El Congrés Eurovacum analitza l’actual situació del sector, a Vic
El Congrés s’ha inaugurat aquest dimecres al migdia i s’allargarà fins demà dijous.
La 4a edició del Congrés Eurovacum ha començat aquest dimecres, 10 de juny, al matí amb una ponència sobre el mercat de la carn i la llet que ha impartit Alicia Langreo, Doctora en Enginyeria Agrònoma i directora de Saborá Estratègies Alimentàries. La ponència ha analitzat les causes de l’actual situació econòmica del sector originada a partir de la crisi de les matèries primeres. Langreo ha parlat de la necessitat de fer entendre als consumidors la importància del model de qualitat europeu per sobre dels preus.La segona conferències s’ha centrat en la contribució dels remugants a les emissions de gasos que causen l’efecte hivernacle. El catedràtic de Producció Animal de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), Carlos de Blas, ha explicat quins són els factors d’aquestes emissions i les possibles mesures per reduir-les. Langreo i De Blas han coincidit en què el sector cal que s'uneixi i faci pressió conjunta vetllant pels seus interessos, però també per defensar-se de possibles agressions d’altres agents de la societat, com ara les campanyes publicitàries, que li poden malmetre la imatge.Vicente Jimeno, professor del departament de Producció Animal de la UPM ha presentat un estudi comparatiu entre diferents mètodes d’alimentació animal. Aquest estudi busca l’estratègia més rendible econòmicament per a l’engreix dels vedells. Tot seguit s’ha realitzat la inauguració oficial d’aquesta edició. L’acte ha estat presidit per Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic, i ha comptat amb la presència de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Joaquim Porcar, subdirector general de Ramaderia del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i Joan Contijoch, president de Caixa Manlleu. Josep Burgaya ha remarcat els 4 anys d’existència i trajectòria del Congrés que es porta a terme “en una ciutat agroramadera i plena d’activitats que donen suport al sector”. Burgaya ha fet referència a l’actual situació econòmica del sector amb un to optimista assegurant que malgrat tot “totes les crisis generen oportunitats que s’han de saber aprofitar” i ha agraït el suport institucional i de les entitats que el fan possible, així com també el treball de la comissió assessora del Congrés.Tot seguit, ha pres la paraula Joan Contijoch qui ha reafirmat la voluntat de Caixa Manlleu de seguir recolzant aquest tipus d’iniciatives “no només a través del suport financer, sinó també a través de l’esforç personal”. El president de Caixa Manlleu ha fet referència el contingut del programa de l’Eurovacum que aprofundeix en temes que afecten directament als productors de la comarca. Contijoch també ha remarcat la importància de treballar “respectant sempre les normatives seguretat alimentària i del medi ambient”. A continuació, Joaquim Porcar ha dit que el sector agroramader sovint ha de realitzar processos de profunda adaptació a causa de les diverses crisis que l’afecten, per això cal “recolzar-lo i s’hi ha d’apostar”. Porcar ha explicat que Catalunya produeix el 25% del vacum de carn respecte el total de l’Estat espanyol. També ha fet referència a les grans polítiques estatals les quals ha considerat que no donen el suport necessari a les petites explotacions lleteres catalanes. Finalment, Josep M. Vila d’Abadal ha parlat de les dificultat que viu tot el sector agroramader de la comarca d’Osona i ha fet una crida a les administracions, tan catalanes com de l’Estat espanyol, que “ajudin de veritat al sector i que no se li exigeixi el compliment de les normatives a canvi de res”. L’alcalde de Vic també ha fet referència a la ramaderia no com un ofici, sinó com una vocació que converteix Osona en la comarca amb més pes de Catalunya en aquest sector. Lliurament de premis Vaca d’Or 2009Després de la inauguració oficial del Congrés s’ha portat a terme el lliurament dels Premis Vaca d’Or segons les categories de Producció, Genètica i Morfologia. En la categoria de Producció el primer premi ha estat per Can Banyeres (Jordi Riera); el segon per Can Soca (Jordi Erra); el tercer premi s’ha atorgat a El Murucuc (Ignasi Rovaira) i el quart i el cinquè premi han estat per la Caseta d’en Fermí (Salvador Serracarbassa) i Can Barrina (Eduard Vila), respectivament. En Genètica, el primer classificat ha estat La Cavalleria (Agusti Prat); seguit de la Ramaderia Can Thos (Pere Serra). El tercer premi d’aquesta categoria ha estat lliurat a Semega Campus Alimentari (Cristina Iglesias); i el quart i cinquè han estat per La Clota (Jan Escarré) i Granja Vall de Maria (Fèlix Pou). En la última de les categories, Morfologia la classificació ha estat: Cal Borda (Jordi Ribó) en primera posició, Ramaderia Anibal (Antoni García) ha obtingut el segon lloc i Cal Marquet (Amadeu Aroles) ha rebut el tercer premi. Finalment, les explotacions Cal Diligent (Joan Vilarrubla) i El Pinos Nou (Jordi Juanola) han obtingut el quart i cinquè guardó, respectivament.Per a més informació podeu consultar al web: www.eurovacum.cat