El IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català tanca amb l’assistència de 300 persones i 113 comunicacions

Irene Rigau: “S’ha de millorar la qualitat lingüística, sigui quina sigui la realitat política del anys a venir”

El IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català tanca amb l’assistència de 300 persones i 113 comunicacions.

 

El dia 5 d’abril de 2014 , la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, acabava posant el punt i final al IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català que va tenir lloc a la Universitat de Vic durant els dies 4 i 5 d'abril. Al llarg d’aquests dos dies es va comptar amb l’assistència de més de 300 persones i es van presentar  un total de 113 comunicacions, unes xifres que són exemple de l’altíssim interès que desperta la convocatòria del Simposi, més de trenta anys després de la primera edició.

 

En la cloenda la consellera Rigau va comparart la celebració del primer simposi l'any 1981, en què tot estava per fer, amb la de persecució que la llengua catalana viu avui dia, a la Franja i el lapao, a les Illes, amb l'anglès en contra del català, o al País Valencià amb el tancament de les línies d'ensenyament en català. “Aquella empenta d'aquí cap allà de quan vam començar, s'ha convertit en una pressió d'allà cap a aquí”, va afirmar la Consellera, fent referència a les més de 200 recusacions que han calgut fins el moment per defensar jurídicament la immersió. 

Lluny de caure en el cofoisme, la Consellera va afirmar que “cal apostar fermament per millorar la qualitat lingüistica, sigui quina sigui la realitat política dels anys a venir”.

 

El rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña va expressar el seu agraïment a les diverses institucions col·laboradores, mentre que Ricard Torrents, primer rector de la Universitat de Vic i impulsor del primer Simposi, ha manifestat que el temps transcorregut entre el primer i el quart simposi “és el relat de la història de la llengua catalana de les últimes quatre llengües”. Va tenir un record per dos dels impulsors del primer simposi; els professors de la Uvic Josep Tió i Assumpta Fargas, que ja llavors van albiar que la llengua passaria per l'aprenentatge del català per part dels nocatalanoparlants, o no passaria.

 

El Dr. Josep Arimany, regidor de Ciutat del Coneixement va recordar, en nom de l'Ajuntament de Vic, els orígens de la Universitat de Vic amb l’Escola Catedralícia i Gerbert d’Orlhac a l’Edat Mitjana, la Universitat Literària el segle XVII i XVIII i l’Escola de Mestres i la d’Infermeria del segle XX.