Ecògraf de pneumologia

El CHV aposta pels ecògrafs mòbils per diagnosticar més ràpid i sense haver de traslladar els pacients

L’adquisició de nous equips ha facilitat el diagnòstic de diverses patologies respiratòries i pediàtriques a l’Hospital Universitari de Vic

El Consorci Hospitalari de Vic acaba d'incorporar un ecògraf mòbil per al Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Vic. El nou aparell se suma als dos equips d'ecografia portàtils amb què també s'ha dotat recentment al Servei de Pediatria i a Hospitalització de l'Hospital de Manlleu.

 

Obtenir una imatge en temps real de l’interior del cos del pacient pot facilitar el diagnòstic en múltiples patologies i, fins i tot, permetre iniciar el tractament de manera precoç. Amb els ecògrafs mòbils, a més, la prova es realitza directament on està el pacient, evitant que s’hagi de traslladar.

 

Ecografies in situ per a pacients crítics

El Servei de Pneumologia compta des de la setmana passada amb un ecògraf Philips Clearvue que permet explorar tota la cavitat toràcica sense exposar la persona a radiacions ionitzants. L’aparell disposa de dos transductors ecogràfics (la part de l’equip que es col·loca sobre la pell), un de lineal per exploracions superficials i un altre de sectorial per visualitzar estructures més profundes.

 

El nou equipament facilita el diagnòstic sense necessitat de desplaçar el pacient, una qüestió important en el cas de persones amb dificultats de mobilització com poden ser els pacients ingressats a la UCI. L’aparell també s’utilitza per guiar procediments intervencionistes com la inserció de catèters toràcics i pot ajudar en l’atenció de les afectacions respiratòries de pacients amb COVID-19.

 

 

Diagnòstic precoç per a pacients pediàtrics

Pediatria també disposa des de finals d’any d’un ecògraf portàtil –ESAOTE MylabX6– que utilitzen a Hospitalització, Consultes Externes o Urgències segons sigui necessari. L’aparell incorpora tres sondes (lineal, convex i microconvex) que permeten realitzar una àmplia varietat d’ecografies diferents: renals, de tiroides, testiculars, pulmonars, adenopaties...

 

El nou aparell ajuda a reforçar alguns diagnòstics amb el suport d’una imatge ecogràfica, a més de permetre iniciar tractaments de manera precoç sense haver d’esperar ni traslladar l’infant a un hospital de tercer nivell per practicar-li la prova. Això estalvia temps i incomoditats als pacients, i despeses de trasllat a l’Hospital.

 

Sondar només quan és necessari

L’Hospital Sant Jaume de Manlleu també compta des de fa uns mesos amb un ecògraf de petit format, el Philips Lumify: el sistema consta d’una sonda convex que es connecta a una tauleta, la qual té instal·lada una APP específica que els permet obtenir imatges ecogràfiques.

 

Les infermeres del centre utilitzen aquesta solució tecnològica per obtenir imatges de la bufeta i decidir si és necessari sondar el pacient en cas de retenció d’orina. Fins ara, calia comprovar l’estat de la bufeta palpant-la manualment, una acció que podia ser complicada en pacients amb l’abdomen inflat. Amb el nou ecògraf, es millora la presa de decisions per evitar sondatges innecessaris, fet que millora el confort del pacient i redueix el risc d’infeccions.

 

L’ecògraf de l’HSJM també permet obtenir imatges de la vesícula biliar i el pulmó i fer exploracions obstètriques i ginecològiques. En els propers mesos, s’espera incorporar també una sonda lineal que els permeti visualitzar el sistema vascular.