El Dia de la Cambra a Osona reconeix les empreses més destacades de l’any
Hi va assitir el 5è tinent d'alcalde i adjunt a alcaldia de l'Ajuntament de Vic, Josep Arimany
La Cambra de Comerç de Barcelona, a través de la seva delegació a Osona, va lliurar ahir al vespre a l’Auditori de l’Edifici El Sucre, els Premis Cambra, coincidint amb la celebració del Dia de la Cambra a Osona. Durant el decurs de l’acte s’ha celebrat, a més, una conferència sobre els nous escenaris econòmics per Catalunya, a càrrec de l’Antoni Castells, catedràtic d’economia i exconseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.
L’acte ha comptat amb la presència d’unes 260 persones entre empresaris, autoritats i representants públics de la comarca, encapçalats pel president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, el president de la delegació de la Cambra a Osona, Josep Pujadas i el 5è tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Josep Arimany.
Premi a l’empresa industrial: Intorex
Empresa que va ser fundada l’any 1982 a Torelló, com a continuació de la firma Bardolet, fabricant de màquines per a la fusta des de l’any 1931 i especialitzada en maquinària per a la torneria.
L’any 1995 es trasllada a les noves instal•lacions de Sant Pere de Torelló on s’inicia una fase de millora del procés de producció i de renovació tecnològica, que es tradueix en un augment progressiu de les vendes fins l’any 2008, quan la crisi econòmica mundial, que afecta greument el sector de la torneria, fa caure la facturació més d’un 15%.
L’any 2007 treu al mercat l’innovador centre de mecanitzat de control numèric CNC TMC-1500/3000 que li permet introduir-se en un nou sector de clients, principalment de països capdavanters en la fabricació de mobles de fusta massissa, com el nord d’Europa, Estats Units i Canadà. Actualment aquests centres de mecanitzat CNC que es fabriquen representen més del 50% de la producció, i al mateix temps també han estat un revulsiu important a l’hora d’ampliar els mercats internacionals on, avui en dia, l’empresa ven un 95% de la seva producció.
En la concessió d’aquest premi es reconeix la posició de lideratge mundial que ha aconseguit una petita empresa de 19 treballadors a través de la innovació aplicada amb rigor i a través del coneixement i observació del mercat i la detecció de noves oportunitats.
Premi a l’empresa Agroramadera: Fussimanya
L'empresa va començar la seva trajectòria l’any 1971 de la mà de Rossend Viladecàs i Dolors Pascual, amb l'obertura del restaurant Fussimanya a Tavèrnoles, quan encara no hi havia ni carretera per accedir-hi ni telèfon, i ells mateixos s’havien de fer l’electricitat.
Paral•lelament a l'obrador, l'empresa va obrir la seva primera botiga al Mercat Municipal de Vic, per a vendre els seus productes. Posteriorment ha anat obrint botigues a la comarca fins a un total de 7: una a Tavèrnoles, al costat del restaurant, quatre a Vic, una a Manlleu i una a Torelló.
En la concessió del premi es reconeix la constant adaptació de l’empresa a les demandes de la seva clientela, iniciant nous projectes amb passos petits però ferms, fins a donar lloc a una empresa del sector agroramader de la comarca que comprèn tota la cadena de valor del sector, des de l’engreix fins a la comercialització i restauració i mantenint els nostres productes tradicionals.
Premi a l’empresa jove: CEES
L’any 2010 els germans Pere i Joan Manel Puig van constituir la societat Centre d’Estudis el Seminari, SL, l’empresa que per mitjà del seu acrònim CEES, ha donat nom a la primera escola de la comarca i de la major part de comarques centrals de Catalunya especialitzada en els Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior d’Activitats Físiques i Esportives.
La singularitat del projecte CEES està en el fet d’integrar el concepte Open Innovation en el procés formatiu i d’aprenentatge dels alumnes, una metodologia que l’empresa ha definit amb el terme Open Education i que considera que el desenvolupament cognitiu de l’alumnat ha de ser fruit de la combinació de materials pedagògics elaborats ad hoc pels docents del CEES, la presència intensiva de professionals externs al Centre educatiu i la participació en tota mena d’esdeveniments i activitats que el professorat considera d’interès per als alumnes.
En la concessió del premi es reconeix la ràpida consolidació del projecte, amb una evolució creixent del nombre d’alumnes des de la seva fundació, i la contribució de l’empresa, a través de la innovació pedagògica, a la millora de l’atractivitat dels Cicles Formatius, un dels principals reptes que recull el III Pla General de Formació Professional a Catalunya i que recolzen les Cambres de Comerç catalanes.
Premi a la responsabilitat social corporativa: Proquimia
Proquimia és una empresa fundada l’any 1971 a Vic, líder en el sector de la higiene i els tractaments químics industrials. Amb capital 100 % català i una plantilla de 218 persones, fabrica 700 formulacions i més de 1.000 referències que ven a tot el món.