El Mercat del Ram converteix Vic en la capital per excel·lència del sector agrícola i ramader

Les exhibicions eqüestres triomfen amb una gran afluència de públic

Maquinària agrícola al carrer Mn. Gudiol .
Maquinària agrícola al carrer Mn. Gudiol

 

“Volíem un Mercat més ramader i així ha estat” assegurava el president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya, ahir diumenge 17 d’abril en al roda de premsa de valoració del Mercat del Ram. Burgaya, molt satisfet amb els resultats del Mercat, afegia  que l’edició d’enguany ha  estat “especialment lluïda”.
 
El Mercat del Ram de Vic va iniciar el passat dijous, 14 d’abril, amb la lectura del pregó a càrrec del doctor en Filosofia i en Teologia, professor de la Universitat Ramon Llull i director de la Càtedra Ethos, d’Ètica Aplicada, Francesc Torralba. Com cada any, aquest és l’acte que dóna el tret de sortida a la festa per excel·lència del sector agrícola i ramader, però també de tota la ciutat de Vic. “És un Mercat on s’hi implica tothom i per això funciona” deia Josep Burgaya referint-se a les associacions i entitats de la ciutat, així com també a les empreses, comerços i institucions que participen a les mostres comercials.
 
L’endemà es va celebrar el lliurament de la Llonganissa d’Or, organitzat per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Llonganissa de Vic. Aquest any s’ha atorgat al director general del Grup Cerveses Damm, Enric Crous, per haver contribuït a la valorització de la gastronomia catalana amb la promoció de la Llonganissa de Vic en l’anunci d’Estrella Damm d’aquest any. L’acte va finalitzar amb el 1r Concurs de Tapes amb Llonganissa de Vic a càrrec dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona en què l’estudiant Jesús Cobacho va ser el guanyador amb la tapa de llonganissa de Vic amb dues textures, tomàquet caramel·litzat i espàrrecs verds.
 
El dissabte, a primera hora del matí, les palmes i els palmons eren el producte més buscat entre els visitants de  la plaça Major. Més a l’oest de la ciutat, al recinte del Sucre, els protagonistes eren uns altres: porcs, vaques, xais, cavalls i burros embadalien dels més petits fins els més grans. I més enllà del riu, el motor aportava el punt d’emoció pels més atrevits.

A les 10.00 h del mateix dissabte, va iniciar el recorregut inaugural del Mercat del Ram presidit per l’Alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i Josep Burgaya que va culminar al recinte firal el Sucre amb el lliurament de premis de la 29a edició del Concurs Català de Canals Porcines. L’acte també va comptar amb la presència del Conseller d’Agricultura i Ramaderia, Josep M. Pelegrí. El primer premi a la màxima puntuació a la qualitat de carn i de canal, valorat en 2.000 euros, va ser per la granja Boví-Porquina Les Planques (Manlleu). El primer premi en qualitat de carn, valorat en 1.500 euros va ser per la Granja Cros-Prat Cavalleria (Manlleu). I, el primer premi a la qualitat de la canal, valorat també en 1.500 euros, va ser per Serman Porc (Agramunt). Pere Colom, organitzador de l’acte va agrair la col·laboració de totes les empreses que han fet possible una nova edició del certamen.
 
El II Concurs Morfològic i Bellesa de Cavalls Àrabs va tenir lloc el dissabte a la tarda que va comptar amb la participació de poltres, eugues i sementals vinguts d’arreu de Catalunya i  l’Estat espanyol. Una exposició de carruatges i diverses exhibicions i espectacles van ser altres activitats que es van dur a terme a la mostra eqüestre, una de les més concorregudes amb més de 4.000 visitants.
Les vaques de raça frisona han tornat a fer acte de presència en aquesta edició del Mercat amb el 16è Concurs Català de Raça Frisona, organitzat per la Federació de Frisona de Catalunya (FEFRIC). L’explotació Cal Marquet, que partany a l’Associació de Vaques Frisones de l’Urgell i la Cerdanya, va ser la vencedora del Concurs.
 
Les mostres d’entitats, institucions, turisme, d’automòbils, d’horticultura i d’energies renovables, i l’exposició de maquinària agrícola i ramadera també van ser, un any més, un gran atractiu per els visitants. La mostra ramadera al recinte firal va rebre la visita d’unes 20.000 persones.
 
Segons Quima Vila, cap de Fires i Mercat de l’ImpeVic, l’afluència de visitants ha estat “lleugerament superior a la de l’any passat” i destaca l’encert a l’hora de distribuir les activitats en diferents punts de la ciutat per tal de “repartir i esponjar l’afluència de públic”. El president de l’ImpeVic afegia que l’èxit del Mercat del Ram “és el resultat d’una feina ben feta de tot l’equip d’ImpeVic que s’hi dedica en cos i ànima” i la col·laboració de tot el sector que “s’evoca a la ciutat durant els dies del Mercat”.