El llargmetratge “Ventre Blanc” seleccionat al Festival Internacional de Cinema de Corea del Sud

El film va ser Beca Ciutat de Vic 2009 que convoca l’Ajuntament de Vic

El llargmetratge “Ventre Blanc”, una iniciativa de Jordi Lara, Jordi Crusats i Sergi Lladó i Beca Ciutat de Vic 2009, ha estat l’únic film català seleccionat a participar al Festival Internacional de Cinema de Corea del Sud, Busan IFF, que se celebra del 4 al 13 d’octubre al país asiàtic. Un certamen, que junt amb el de Tokyo, és considerat el més important, amb ressò internacional i influència econòmica d’Àsia.

 

“Ventre Blanc, en format de curtmetratge, va rebre la Beca de Cultura 2009 que atorga l’Ajuntament de Vic; poc després els promotors van demanar una ampliació del projecte i del termini per fer-ne un llargmetratge que finalment també es va produir.

 

Ventre blanc, escrita i dirigida per Jordi Lara, amb fotografia, càmera i edició de Jordi Crusats i càmera i direcció tècnica de Sergi Lladó, és una faula crua i subtil sobre altres maneres de buscar la felicitat en la voràgine de la societat actual. Els protagonistes, Xevi Furriols, Enric Andreu, Manel Dot i Xevi Blancafort, són les persones reals que porten els capgrossos de Vic i el seu entrenador. S’interpreten a si mateixos en històries de ficció que de fet els toquen de molt a prop a la vida real. Una autèntica teràpia cinematogràfica per descobrir la vida que s’amaga dintre el capgros –“un capgros és com una persona que s’ha empassat una altra persona” diu la nena que els observa, que interpreta Laia Alberch Freixa. També hi participen com a actors Pep Simon, Isabel Gorina, Dani Tomàs, Coia Valls, Gisela Figueras i Irene Minovas.

 

Ventre blanc és una reflexió cinematogràfica sobre l’amor literari, el transcendent i la caducitat de les coses, temes poc o gens tractats als films comercials: la virginitat als trenta-cinc anys d’un personatge que es debat entre l’amor físic i l’amor cavalleresc cap a una noia que no ha vist mai; la crisi de fe del vigilant d’un museu d’art sacre arran de la mort d’un ésser estimat i la dèria d’un pare per fer tornar la boira a la ciutat ja que no pot fer que el seu fill continuï amb la tradició familiar dels capgrossos.

 

Jordi Lara ens porta amb naturalitat a situacions d’una poesia delirant, però presentades amb una mirada continguda i contemplativa, un disseny de plans auster i mil•limètric i un temps narratiu ajustat a la discreció i l’espera. La fotografia de Jordi Crusats captura la llum natural d’una ciutat vella que s'ha buidat, per emplaçar-nos en un territori visual a mig camí entre el real i l’oníric. El director tècnic Sergi Lladó ha dut a bon port un projecte cinematogràfic ambiciós rodat amb molt pocs mitjans.

 

JORDI LARA (guió i direcció)
Després d'escriure i dirigir desenes de documentals i alguns videodanses i de publicar la novel.la “Una màquina d’espavilar ocells de nit” (Menció premi Ciutat de Barcelona de narrativa), Lara debuta en l’escriptura i direcció cinematogràfiques amb un llargmetratge que, com la seva literatura, presenta personatges que malden per ubicar-se en el món d'avui, tot fent atenció a temes fonamentals de la naturalesa humana poc visibles en l’art actual: la fe, la desmemòria, el tendre i inevitable patetisme de l'ésser humà. Jordi Lara ens proposa una forma atemporal de modernitat i de trangressió, mentre ret homenatge a la ciutat de la seva infantesa.

JORDI CRUSATS (càmera, fotografia i edició)
Jordi Crusats és un dels realitzadors osonencs amb més trajectòria i prestigi. Format en el dibuix, la fotografia i el disseny gràfic digital, ha estat reconegut en diferents certàmens cinematogràfics com Julius, Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals de Girona o el Festival Internacional de Videodansa de Barcelona. Una obra versàtil i original que mostra el domini de l’autor de diferents registres i gèneres cinematogràfics.

SERGI LLADÓ (direcció tècnica i càmera)
Format com a operador, editor i postproductor de video, Sergi Lladó ha treballat per a diferents ens del sector com Genlock Video, Televisió Espanyola o TV3, amb treballs de factura impecable que han estat reconeguts, entre d’altres, als premis Julius –amb el col•lectiu “diesràpids”- i al DIVVID.

 

Beca Ciutat de Vic:

L’Ajuntament de Vic, convoca des de l’any 2006 la Beca Ciutat de Vic a la creació artística amb la finalitat de promoure, estimular i difondre la creació artística en qualsevol camp. Aquesta beca s’atorga a un projecte de creació artística de qualsevol disciplina per tal que, en el transcurs d’un any, l’adjudicatari pugui desenvolupar el projecte seleccionat. Fins ara s’han fet 5 edicions i se n’han beneficiat 6 projectes, ja que en aquesta última edició va ser compartida amb dos artistes. La dotació econòmica d’aquesta beca artística és de 6.000 € i poden inscriure’s persones a títol individual o bé col•lectiu.