Pasqual Bernat, Pep Comeres i Josep Rafús a l’acte d’ahir per commemorar els 150 anys de la riuada a Vic

El barri de La Calla commemora 150 anys de la gran riuada de Vic del 1863

Xerrada i exposició a l’ACVic per recordar els fets ocorreguts, en el marc de les festes del barri de la Calla

 Ahir, al vespre al Centre d’arts contemporànies de Vic va tenir lloc la xerrada i l’exposició sobre la riuada que hi va haver l’any 1863 a la ciutat.

 

L’acte va estar presidit pel regidor de Pla de barris, Josep Rafús que va donar la benvinguda al públic assistent a una sala plena sobretot de veïnat del barri de la Calla. El president de l’Associació de veïns del barri, Pep Comeres, va explicar l’impacte que va tenir la riuada al barri i com va impressionar a prohoms de l’època com Jacint Verdaguer i el canonge Collell. Els fets, va dir, van servir d’inspiració en algunes de les seves obres i de les quals en va llegir alguns fragments.

 

Seguidament va presentar al conferenciant, Pasqual Bernat, historiador de la Ciència i membre del Patronat d’Estudis Osonencs, que a partir del llibre Desgracias de Vich dels autors Francesc d’Assis Aguilar i Joaquim Salarich, va fer una exposició acurada de l’origen dels fets des del punt de vista més científic,  i de la repercussió social que provocaren els aiguats. “La riuada va fer prop d’un centenar de morts i moltes persones es van quedar sense casa. Els vigatans van ser molt solidaris, de seguida es van mobilitzar per recollir roba usada, oferir àpats gratuïts als afectats, recapte de diners, fins i tot l’alcalde del moment, Josep Giró i Torà, va obrir la seva farmàcia perquè tothom prengués els medicaments que necessitava.”

 

Bernat, va concloure la xerrada adreçant-se a l’audiència i, tot donant valor a mantenir viva la memòria col·lectiva de cara als vigatans del futur, va animar a continuar organitzant actes com aquest per conèixer més el barri, crear identitat i per tant, estimar-lo una mica més.

 

Per acabar, Comeres va convidar als assistents a visitar l’exposició que consta de vuit gravats de les zones afectades;  dues cartografies amb el plànol del riu i l’afectació de les cases i, una ortofoto amb l’extensió que va ocupar el riu Mèder en el seu desbordament. Josep Rafús, per la seva banda, va agrair les col·laboracions de tothom qui va fer possible l’acte i va convidar a seguir gaudint les festes del barri de la Calla.