El Festival MANS torna a Vic el dissabte 28 de setembre

La Bassa dels Hermanos acollirà la segona edició d’aquesta iniciativa, que pretén reflexionar sobre la justícia global i els conflictes mundials a través de la cultura transformadora

Presentació de la segona edició del Festival MANS.
Presentació de la segona edició del Festival MANS

El pròxim 28 de setembre se celebrarà a Vic la segona edició del Festival MANS, Festival per la Justícia Global, una iniciativa sense ànim de lucre impulsada per les entitats Cooperació Osona-Sàhara i Casa Terra, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic. Aquest esdeveniment, d’entrada lliure, acollirà diverses propostes culturals amb l'objectiu de visibilitzar i donar suport a projectes de justícia global i a lluites compartides, oferint un espai de reflexió i participació ciutadana.

El festival, que promou una cultura conscient i transformadora, va tancar la seva primera edició l’any passat amb una valoració molt positiva i una gran afluència de públic. Enguany, sota el lema “Com habitem un món en conflicte?”, es continuarà fomentant la connexió entre realitats diverses i el debat sobre nous models de relació amb el món.

La regidora de Cooperació, Elisenda Carrera, ha destacat la importància del paper de la joventut en la transformació social, afirmant: "Creiem que és el jovent el gran motor de canvi per construir un món més just i solidari". Carrera ha destacat especialment la participació dels joves del projecte 9aVic, que actuaran al Festival MANS amb la cançó “Jo ho tinc clar”, que es presentarà al concurs Hip Hop per la Pau, organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau. Aquesta peça, enregistrada i produïda a l’EspaiLab Ausa de la Biblioteca Pilarin Bayés durant l’estiu, reivindica un món més just i inclusiu. Ousseinou Mbaye i Peace Selima Tay han explicat que els integrants del 9aVic formen part d'un projecte d'acollida per a joves de la ciutat, amb l'objectiu de treballar l'aprenentatge de la llengua catalana i la integració a l'entorn local.

A més, Carrera ha remarcat el creixement del festival a la ciutat, destacant: "Aquest festival s'està consolidant cada vegada més a Vic i esperem que esdevingui un referent tant per la ciutat com per la resta de Catalunya".

Una edició encara més oberta a la ciutat

El Festival MANS tindrà lloc al parc de la Bassa dels Hermanos, amb l'objectiu d'obrir-se encara més a la ciutat i oferir un programa que combina cultura i reflexió. Per a la ciutat de Vic i la comarca d'Osona, aquest esdeveniment té la finalitat de donar a conèixer i amplificar la tasca que s'està duent a terme en matèria de cooperació internacional, apropant la ciutadania als projectes i promovent una reflexió col·lectiva sobre l'impacte global de les nostres accions. El festival vol ser un espai festiu que celebri la diversitat humana i reconegui que un altre món és no només possible, sinó també urgent i necessari, destacant que a Vic ja hi ha iniciatives en marxa que treballen per aquest canvi. Aquesta proposta solidària és fruit de la implicació i generositat de totes les persones participants, tant a través de les iniciatives artístiques i culturals com de l'organització que treballa darrere dels escenaris. La iniciativa compta amb el suport del departament de Cooperació de l’Ajuntament de Vic, que, dins el Pla d’Educació per a la Ciutadania Global, ha donat impuls al festival des dels seus inicis, amb l'objectiu d'oferir una proposta cultural inclusiva que interpel·li tota la ciutadania, amb especial atenció a les noves generacions.

El representant de Cooperació Osona-Sàhara, Xevi Saiz, ha destacat l'èxit de la primera edició, que va comptar amb més de 1.200 assistents i una gran varietat d'activitats. "Aquest any fem un pas endavant: tindrem un escenari més gran, més espectacles i moltes activitats repartides per tot l'espai exterior", ha afirmat. Saiz ha remarcat la importància de visibilitzar els conflictes globals, com el del Sàhara Occidental, i ha subratllat que el festival és una gran oportunitat per "donar veu a molts altres conflictes que sovint desconeixem com a societat". Finalment, ha fet una crida a la participació ciutadana: "Volem crear un espai obert i de consciència, i animem tothom a venir perquè estem segurs que aquest festival impressionarà a tothom".

Un cartell ple de propostes rellevants

Els representants de Casa Terra, Marta Vilanova i Alguer Miquel, han desgranat la programació d’aquesta edició del festival. "Hem pensat una proposta molt oberta, integradora i inclusiva per a tothom, des dels més petits fins als més grans", han afirmat, afegint que l'objectiu és oferir música, circ, xerrades i espais de reflexió mentre se celebra la vida i la diversitat. "Nosaltres no som expertes, però volem donar veu a altres persones que puguin explicar realitats d'arreu del món on hi ha conflictes", han destacat.

Entre les activitats programades, s'inclou una exposició de gran format titulada Com habitem un món en conflicte, creada amb l'Escola de Cultura per la Pau, que presentarà dades actualitzades sobre els conflictes globals. Els espectacles inclouen actuacions de Las Karamba, “un grup mestís amb membres de diverses parts del món”, i Pelat i Pelut, que hi presentaran el seu nou disc. També s’ha programat un espectacle de circ, Volado vengo, a càrrec de la companyia Kanbahiota, vinculat al projecte Pallassos en Rebeldía, amb l'objectiu de recaptar fons per a la Rebel Circus School de Palestina.

En l'àmbit social, el festival oferirà diverses xerrades: De Senegal a Catalunya amb Lamine Sarr de Top Manta, Vida i resistència al Kurdistan, amb els activistes osonencs Ariadna Masmitjà i Ferran Domènech, i Armènia, un conflicte poc conegut amb MANUK, associació armènia a Catalunya.

El festival, organitzat íntegrament per voluntariat, té com a objectiu crear espais culturals anticapitalistes i conscients, amb una especial atenció a la sostenibilitat, tal com ha destacat Casa Terra. L’esdeveniment començarà a les  4 de la tarda amb una cercavila des de la Plaça dels Màrtirs fins a la Bassa dels Hermanos, i que comptarà amb la participació dels Gegants de Tona i de Vinyoles, a més de la xaranga Passa la Bota.

Casa Terra hi celebra 5 anys

El Festival celebra també els 5 anys de cooperació responsable de l'organització per la justícia global Casa Terra. 5 anys al costat de les defensores dels drets humans d’Etoile du Sud a República Democràtica del Congo i de Prisoners Assistance Nepal, al país asiàtic. Aquest 2024, Casa Terra està portant a terme la campanya “Aturem el Genocidi” per la que ja ha recaptat 10.000 euros destinats a accions de solidaritat i suport a la comunitat palestina.

Cooperació Osona-Sàhara

El Festival MANS és una gran oportunitat per donar visibilitat al conflicte sahrauí ja que des de sempre ha sigut el principal objectiu de Cooperació Osona-Sàhara. MANS permet a Cooperació Osona-Sàhara fer visible el projecte Vacances en Pau, així com altres projectes.  Vacances en Pau és una iniciativa solidària que ens ajuda a donar a conèixer la situació del poble sahrauí creant llaços de familiaritat i amistat entre les famílies d’acollida d’Osona i els infants sahrauís, promovent una major comprensió i suport per a la causa. “El conflicte del Sàhara Occidental és únic en molts aspectes, però hi ha altres conflictes territorials i de sobirania que comparteixen similituds en termes de descolonització, autodeterminació i de disputes territorials”, recorda Saiz, i, “gràcies al Festival MANS podem fer visible tots aquests conflictes”.