El guanyadors de la Canals Porcines acompanyats per les autoritats

El Mercat del Ram de Vic referma la seva condició de capital per excel•lència del sector agrícola, ramader i formatger

Encert absolut amb les novetats d’enguany “Compra Pagès“ i el canvi d’ubicació del Lactium a les Places Bisbe Oliba i de la Catedral.

“Volíem un Mercat més ramader i ho hem aconseguit” segons la regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Montserrat Rovira, “estem molt satisfets amb els resultats de l’edició d’enguany, que ha estat especialment lluïda, amb moltíssima gent que ha visitat la ciutat de Vic”.

 

El Mercat del Ram va começar el passat dijous, 21 de març, amb la lectura del pregó a càrrec de l’alpinista Ferran Latorre. Com cada any, aquest és l’acte que dóna el tret de sortida a la festa per excel•lència del sector agrícola i ramader, però també de tota la ciutat de Vic. “És un Mercat on s’hi implica tothom i per això funciona” deia Montserrat Rovira referint-se a les associacions i entitats de la ciutat, així com també a les empreses, comerços i institucions que participen a les mostres comercials.

 

Un Mercat del Ram diferent amb dues novetats destacades, la primera sota el nom “Compra Pagès”, que ha ofert als pagesos de La Plana i comarques veïnes, un espai propi de comercialització dels seus productes. D’aquesta manera, els visitants han pogut comprar productes de la terra, de proximitat, directament del productor. D’altra banda, el canvi d’ubicació del Lactium que enguany també ha incorporat la presència d’expositors de vins catalans a les places Bisbe Oliba i de la Catedral també ha estat molt visitat.

 

El dissabte, a primera hora del matí, les palmes i els palmons eren el producte més buscat entre els visitants de la plaça Major. Més a l’oest de la ciutat, al recinte firal del Sucre i el seu entorn, els protagonistes eren uns altres: els porcs, les vaques i els xais, que feien les delícies des dels més petits fins als més grans. A la zona esportiva municipal tot el que fa referència al món del cavall, un espai que enguany s’ha consolidat i que ha tornat a ser tot un èxit amb una gran quantitat de públic.

A les 11:00h del mateix dissabte, es va iniciar el recorregut oficial, enguany amb la presència del conseller de Presidència, Francesc Homs, de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i la resta d’autoritats. L’itinerari va començar amb una visita a l’espai de “Compra Pagès”, Lactium i tot seguit es van adreçar al recinte firal on va tenir lloc el lliurament de premis de la 31a edició del Concurs Català de Canals Porcines. El primer premi a la màxima puntuació a la qualitat de carn i de canal, valorat en 2.000 euros, va ser per l’explotació Serman Porc d’Agramunt. El primer premi en qualitat de carn, valorat en 1.500 euros va ser per la Granja Carbonell de Gurb i el primer premi a la qualitat de la canal, valorat també en 1.500 euros, va ser per la Granja Isern de Santa Eugènia de Berga. Pere Colom, portaveu de la comissió organitzadora de l’acte, va agrair la col•laboració de totes les empreses que han fet possible una nova edició del certamen.

 

El 9è Concurs Nacional de Raça Bruna va tenir lloc el dissabte al matí amb molt expectació. Era la segona vegada que es feia a Vic i està organitzat per la Federació Catalana de la Raça Bruna. Ha comptat amb la presència d’uns 70 exemplars de la raça prèviament seleccionats a les seves comarques. L’acte va comptar amb la presència del Conseller Francesc Homs; de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal; la regidora de Fires i Mercats Montserrat Rovira i del President de la Federació de la Raça Bruna, Albert de Moner. Pel que fa la categoria d’Animal Gran Campió la guanyadora va ser una vaca amb vedell que també va guanyar en aquesta mateixa categoria de l’explotació La Torre d’Olost.

 

Enguany també ha tingut lloc la celebració del Concurs Català de Vaca Frisona, i que ha arribat a la 17a edició, dotze (incloent-hi la primera, 1987) de les quals han tingut lloc a Vic, les cinc últimes dins del marc del Mercat del Ram. El certamen està organitzat per la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC), l’Associació Frisona d’Osona (AFO) i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic.

 

El Concurs ha comptat amb la participació de 67 exemplars de 16 explotacions, ubicades a Catalunya , pertanyents a les Associacions (A.F.Noguera, A.F.Terres de Ponent, A.F.Alt Urgell i Cerdanya, A.F.de Girona i A.F.d’Osona).

 

El guanyador del concurs a la millor frisona va ser per l’explotació de Cal Marquet de l’Alt Urgell

 

Les mostres d’automoció, d’energies renovables, jardineria, horticultura, vehicles industrials i maquinària agrícola, de ramaderia, de turisme també van ser, un any més, un gran atractiu per als visitants.

 

Els aficionats als cavalls han tingut, per segon any consecutiu, un espai propi i diferenciat al Mercat del Ram situat a la zona esportiva municipal i vist de nou l’èxit aconseguit, podem donar per fet la consolidació de l’espai. Han tingut lloc concursos de la majoria de disciplines com poni games, doma alta escola, doma clàssica, salt, Barrel Racing, Pole Bending i Carrussels.

 

Pel què fa a exhibicions, s’han fet salt d’obstacles, doma clàssica amb diferents races, Horseball i volteig. També s’han pogut veure espectacles de doma creativa i de doma en llibertat.

 

La majoria d’hípiques de la comarca d’Osona participen en aquest festival eqüestre, coordinat per Bettina Bohm , que ha manifestat “ la seva satisfacció per consolidar el lloc i permetre poder fer competicions amb totes les modalitats amb una presència de prop de 270 cavalls “.

 

La cloenda va anar a càrrec de Sercam Show, amb un espectacle basat en la doma de cavalls en llibertat, amb exercicis originals i inèdits i una posada en escena sorprenent i imaginativa.


Segons Montserrat Rovira, regidora de Fires i Mercat de l’Ajuntament de Vic, l’afluència de visitants ha estat “ tot un èxit “ , ha destacat l’encert de mantenir la distribució de les activitats en diferents punts de la ciutat per tal de “repartir i esponjar l’afluència de públic” de potenciar l’esperit ramader amb la presència de més bestiar en viu. La regidora afegia que l’èxit del Mercat del Ram “és el resultat d’una feina ben feta de tot l’equip de fires i mercats que s’hi dedica en cos i ànima” i també sobretot de la col•laboració de tot el sector que “s’evoca a la ciutat durant els dies del Mercat”, la regidora va acabar la roda de premsa de valoració parlant del canvi que es vol fer l’any vinent amb l’objectiu que Vic sigui capital referent de la ramaderia a Catalunya.