El documental La batalla per les xarxes s’estrena a Vic

Battle of Social Networks, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, té com a fil conductor els vídeos de les càrregues policials durant l’1-O i es presentarà aquest divendres a les 7 de la tarda al Cinema Vigatà

Cartell de La Batalla per les xarxes.
Cartell de La Batalla per les xarxes

Battle of Social Networks (La batalla per les xarxes) és un documental basat en el testimoniatge i amb entrevistes a persones expertes on el fil conductor són vídeos gravats per gent anònima durant el referèndum sobre la independència de Catalunya i que van donar la volta al món, que serveix d’eix vertebrador per conèixer la nova funció de les xarxes socials extrapolat a tots els conflictes i revolucions futures a tot el món.

 

El documental produït per La Kaseta Ideas Factory, i que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, es presentarà divendres vinent, dia 15 de novembre, a les 7 de la tarda al Cinema Vigatà.

 

La presentació comptarà amb les intervencions del director del documental, David Fontseca, la directora del programa de TV3 Sense ficció, Montse Armengou, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

 

Un cop s’hagi projectat en primícia el documental, que és amb entrada lliure, se celebrarà un debat-col·loqui amb el públic assistent i algunes persones protagonistes d’aquesta batalla per les xarxes.

 
 

La batalla per les xarxes

 

Battle of Social Networks és un documental d’investigació i de descoberta que se situa en el dia 1 d’octubre de 2017, quan es va celebrar el referèndum per la Independència de Catalunya, declarat il·legal per l’Estat Espanyol, i en què la violència policial va intentar impedir la votació provocant més de mil ferits.

 

Les dures imatges d’aquesta repressió, gravades amb telèfons per ciutadans anònims, es van escampar ràpidament per tot el món a través de les xarxes socials i la ciutadania es va mobilitzar via Internet, mitjançant grups de WhatsApp, Twitter o Telegram.

 

Al món hi ha més de cinc mil milions de telèfons mòbils, dels quals la meitat tenen connexió a Internet, càmera de vídeo i accés directe a qualsevol xarxa social. La connectivitat està demostrant la fragilitat del sistema polític global, que no pot controlar les protestes ciutadanes convocades via Internet, no només en països on les estructures governamentals són fràgils, sinó també en democràcies consolidades.

 

Els governs comencen a buscar mesures restrictives per aturar les mobilitzacions a través d’Internet. També, experts en comunicació i en campanyes electorals comencen a preocupar-se per l’augment de les incontrolables Fake News, conegudes com a “informacions falses”, que ofereixen una visió distorsionada i parcial de la realitat i es preveu que, de cara al 2022, ocupin ja el 50% de tot el contingut online.

 

El fàcil accés a aquestes falses informacions és tan alarmant que s’han creat diverses verificadores arreu del territori per intentar desmentir el màxim de desinformació possible.

 

El documental, la versió internacional del qual ja s’ha pogut veure a Austràlia, ha estat adquirit per cadenes de diversos països, que l’emetran properament a les seves televisions.