Albert Noguera, Bet Piella, Titi Roca, Carme Saez, Jaume Sió i Jordi Juanola

El Mercat del Ram, la festa de la tradició agrícola i ramadera d’Osona, recupera la normalitat

La tradicional fira s’inicia i es complementa amb el Congrés BIT 2022, dedicat a la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia, els dies 6 i 7 d’abril

 

El Mercat del Ram celebra la tradició agroalimentària i ramadera de la comarca d’Osona. Del 6 al 10 d’abril, Vic acollirà el tradicional mercat recuperant la programació extensa d’activitats relacionades amb el món agroramader, després de l’última edició celebrada en format reduït a causa de les restriccions per la pandèmia. “Aquest any podem dir que, després de dos anys de restriccions, serà un nou Mercat del Ram 2022 a la ciutat de Vic i, també, a la comarca d’Osona. Serà un mercat com el d’abans, amb tota la plenitud d’activitats relacionades amb el sector agroalimentari i ramader. Vic és una ciutat de fires i mercats referent a la comarca d’Osona i a nivell català, amb visió internacional”, ha apuntat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats, durant la roda de premsa de presentació del Mercat.

 

1r Congrés BIT

 

Els propers 6 i 7 d’abril se celebrarà el 1r Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022) a l’Edifici El Sucre de Vic. El Congrés BIT és un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres eixos principals: comercial, coneixement i sensibilització. L’activitat més rellevant del programa serà la presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024 amb Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. També hi haurà ponències, taules rodones i tallers relacionats amb la matèria com el BITChallenge, adreçat a estudiants de diferents perfils, amb l’objectiu de generar noves idees entorn de la bioeconomia. Les inscripcions per assistir al congrés es poden fer a través de congresbit.cat.

 

Carme Sàez, directora del BIT, explica: “el Congrés BIT permet visibilitzar i promoure aquesta nova manera de crear riquesa i emmirallar-nos en la trajectòria bioeconòmica de països capdavanters en el sector com són França, Bèlgica i Països Baixos”.

 

Jaume Sió, Cap del Gabinet Tècnic d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, apunta: “Creiem en la bioeconomia com un motor de desenvolupament del territori i el Congrés BIT 2022 serà l’aparador per mostrar tota la feina que s’està fent a Catalunya en aquest àmbit. Volem crear economia i el millor espai per fer-ho és a la fira del Mercat del Ram”. 

 

La Casa de Pagès, activitats familiars per aprendre i posar en valor la vida al camp

 

Una de les novetats rellevants de l’edició d’enguany és la consolidació de La Casa de Pagès, que ocuparà tot el Recinte Firal El Sucre, amb diverses activitats, tallers i exposicions dirigides al públic familiar. Aquest espai s’estructura en diversos sectors formant un circuit itinerant expositiu, a través del qual es mostra la feina que realitza el sector primari, un dels motors de la comarca d’Osona. El circuit fomenta el coneixement de tradicions agrícoles i ramaderes i valors com la preservació del medi ambient, la resiliència, l’esperit de superació i la creativitat. La Casa de Pagès compta amb les estances de l’Obrador, La Cabanya, El Graner, l’Hort, l’Estable i, aquest any, se sumen dos espais més a l’aire lliure, el Camp i el Bosc.

 

 

La ramaderia, eix central del Mercat

 

Les activitats relacionades amb la ramaderia es concentren a l’entorn del Recinte Firal El Sucre, on es realitzaran concursos ramaders, exhibicions, l’exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb aquest sector. Aquest any, com a novetat, s’incorpora el 1r Concurs Morfològic Nacional d’Ovella Ovina Ripollesa adreçat als socis de l’Associació Nacional de Criadors d’Ové de Raça Ripollesa (ANCRI), que comptarà amb la participació d’una vintena de participants procedents, principalment, de les comarques de Girona i Barcelona. El concurs premiarà el millor lot d’ovelles adultes, el millot lot de borregues i el millor marrà. També se celebrarà el 22è Concurs Català de Vaca de Raça Frisona de Catalunya en seccions de Vedelles i Braves, amb la participació d’una cinquantena d’animals, i el 38è Concurs de Canals Porcines que, enguany, arriba amb una novetat important: durant els dies de fira no hi haurà les canals exposades, que es recolliran una setmana abans de la fira per poder fer-ne un estudi més rigorós, sinó un estand amb tota la informació dels guanyadors i les explotacions participants.

 

Albert Noguera, membre de la comissió de Canals Porcines, explica: “Creiem que és un moment de canvi i volem apostar per un concurs innovador i donar els premis d’una forma diferent. Tenim més temps per analitzar, juntament amb IRTA, les canals porcines de manera més específica i detallar el gust, l’olor i el color d’una manera més acurada. D’aquesta manera tindrem un premi més real”.

 

També s’habilitarà l’espai Llet és Territori, treballat conjuntament amb els Vaquers de la Plana de Vic, on es podran visualitzar missatges publicats a través de l’Observatori de la Llet amb la finalitat de conscienciar a la població del cost de produir els aliments i sensibilitzar sobre el valor dels productes elaborats al nostre territori.

 

Jordi Juanola, president de l’Associació Frisona d’Osona, apunta: “Tot i que són moments difícils pel sector, creiem que la fira és una oportunitat ideal per donar-nos a conèixer, ensenyar la ramaderia de vaca de llet de Catalunya i mostrar el valor i l’amor que tenim caps als animals”.

 

Com a novetat d’enguany, el diumenge 10 d’abril al Seminari de Vic se celebrarà la Talaia Pagesa, una trobada presencial, social i informal de pageses i pagesos d’arreu de Catalunya que té l’objectiu de generar un treball coral i dinàmic que articuli un esdeveniment de gran abast l’any 2023 capaç de generar respostes als principals reptes que s’enfronta actualment la pagesia.

 

Gastronomia, turisme i vehicles agrícoles, sempre presents al tradicional Mercat

 

L’Espai Terra i Cuina canvia d’ubicació i passarà del Passeig al Parc Jaume Balmes amb la proposta de Turisme Gastronòmic. En aquest espai, els visitants podran descobrir la mostra de productes alimentaris i gaudir d’activitats i propostes gastronòmiques de proximitat. El territori convidat d’aquest any és Pals, que oferirà la seva gastronomia a Osona a través d’un arròs típic de carn i peix. Vinculat amb aquest espai s’organitza el Concurs del Plat del Ram, una proposta coorganitzada amb Osona Cuina a través de la qual diferents restauradors de la ciutat de Vic proposaran un plat representatiu del Mercat del Ram.

 

D’altra banda, la tradicional exposició d’automòbils, maquinària agrícola i vehicles industrials tornaran a ser protagonistes, després de dos anys d’absència a causa de la pandèmia, i ocuparan el carrer Mossèn Gudiol, l’avinguda dels Països Catalans i l’aparcament del Sucre. La mostra d’artesans s’ubicarà al passeig Pep Ventura i comptarà amb més d’una seixantena de parades que oferiran joies, ceràmica, terrissa, roba i espelmes, entre altres productes.

 

Gran oferta d’activitats culturals

 

Els Gegants i el Bestiari de Vic recuperen la cercavila pels carrers de la ciutat de Vic. Ho faran dissabte 9 d’abril a partir de les 6 de la tarda amb sortida des de la Plaça Major. La Clota celebra el cinquè aniversari amb la creació de La Falca, la fira d’autoedició ubicada a la Rambla del Bisbat durant el dissabte 9 d’abril, i comptarà amb una trentena de parades d’editorials, discografies, il·lustració, fanzines, serigrafia i pintura.

 

Com és habitual, els globus aerostàtics també hi seran presents a través del 39è Trofeu Mercat del Ram, juntament amb el Concurs de Pintura Ràpida, que arriba a la seva 55a edició, el Trofeu Mercat del Ram de Bitlles Catalanes, la cantada participativa de Caramelles, l’Aplec del Mercat del Ram, la Processó dels Armats i el Mercat de Palmes i Palmons.