La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, ha visitat avui el Punt d'Interès Artesanal de Catalunya del carrer de la Riera de Vic. Acompanyada de la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves, la responsable de Projectes de Promoció d’Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Marina Calls, i la mestre artesana de marroquineria, Sandra Quílez, han fet un recorregut per aquest carrer del centre històric i comercial que compta amb 13 tallers artesanals i de disseny i amb 21 artesans i artistes de diferents disciplines i oficis.
La Generalitat a través del (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, va declarar el passat mes de novembre de 2018 el Carrer de la Riera de Vic com a Punt d’Interès Artesanal.
Amb aquest distinció s’ha volgut reconèixer la revitalització i dinamització del centre històric amb la concentració al carrer de la Riera de tallers d’art, artesanals i de disseny d’oficis tan diversos com el de ceramista, emmotlladora, marroquineria, repussadora, enquadernadora, fotògraf, gravador, il·lustrador, escultor, pintora, retaulista, estampador, il·lustrador, fuster, joier artesanal o forjador, entre d’altres.
En aquest marc, la directora Muntsa Vilalta ha volgut destacar “que el carrer de la Riera de Vic és un exemple de com l’artesania pot ser una oportunitat per reconvertir i donar vida un carrer, un barri o una ciutat”. A més, ha afegit que aquest “és un carrer que combina emprenedoria, artesania i cultura , fet que el converteix en únic i singular".
Per la seva banda, la regidora de Comerç, Bet Piella, ha remarcat la integració de la regidoria dins de Promoció Econòmica amb l’objectiu de poder-los donar més impuls per poder treballar cap a un reconeixement local i internacional, esdevenint un punt d’interès turístic per la ciutat.
7 Punts d’Interès Artesanal a Catalunya amb 246 tallers artesanals
Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb el Carrer de la Riera de Vic compta ja amb 7 Punts d’Interès Artesanal que acullen 246 tallers artesanals i 22 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars.
Són Punts d'Interès artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.
La Zona d’Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d’oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d’oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l’extracció de la matèria primera, la transformació i l’elaboració del producte final. A Catalunya, actualment es reconeixen 22 zones d’Oficis Singulars, entre el quals s’hi troba La Pell del municipi de Vic.
Tallers artesans- botigues del carrer de la Riera
· Nquart Leather. Sandra Quilez i Anna Pradell (marroquineria).
· Malula Nens i Tutoke. Carolina Casares i Matías di Lillo. (artesania tèxtil)
· La Vitrina. Víctor Bosch ( restauració i taller de marcs).
· Patoedicions. Gerard Bosch (joguines tèxtils)
· Sama Genís. Ceramista i emmotlladora.
· Daniel Ortiz. Ceramista-torn.
· Espai Bisell.Toni Garcia, Carme Solà, Sol Roca, Aina Roca, Ferran Machado (pintura, escultura, ceràmica, gravat)
· Reproduccions del Romànic. Rosa Boada (retaulista).
· El taller de la Riera. Lourdes Bagué (artesania multidisciplinar).
· Kiwe Estudi Gràfic. Elisabet Puigblanqué i Carles Gomez (disseny gràfic, il·lustració i serigrafia).
· Mava Joies. Cristina Marin (joies) i Forja Osona, Jesus Romero (forja)
· Garbuix Joies. Laura Orriols (joieria).
· Fusteria Garriga. Àngel Garriga (fusteria, restauració, marqueteria).