Festival BBVA de Música Religiosa

El festival BBVA de Música Religiosa de Vic arriba a la seva XV edició

El Concert inaugural serà el Rèquiem de W. A. Mozart interpretat per la Coral Cantiga i l’OCT45

 

La Comissió de Cultura de les Parròquies de la Pietat, el Carme i Sant Domènec, la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA CX i l’Ajuntament de Vic van presentar ahir el XV Festival BBVA de Música Religiosa de Vic, al Museu Episcopal de Vic, davant del quadre del mestre Jaume Cabrera, “Compartiment d’un retaule amb la Mare de Déu i l’Infant i àngels músics” (S. XIV-XV).

                                                                       

Josep M. Riba, rector de les parròquies de Sant Domènec i la Pietat i vicari d’El Carme, va destacar que el festival havia arribat a la XV edició després d’uns “inicis caracteritzats per la innocència i la il·lusió i que ha anat sumant complicitats al llarg d’aquests anys”. El Festival arriba a la seva XV edició després d’haver passat per diferents formats i convidat a un nombre considerable de músics i propostes musicals d’estils i formacions molt diverses, entre les quals s’hi troben Toti Soler i Gemma Humet, Maria del Mar Bonet, Coral d’Antics Escolans de Montserrat, Lider Càmera, Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, Orquestra Barroca Catalana, Jordi Savall, entre molts d’altres.

 

Des de fa algunes edicions, i amb l’entrada del director artístic Quim Tèrmens, “el festival té el plantejament d’unir la música amb els conceptes de proximitat, país, pedagogia i diversitat. Tot, amb la clara voluntat d’aportar i apropar a la societat una de les seves grans riqueses: la cultura musical”.

                                               

Proximitat. Si com a societat entenem el consum cultural com a part de la nostra riquesa i experiència humana, aquest fet s’ha d’apropar a les persones de totes edats i condicions. País. La major part dels concerts són interpretats bàsicament per formacions del país, com a mitjà de suport a les persones i a les formacions de casa que estan apostant clarament per la creació cultural. Pedagogia. Explicar les coses és una bona manera de fer que s’entenguin i es valorin. Entenem l’art com un fet natural de l’ésser humà si bé, paradoxalment, a voltes queda llunyà en les societats. Diversitat. La cultura és una riquesa de tota la humanitat i el fet religiós o espiritual també és universal. Una gran diversitat de maneres d’expressar allò que ens és comú.

 

Per la seva banda, Susagna Roura, regidora de cultura de l’Ajuntament de Vic, va agrair a les entitats que fan possible aquest festival, “que tant ajuda a posicionar la ciutat en l’àmbit musical i en l’oferta d’activitats de Setmana Santa juntament amb el mercat del Ram i la Processó dels armats. Miquel Torrents, President de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, que des dels seus inicis va donar suport al festival, i Daniel Guardiola en representació de BBVA, van expressar la voluntat de donar continuïtat al festival.

 

Enguany, en aquesta línia, presentem vuit concerts, dels quals set es faran a Vic, a les esglésies de La Pietat, l’Escorial, Sant Domènec i el campanar de la Catedral, un al Museu Episcopal de Vic, com a nou espai, i el ja tradicional concert el diumenge de Rams, que té lloc a l’església del Monestir de Sant Pere de Casserres amb l’actuació del Cor Cabirol i l’Orquestra d’exalumnes de l’EMVIC amb Stabat Mater de G.B. Pergolesi.  

 

Per continuar amb la col·laboració que vam iniciar l’any passat amb Vic, ciutat cuidadora, es farà una conferència a càrrec de Miquel Desclot, que ens parlarà sobre el Rèquiem a la Sala Mecenes de la Casa de la Convalescència i serà prèvia al concert inaugural amb l’obra Rèquiem, de W. A. Mozart, que interpretaran la Coral Cantiga i l’OCT48.

                                                                       

El Festival BBVA de Música Religiosa de Vic compta amb la col·laboració del Consell Comarcal d’Osona i el 9Nou.

 

Per a més informació de la programació: http://www.musicareligiosavic.cat