El camp municipal de futbol es passarà a dir Estadi Hipòlit Planàs

El canvi aprovat per unanimitat al ple d’aquest dilluns reconeix al que va ser president de la Unió Esportiva Vic, en el marc dels actes del centenari de l’entitat vigatana

Ple del mes de desembre.
Ple del mes de desembre

 

El ple celebrar ahir va aprovar per unanimitat donar el nom d'Estadi Hipòlit Planàs al camp municipal de futbol. El regidor d’Esports, Titi Roca, va exposar que el canvi ve propiciat a què durant aquesta temporada se celebrarà el centenari de la Unió Esportiva Vic i es vol retre homenatge a Hipòlit Planàs, un president carismàtic i rellevant per la Unió Esportiva. Planàs es va caracteritzar per l'estabilitat i la confiança del club i pel club, remarcava el regidor.

 

Roca va afegir que l'etapa d'Hipòlit al capdavant del club va suposar una etapa d'estabilitat mai aconseguida en la trajectòria de la Unió Esportiva. "Va generar la consolidació del planter i va propiciar unes bones temporades que continuen fins avui en dia i, també, la construcció del nou estadi".

 

Amb la presència de familiars de Planàs i membres de la Unió Esportiva Vic al públic, Anna Erra va exposar que l’orgull de poder retre homenatge al president d’entitat vigatana que va procurar per la ciutat, demostrant que amb perseverança es podia aconseguir que la ciutat s'enriquís amb un camp de futbol que no fos per un club, sinó per Vic.

 

Un altre reconeixement que també es va aprovar per unanimitat va ser el de concedir el títol de vigatana il·lustre a Maria Dolors Orriols i Monset per la seva dilatada trajectòria social i professional, pel bé a la comunitat i a la ciutat de Vic. Orriols va ser una escriptora catalana i una dona avançada del seu temps, una feminista sense saber-ho. Va crear una sòlida obra narrativa, novel·les i contes; va col·laborar en revistes i diaris; va fer algunes traduccions, i va fundar una revista cultural.

 

La regidora de Cultura, Bet Piella, va exposar que Orriols no va perdre el contacte amb Vic, on passava temporades, però va viure principalment entre Barcelona, París i el Maresme. Va avançar també que la intenció inicial era poder fer l’acte de reconeixement el 24 de gener de 2022, però que caldrà estar amatents a les mesures sanitàries per acabar-ho de concretar.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va manifestar que no veuen tota la feina feta i que cal seguir feminitzant la distinció. Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va subratllar que ha sigut una proposta treballada consensuadament en comissió.

 

Durant el ple també es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, l'ampliació de l'encàrrec de gestió per tasques de promoció econòmica, emprenedoria i incubació d'empreses a Creacció, agència d'emprenedoria, innovació i coneixement per l'any 2021, pel programa internacional i europeu.

 

El regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, va explicar que s'ha analitzat l'experiència d'altres ajuntaments que avalen l'èxit de la fórmula de Creacció per recollir subvencions europees i tirar endavant projectes cabdals tant per la ciutat com per la comarca.

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va recordar que el punt prové d'una modificació de crèdit amb diners provinents del romanent. "No estem en contra de la despesa, però volem que s'utilitzi del pressupost ordinari. No ens queda més remei que votar-hi en contra", va remarcar.

 

L'alcaldessa Anna Erra va aclarir que tot i que sempre repeteixen l’argument com un mantra, calia subratllar que aconseguir els fons Next Generation aportaran vida i ocupació a la ciutat, “la millor manera per reimpulsar la ciutat i la comarca".

 

 

 

 

Més passos per una ciutat pacificada

 

El ple va aprovar per unanimitat el projecte de carril bici a la rambla del Carme i del Passeig, que tal com va explicar la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, s’habilitarà al costat del carril de circulació de vehicles motoritzats. Palmero va afirmar que el nou carril tancarà l’anella ciclable al voltant del centre històric i anirà en contra direcció, per donar continuïtat al carril bici projectat a la rambla de les Davallades i el carril bici ja existent al carrer del bisbe Torras i Bages.

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va fer demanar que s’utilitzessin imatges ja utilitzades per altres administracions i que s'unifiquin amb el mateix criteri per tota la ciutat. A més a més, va sol·licitar que per temes de seguretat es desplacessin places de càrrega i descàrrega al cantó dret de la calçada, en lloc de ser a l'esquerra. Palmero va recollir la petició que es tractarà tècnicament.

 

 

Defensa de l’escola i la llengua catalana

 

Amb l’abstenció del PSC, el ple va donar suport al model d’escola i la llengua catalana, després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga tots els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de les classes en castellà.

 

La moció presentada per l’equip de govern, en nom de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), defensa el model d’escola catalana i el seu enfocament pedagògic consolidat amb la  immersió lingüística que evidencien l’èxit en el si de la societat.

 

La regidora d’Educació, Elisabet Franquesa, va exposar el compromís de seguir lluitant davant “el nou intent d’agressió al model d’escola catalana i el seu enfocament pedagògic”. Franquesa va remarcar que els tribunals no poden regular el model educatiu i lingüístic del país, “són els professionals de l’educació, i no els juristes, els qui han de determinar quin model d’ús garanteix la competència lingüística dels alumnes en cada cas”.

 

La regidora va recordar que al contrari del que alguns voldrien fer creure, la situació del català a les aules viu una situació crítica, segons els darrers informes del Departament d’Educació “més d’un 28% d’alumnes no fa servir mai o gairebé mai el català a l’escola”.

 

Amb l’aprovació de la moció s’ha acordat fer una crida al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català; a col·laborar, participar i promoure l’adhesió a les mobilitzacions i accions que s’organitzin per defensar el model d’escola catalana i denunciar la intromissió dels tribunals en contra de l’ús de la llengua; el compromís a defensar el model d’escola catalana  i protegir-lo davant les agressions que està patint; i a comunicar el següent acord a la plataforma Somescola, al Departament d’Educació i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i a l’Associació de Municipis per la Independència.

 

Finalment, la regidora va parafrasejar Lluís Llach en una de les seves cançons: “La gallineta ha dit que prou, ja no vull pondre cap més ou, a fer punyetes aquest sou i que fa tants anys que m'esclavitza”.

 

El regidor d’ERC, Roger Mas, va posar èmfasis en recordar que aquest fet és una derrota temporal “perquè anem assumint el marc discursiu dels que volen, des de fa molts segles, fer desaparèixer la nostra llengua i la nostra cultura”.

 

Mas va explicar que la imposició judicial de fixar quotes va començar el 2013 i ja s'han aplicat diverses sentències, cap a una quarantena, per aplicar el 25% del castellà. “No es pot viure el 100% en català a Catalunya i sí que es pot fer en castellà. Els temps són més foscos del que ens pensem i s'està fent servir políticament la llengua”, va reblar.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va exposar la profunda tristesa d’haver de tractar aquest tipus de mocions. “Cal recordar que al Parlament es va presentar una moció d'aquesta índole i el PSC hi va votar en contra juntament amb el PP, Ciutadans i Vox”.

 

Dinarès va afegir que s’han compatibilitzat unes 80 sentències decretades pel govern de la Generalitat que ataquen de ple el model d'immersió lingüística. “La llengua és un dels béns més preuats d'una cultura i a qui sigui que ens persegueix. Visca l'escola en català i visca la terra”, va concloure.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va exposar que el partit socialista ha estat, està i estarà sempre a favor del català i de la cohesió social. “Les llengües existeixen per entendre'ns i per comunicar-nos. Els socialistes volem una sola escola on els nens i nenes dominin les dues llengües i una tercera”.

 

Finalment, l’alcaldessa Anna Erra va lamentar que, un cop més, es tornés a topar amb la repressió. “L'unionisme es posa d'acord per anar en contra del nostre país. Ens cal anar junts als del 52% per poder avançar en contra de la repressió”, va recalcar.

 

 

 

 

 

Aprovació definitiva de les ordenances fiscals i el pressupost pel 2022

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic i l'abstenció d'ERC i el PSC, es va aprovar la resolució de les al·legacions presentades i l'aprovació definitiva de la modificació de les ordenances fiscals per a l'exercici 2022.

 

La regidora d'Economia, Núria Homs, va explicar que han rebut tres al·legacions de les ordenances fiscals. "La primera va en nom d'un ciutadà que ho fa també en nom d'un grup polític sense representació al consistori i proposa congelar l'IBI. La puja de l'IBI és sostinguda per poder fer polítiques públiques de qualitat i es manté com l’IBI més baix d’entre els municipis més poblats de la comarca i de les capitals veïnes".

 

La segona al·legació feia referència, tal com va explicar Homs, a l'IBI en solars sense edificar i la tercera, sobre l'impost de residus. Totes es van desestimar perquè no s'ajustaven als estudis fets per intervenció.

 

La regidora va explicar que un altre ciutadà va suggerir que no s'apliqui l'IBI diferencial en l'habitatge amb major valor cadastral; i també, una persona que va presentar un model estàndard que aplica en diferents ajuntaments.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia va al·legar que aquestes no són ni les seves ordenances ni els seus pressupostos. En la mateixa línia, el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va afegir que la votació en contra és perquè no es van tenir en comptes les propostes de millora de l'oposició.

 

En la mateixa línia es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l'abstenció d'ERC i el PSC desestimar al·legacions i aprovar definitivament el pressupost municipal de 2022.

 

La regidora d'Economia i Serveis Generals, Núria Homs, va explicar que l'única al·legació presentada com a representant d'un grup sense representació al consistori no s'ajustava al marc legal i, per tant, es va desestimar.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va recalcar que “no són els nostres pressupostos”.

 

Compensacions fruit de la pandèmia

 

Amb els vots en contra de Capgirem Vic es va aprovar el restabliment de l'equilibri econòmic derivat de la COVID-19 del contracte administratiu de la concessió de la gestió i explotació de les piscines municipals del Club Natació Vic ETB.

 

La regidora d’Economia Núria Homs va explicar que s'havia de pagar una indemnització perquè en esclatar la pandèmia es va aprovar un decret reial que regulava com s'havia d'actuar amb contractistes. "Després d'una auditoria i reconegut el dèficit, es porta a aprovació l'import de 98.000 euros pel club", va afegir.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, es va mostrar satisfet i va remarcar que el club fa cursos gratuïts de cursos de natació per a persones amb pocs recursos, "una mesura que esperem que continuï".

 

El regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va exposar que des del grup s'aposta per la gestió directa. "Durant la pandèmia comerços i indústries han hagut de tancar i l'administració no els ha ajudat o se'ls ha donat ajudes insignificants", va recalcar.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va explicar que l'Ajuntament no té capacitat de decidir quins ajuts fa per uns i altres. "Es tracta d'un decret que deixa molt clar el que s'ha de fer amb contractistes i només l'apliquem".

 

En la mateixa línia i amb els vots en contra d'ERC i Capgirem Vic es va aprovar el restabliment de l'equilibri econòmic derivat de la COVID-19 del contracte administratiu de concessió del servei de control de tiquets per a la regulació d'aparcament sota control horari a la via pública.

 

Homs , va explicar que aquest diferencial d'uns 43.000 euros, és el que estableix el reial decret per contractistes. "M'avanço per dir que si el model hagués estat de gestió directa també hi haurien hagut dèficits i s'haurien hagut de pagar", va afegir.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va afirmar que "no demonitzem la gestió privada però pel cas que ens ocupa creiem que podria ser portat perfectament des de l'Ajuntament, de forma directa". En la mateixa línia el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va explicar que si fos una gestió de forma directa hi hauríem de posar diners però tota la ciutadania en sortiria beneficiada.

 

 

Amb els en contra de Capgirem Vic i l'abstenció d'ERC, es va aprovar autoritzar, disposar i reconèixer l'obligació de les aportacions deixades de percebre per la fundació l'Atlàntida durant l'exercici 2020.

 

Núria Homs va explicar que no es tracta de reequilibrar econòmicament. "Tenim l'obligació d'aportar tot el que es recull en el contracte i en el pressupost municipal", va remarcar.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va lamentar que l’Ajuntament es vegi obligat a reequilibrar econòmicament entitats privades o algunes d'elles amb ànim de lucre.

 

 

Suport a Roger Aguayo

 

El ple va aprovar amb l'abstenció del PSC, la moció que demanava l'absolució de Roger Aguayo, detingut en la vaga del dia 21 de febrer de 2019 durant el tall de la c-25 a Gurb.

 

La moció, presentada per Capgirem Vic, defensa al jove de Calldetenes que se li van imputar un delicte d'atemptat contra l'autoritat, un de desordre públic i dos de lesions. En total se li demanen quatre anys de presó.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho va relatar els fets. " Durant el tall, que va durar unes 5 hores, es van produir diferents càrregues policials per desallotjar els manifestants per part de la BRIMO dels Mossos d’Esquadra, on diverses persones van resultar ferides i es van detenir quatre manifestants, a tres dels quals el jutge els hi va arxivar provisionalment la causa, però no a Aguayo".

 

L'aprovació de la moció va acordar que l'Ajuntament de Vic s'ha de posicionar a favor de l'absolució de la causa de Roger Aguayo; demanar la mediació del Cap dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Vic, i del conseller del Departament d'Interior de la Generalitat; i enviar la resolució del present acord al Cap dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Vic, al conseller del Departament d'Interior, i al president de la Generalitat.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va exposar: "Sempre ens trobaran al costat de les persones represaliades a causa del procés".

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va assenyalar que si es volia fer una mediació s'hauria d'haver fet abans i si es vol fer una mediació no es pot fer en forma de moció. "Creiem en la paraula dels agents i es posa en dubte les valoracions fetes pel personal sanitari", va afegir.

 

El regidor de Junts per Catalunya, Josep-Ramon Soldevila, va fer el prec que es retiressin els noms propis de la moció, i va afegir, "reitero les paraules de la defensa d'en Roger Aguayo: Hem de ser valents". Soldevila va voler recordar que cas de l'Eulàlia Reguant, que ahir va ser citada a declarar, i les 3.000 represaliades com en Txevi Buigas o exiliats i exiliades polítiques, entre les quals hi ha la vigatana Marta Rovira.

 

 

Més punts aprovats

 

En un altre ordre de coses, també es va aprovar per unanimitat el nomenament de la regidora Bet Piella com a representant de la corporació al consell del Centre de Normalització Lingüística, per la renúncia com a regidora de Susagna Roura. En la mateixa línia es va aprovar per unanimitat el nomenament de Josep-Ramon Soldevila com a nou conseller de la societat municipal Impulsvic, per la renúncia com a regidora de Roura.

 

Amb l’abstenció de Capgirem Vic es va aprovar la bonificació del 95% de l'ICIO per les obres de construcció de laboratoris a l'Hospital Universitari de Vic.

 

També es va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració, coordinació i cooperació amb el Consell Comarcal d'Osona per la gestió de l'oficina jove d'Osona, que donarà resposta a les necessitats en matèria de joventut de la ciutat i comarca i ha de permetre treballar per a l'emancipació de les persones joves, així com per poder optimitzar els recursos existents entre les administracions.

 

El plenari va aprovar per unanimitat el conveni relatiu a la gestió d'ajuts en matèria de rehabilitació residencial, per fer front a la crisi derivada de la Covid-19. Tal com va explicar la regidora d’Habitatge, Fabiana Palmero, aquest conveni permetrà que l'Oficina Local d'Habitatge pugui fer tota la gestió per ajudar a la ciutadania a tramitar els ajuts que provenen del fons Next Generation.

 

Durant el ple es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l’abstenció del PSC, cedir de forma gratuïta a Fundació Universitària Balmes de la finca situada entre els carrers del mas d'Osona, del Doctor Antoni Vila Canellas i dels jocs 92, per tal de destinar-la a la construcció d’una pista esportiva de 16 x 20 m necessària pel desenvolupament de les activitats formatives i pràctiques docents de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències (FETCH) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va argumentar el seu vot en contra al·legant que els sembla incomprensible que qui es beneficiï d'aquesta concessió gratuïta sigui una Universitat privada que fomenta la privatització de l'educació.

En aquest sentit, el regidor d’Universitat, Josep Arimany, va aclarir que la Generalitat considera la Universitat de naturalesa jurídica pública. “La majoria són càrrecs públics i electes”, va remarcar.

 

La sessió plenària va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic i l’abstenció d’ERC i el PSC l'establiment del servei de l'aparcament de la Biblioteca Pilarín Bayés. La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va remarcar que després que no s’hagin presentat al·legacions, s’ha d’aprovar definitivament.

 

La regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va explicar que des del grup estan en contra que hi hagi una explotació de l'aparcament que només té 37 places. “No es pot fer negoci amb un aparcament que hauria d'anar destinat a treballadores de la Biblioteca i que hauria de ser gratuït”, va afegir.

 

Nous càrrecs electes

 

El ple municipal d'ahir va començar amb la presa de possessió d'Anna Alemany com a regidora de Junts per Catalunya, i d’Albert Palou com a regidor d'ERC. Després de fer el "jurament per imperatiu legal", Alemany i Palou van rebre la vanera i la insígnia de la ciutat per part de l’alcaldessa de Vic Anna Erra com a nous membres del consistori.

 

Anna Alemany va mostrar-se il·lusionada pel nou càrrec al·legant l'orgull i l'honor de ser regidora de l'Ajuntament. "Tinc ganes de treballar per Vic i contribuir a fer que sigui una gran ciutat, amb un model on tots i totes hi visquem millor".

 

Alemany també va recordar que vol treballar des de l'àmbit municipal per la defensa de la nostra llengua, la llengua catalana, per la independència de Catalunya, la fi de la repressió i el retorn dels exiliats i exiliades polítiques. Anna Alemany passarà a ser regidora d’Ocupació i Turisme i regidora de Sentfores-La Guixa.

 

Per la seva banda, Albert Palou va presentar-se com a biòleg i remarcant la seva trajectòria professional en l’àmbit de recerca a la Universitat de Vic. "Només puc donar les gràcies als companys i companyes d'equip. Envio un agraïment a la Sandra i l'animo a seguir sent com és", va subratllar.

 

Palou va tenir paraules de record per la vigatana exiliada i represaliada, Marta Rovira, “que avui en dia no pot passejar per la ciutat com voldríem".

 

 

Anna Alemany prenent possessió

 

 

Albert Palou prenent possessió

 

 

 

Precs i preguntes

 

El grup de Capgirem Vic va fer el prec que es demani com a requisit a les parades del Mercat Medieval fer totes les retolacions en català i que s’abaixi el preu de l'EixBus, hi hagi descomptes per a usuaris freqüents, joves i estudiants, s'integri a l'ATM almenys entre Vic i Manresa, i arribi més d'hora a Girona al matí.