració d’EADA com a Centre Universitari adscrit a la UVic se centrava en el reconeixement dels seus màsters a l’àmbit de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Ara, amb la consolidació i ampliació de l’acord estratègic mutu que s’inicia avui, s’obren noves possibilitats de creixement per a les dues entitats com el disseny conjunt de noves ofertes formatives; la integració de grups de recerca respectius; el desenvolupament de programes de formació continuada; el pas a programes de doctorat per a ex-alumnes d’EADA; la rotació de professorat o la potenciació de la internacionalització.

Un dels primers projectes que està sobre la taula és el de la comercialització de paquets conjunts Grau + MsC EADA (optatiu), oferint la possibilitat a alumnes de Graus de la UVic (especialment d’Administració i Direcció d’Empreses, Màrqueting i Enginyeries), a enllaçar directament amb un Màster en Management a EADA Barcelona. Això entroncarà amb les facilitats d’accés a doctorat per a ex-alumnes d’EADA (crèdits semipresencials per a l'accés als PhDs, o Doctorats en Business Administration). En conclusió, el circuit estratègic a completar seria Graus UVic -> Màsters EADA -> Doctorat UVic.

El nou àmbit d’actuació també ha de permetre el disseny conjunt de noves ofertes formatives, especialment en àmbits integrats d’Empresa, de Tecnologia i de Disseny, postgraus o màsters en gestió empresarial i creació d’empreses per a professionals de la recerca o formació directiva per a PIMEs.

El nou acord també tindrà repercussions positives en l’entorn de la investigació amb la integració dels grups de recerca d’ambdues entitats en els àmbits d’emprenedoria i innovació. Aquesta integració es basarà en l’elaboració d’una proposta organitzativa, la definició d’àrees de recerca prioritàries, i un pla de treball conjunt amb l’objectiu de presentar-se com a Grup Emergent a la convocatòria de Suport als Grups de Recerca (SGR) de la Generalitat de Catalunya.

Un altre dels beneficis intrínsecs de l’acord serà la possibilitat de rotació dels professors. Es potenciarà la presència de professors d’EADA per impartir matèries específiques de gestió d’empreses a la Universitat de Vic, i la presència de professors de la UVic programes d’EADA. També es facilitarà la utilització mútua de les instal·lacions d’EADA i de la UVic per a programes formatius que s’imparteixin a Barcelona i/o a Vic.

En els parlaments a la Secretaria General d’Universitats i Recerca, David Parcerisas, president del Patronat de la Fundació Universitària EADA ha recordat que “EADA es va aproximar fa tres anys a la UVic per les seves dimensions, proximitat i agilitat”. Parcerisas ha insistit que “ara aquest acord només funcionarà si des de la UVic i la pròpia EADA ens adonem que el mercat és el món i treballem amb la màxima qualitat per ser referents creant valor per atraure gent d’arreu”. Per la seva banda, el rector de la UVic, Jordi Montaña, ha destacat que “amb aquest acord estratègic s’obren noves possibilitats de creixement per a les dues entitats com el disseny conjunt d’ofertes formatives o la potenciació de la recerca en emprenedoria i innovació amb la creació d’equips integrats”. Josep Arimany, en nom de l’Ajuntament de Vic i del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, ha volgut deixar clar que “un dels avantatges del conveni és la localització de la UVic a la Catalunya interior, un entorn favorable a l’estudi i la concentració, i la localització d’EADA al centre de Barcelona, en un espai molt favorable per a l’emprenedoria”. Per últim, Lluís Jofre, director general d’Universitats, ha tancat l’acte demanant “el compromís i acompanyament de les institucions presents com a peces clau del sistema universitari i de formació en tres àmbits primordials com són la internacionalització, la ocupabilitat dels joves i la transferència del coneixement”.

EADA (www.eada.edu) va ser creada el 1957 com una institució independent tant des del punt de vista ideològic com econòmic. A més d'aparèixer en els reconeguts rànquings internacionals del Financial Times o The Economist, entre les 100 millors escoles del món, disposa de l'acreditació EQUIS que concedeix l'EFMD (European Foundation for Management Development) així com la AMBA que reconeix la qualitat dels programes MBA. Aquests estàndards de qualitat marquen el punt d'inflexió qualitatiu en l'entorn de les escoles de negocis.


UVic (www.uvic.cat) fou reconeguda pel Parlament de Catalunya l’any 1997, després de vint anys d’estudis superiors a la ciutat de Vic. Està regida per la Fundació Universitària Balmes, el Patronat de la qual el conformen representants de l’Ajuntament de Vic i altres ajuntaments de l’entorn, de la Generalitat de Catalunya i de la societat civil. Amb aquest model propi de control públic i gestió privada, la UVic s’ha dotat d’un sistema de gestió eficient, responsable i àgil. La voluntat de servei públic de la universitat es manifesta –entre altres característiques– pel finançament a través d’un contracte programa amb la Generalitat de Catalunya, i amb la participació en el sistema general de Preinscripció Universitària de Catalunya.