El congrés Europorc té garantida la seva continuïtat

390 inscrits en la cinquena edició del Congrés Europorc

El Congrés Internacional de Porcí, Europorc, ha tancat aquest dijous seves sessions després de dos dies de debats a l'entorn de diverses qestions d'actualitat. Les temàtiques que més interès han despertat han estat els costos del porc, corresponent a la primera jornada, i el benestar animal, a la segona.

Els congressistes han omplert les dues sales: a l'Auditori i sota el títol de "Viure sense promotors" s'ha parlat de la implicació que té la nova reglamentació que prohibeix l'ús de promotors en la fabricació del pinso. Dinamarca va ser el primer país a experimentar-ho. El ponent Finn Udesen ha explicat l'experiència del seu país mentre que David Burch ha exposat la mateixa pràctica des del punt de vista d'Anglaterra. Tots dos han coincidit que la no utilització de promotors ha donat alguns problemes com l'augment de les patologies digestives. Per la seva part, el nutricionista Ignasi Riu ha aportat possibles solucions a les problemàtiques expressades pels anteriors conferenciants.

Granges adaptades a la directiva comunitària
Simultàniament, a la Sala Coll Bardolet s'han pogut seguir les intervencions d'Alberto Morillo, Jesús Maes i Pitu Ballart sobre "Remodelació de granges aplicant la llei del benestar". Alberto Morillo ha parlat en nom de l'empresa més gran del món en nombre de porcs, Smithfields, amb delegacions a diversos pasos. Segons ha dit "les nostres granges estan adaptades al millímetre a la Llei del benestar" i això no ha suposat costos afegits a l'empresa "perquè es tracta d'installacions més senzilles". Per la seva part, Jesús Maes de Zamora, com a representant de la cooperativa Cobadu s'ha referit a installacions amb identificadors electrònics i gàbies de lliure accés que permeten un control exhaustiu de l'alimentació que es dóna a cada porc. Pitu Ballart, de Girona, ha parlat d'un altre tipus de granja amb un sistema de "caiguda lenta del pinso" que permet donar dosis freqents i més petites als porcs.

Les conferències han girat a l'entorn de la difícil relació porc-home. En una exposició molt pràctica, Toni Dalmau ha transmès als congressistes aspectes de l'estat del porc. Ho ha exemplificat amb el ritme cardíac que passa de les 50 pulsacions per minut, en estat normal, "a les 120 quan entra a l'escorxador". Seguidament, Peter English ha donat el punt de vista del ramader des d'una perspectiva molt humana perquè "si l'home té una bona actitud i està motivat, la forma com es relaciona amb el porc és més positiva" i els beneficis són superiors.


Consideracions finals
La cinquena edició del Congrés ha comptat amb 390 inscrits, entre els quals hi ha hagut 11 mitjans especialitzats acreditats. Aquest any s'ha pogut veure una exposició de manescalia, formada per una selecció de material quirúrgic, aparells de microscòpia, aparells de triquinoscòpia fixes i mòbils, productes terapèutics, i material bibliogràfic anys 1600-1900, propietat dels veterinaris Lluís Vila Quera i Lluís Vila Camps.

En la part més lúdica s'ha comptat un any més amb la participació del prestigiós collectiu Osona Cuina, que va preparar el Sopar Gastronòmic.

Segons el president de l'ImpeVic, Ignasi Puig, "el congrés ha assolit un grau d'excellència des del vessant organitzatiu i des del vessant acadèmic, que el situa entre els principals fòrums de debat del sector, a l'Estat espanyol". Pel que fa a les empreses patrocinadores, Puig ha reconegut que "amb la seva fidel contribució, l'Europorc té garantida la continutat" amb la particularitat que "pot mantenir la seva independència, que és el factor que li atorga el rigor que reclama el congressista".