El congrés Europorc, un referent al sector
<p>El maneig, el complex respiratori i la gestió mediambiental pràctica han estat els temes tractats durant l’última jornada del Congrés</p>
El congrés internacional de porcí, Europorc, ha tancat aquest dijous les sessions després de dos dies de debats a l’entorn de diverses qüestions d’actualitat. Les temàtiques que més interès han despertat durant tot el congrés han estat les d’avui dijous: per una banda les relacionades amb la visió del maneig internacional i d’altra banda les de complex respiratori. Els congressistes han seguit aquest matí les ponències de les dues sales: a l’Auditori s’ha parlat de la visió internacional del maneig. El primer conferenciant ha estat Víctor Poza, expert que segueix el model danès a altres països del món com Romania, Canadà o Lituània. Poza ha destacat la influència del personal humà a l’empresa, un recurs important en qualsevol organització ramadera. Tot seguit Miquel Forcadell s’ha centrat en el maneig a Espanya. El ponent ha exposat el cas de l’organització i gestió interna de l’explotació on treballa que compta amb 7.000 caps de bestiar. La conferència ha plantejat la importància de la bona planificació i distribució del personal. Josep Casanovas en l’última intervenció del matí s’ha centrat en la perspectiva francesa del maneig. Casanovas ha exposat el sistema de “maneig en bandes” (agrupament per parts), tècnica que permet optimitzar temps i recursos econòmics. El complex respiratori, una patologia freqüent al sector Paral•lelament a aquesta sessió, la Sala Coll Bardolet ha acollit diferents sessions en el bloc temàtic del complex respiratori. Meritxell Donadeu, responsable europea de sanitat animal de la multinacional PIC, ha explicat la seva experiència i ha plantejat la patologia des del punt de vista de diferents països d’Europa com França, Itàlia, Alemanya i d’altres de l’Europa de l’est. En la mateixa línia ha intervingut Laura Batista, considerada una eminència al sector. Batista ha pogut parlar del complex respiratori des de la perspectiva del continent americà. Nascuda a Mèxic, ha desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional a la prestigiosa Universitat de Minesotta i actualment treballa a Canadà. L’última sessió matinal d’aquesta sala ha estat la conferència a càrrec d’Enric Marco que ha llançat una reflexió basada en els sistemes emprats per combatre aquesta patologia respiratòria. Finalment, avui a la tarda s’han presentat dues opcions pràctiques per la solució dels purins a les explotacions ramaderes. Jordi Baucells i Josep Rierola han estat els encarregats de tractar aquests temes. Per acabar, Javier Barjau ha exposat un dels temes emergents del sector: el bon us de l’aigua a les granges. Cada cop més, el ramader o propietari ha de prendre consciència de l’escassetat d’aquest recurs. Altres consideracions Les activitats complementàries del congrés han despertat gran interès. El tast guiat de llonganisses i de vins amb denominació d’origen català, que es va desenvolupar a l’edifici el Sucre, va concentrar 25 persones (capacitat màxima). A més els congressistes han pogut gaudir de música en directe a càrrec de Jazz Fugazz durant els moments de descans. El sopar gastronòmic, ofert pel col•lectiu Osona Cuina, va delectar els 140 comensals que van assistir-hi. Un any més, el congrés internacional de porcí, Europorc ha estat la plataforma de debat idònia per tractar les qüestions de més actualitat del sector. El congrés ha comptat amb 325 inscrits, entre els quals hi ha hagut 11 mitjans especialitzats acreditats.