El Centre de Normalització Lingüística d’Osona celebra els seus 25 anys
L’entitat té com objectiu transmetre el coneixement, ús i difusió de la llengua catalana
Ahir a la tarda va tenir lloc l’acte institucional per celebrar els 25 anys del Consorci de Normalització Lingüística. Al llarg d’una hora i mitja es va fer un repàs de totes les activitats i funcions que ha realitzat l’entitat amb l’objectiu principal de donar coneixement, ús i difusió de la llengua catalana.
L’acte va comptar amb la intervenció de la llicenciada en Història, Montse Caralt que va fer un repàs històric de la situació de la llengua catalana durant el franquisme, on la mobilització individual i col•lectiva va permetre preservar-la i difondre-la. A la vegada, Caralt va exposar a grans trets els primers fonaments del que més endavant va esdevenir el mateix Consorci.
La directora del Centre, Dolors Solà va exposar a tot el públic assistent les múltiples accions i activitats que s’han fet al llarg d’aquests 25 anys de vida. En aquesta línia Solà va exposar algunes dades significatives del dinamisme d’aquesta entitat: “s’han fet 1.360 cursos de català; hem tingut 36.524 inscripcions; 3.303 parelles lingüístiques”, va afegir. A banda, el CNL ofereix servei d’assessorament lingüístic a empreses, administracions i a persones a títol individual. També s’han fet múltiples exposicions; conferències culturals, sortides amb alumnes i voluntaris; representació teatral dels Pastorets, entre altres. Des del CNL també s’ha impulsat campanyes divulgatives en defensa de la llengua catalana, com és el cas de la “Gimcana per la llengua”; els “bocins de llengua”, “ets i tus”; “Si us plau, parla’m en català”; i un llarg etc.
La celebració dels 25 anys també va permetre escoltar de primera mà testimonis que d’alguna manera han tingut vinculació amb el Centre i on tots coincidien en valorar l’experiència com a molt positiva. En aquest sentit i en boca de la periodista osonenca i professora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Mariona Casas es van exposar els beneficis socials de les vivències d’aquests testimonis i on es destaca el benefici individual i col•lectiu; i lingüístic i social.
L’acte no podia oblidar la importància del paper dels alumnes del centre que a través de 4 persones van recitar uns fragments de Francisco Candel.
I, finalment la celebració dels 25 anys va comptar amb la presència de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa i l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. Franquesa va ressaltar els dos grans objectius del Consorci: “fer que la llengua catalana sigui a l’esfera pública i que sigui a l’abast de tothom”. Per la seva banda Vila d’Abadal va agrair la gran tasca que fa la directora del Centre, Dolors Solà i tot el seu equip: “al llarg d’aquests 7 anys i mig m’heu permès prendre consciència de la importància del Consorci”. L’alcalde de Vic, i en clau de país, va afirmar que el “Procés ens portarà a la llibertat del nostre poble i hi hem d’arribar tots junts”, “Catalunya som una terra d’acollida i cal que junts construïm el nou Estat Català Independent”