Imatge d’ambient del Lactium 2011./FOTO: Ignasi Costa

El Lactium traspassa fronteres esdevenint la fira catalana del món dels formatges més internacional

La Fira Lactium es consolida com una cita ineludible dels productors de formatge artesà catalans, espanyols i europeus.

El Lactium, el món dels formatge a Vic, va posar el punt final a tres dies d’intensa activitat pels professionals del sector i també pels amants del formatge i dels derivats làctics, ahir diumenge 8 de maig. Per tercer any consecutiu, la ciutat de Vic s’ha convertit en el punt de trobada de productors, comerciants i consumidors de formatge artesà.

 

Aquesta 3a edició el Lactium “s’ha consolidat com una fira de referència del món formatger a Catalunya i també a l’estranger” destacava el president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Josep Burgaya en el marc de la roda de premsa de valoració. Burgaya afegia que des de la primera edició “vam ser conscients que, l’aposta per fer aquesta fira, era l’adequada”i reiterava la importància del Lactium ja que “representa molt per Vic” i “permet promocionar una activitat econòmica i, alhora, potenciar la ciutat”. El president de l’ImpeVic va concloure dient que aquesta fira “va lligada a valors molt importants com treball, esforç i il•lusió amb els que cal seguir apostant”.

La responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila, també es va mostrar molt satisfeta amb els resultats d’aquesta edició i de la bona acceptació tant per part dels visitants i sector més professional. Vila agraïa la col•laboració dels formatgers i va assegura que gràcies a ells “la ciutat de Vic cada cop té més cultura formatgera”.

 

Per la seva banda, el coorganitzador de la fira i gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA), Oriol Urgell assegurava que enguany la fira “ha fet un pas endavant” ja que s’han centrat esforços per tal d’augmentar la presència d’empreses exportadores de formatges artesans i, alhora “facilitar la compra i venda de formatges i derivats làctics catalans i europeus”.

 

Urgell també valorava molt positivament el 2n Fòrum Internacional del Formatge que es va portar a terme el divendres on hi van assistir experts i professionals internacionals. Aquest és “un espai de reflexió per tal de sumar sinèrgies per afrontar un futur millor per a tot el sector” assegurava.

Pel que fa l’acte de nomenament de nous membres catalans i espanyols a la Guilde Internationale des Fromagers, l’elaborador d’El Molí de l’Alzina de Cantonigròs Jordi Anglada i l’expert formatger i gerent d’ACREFA Oriol Urgell van ser els osonencs escollits per la confraria, que aplega més de 6.000 membres d’arreu del món.

 

Una altra de les cites destacades d’aquesta edició ha estat el 3r Concurs de Formatges Artesans en què hi van participar més de 170 varietats de formatges presentats per una vuitantena de productors. Com a novetat, es va atorgar el Premi al Millor Formatge Artesà Català del Lactium que ha estat pel formatge de cabra Serrat de Corroncui, de Mas Eroles d’Adrall de l’Alt Urgell.

 

 

En relació a la procedència dels visitants a la fira, un 28,6% és de Vic i un 29,3% d’Osona. El 41,8% prové de diferents punt de Catalunya i un 3.9 de la resta de l’estat i l’estranger. En global, un 98,8% dels visitants valora “bé” o “molt bé” la fira, valoració que queda reflectida en una escala de l’1 al 5, en què la puntuació mitjana resultant ha estat de 4,34.

 

La 3a edició del Lactium també ha comptat amb una gran varietat d’activitats relacionades amb el món dels formatges dirigides al públic en general i que han tingut un gran èxit com és el cas del mercat, els tastets de formatge amb maridatge de vins, el Concurs de Munyir i la presentació de les receptes Lactium a càrrec dels cuiners Nandu Jubany de Can Jubany i Toni Sala de la Fonda Sala.